Hongkong on liekeissä

30.6.2020, Hongkongissa astui voimaan ns. kansallisen turvallisuuden laki, jonka jälkeen kaupunki on ollut jatkuvan poliittisen myllerryksen näyttämönä. Lain voimaantulon jälkeen kaupungin erityisasema on heikentynyt nopeasti. Jos viimeisen vuoden tapahtumat kiinnostavat, Yle teki aiheesta vastikään loistavan yhteenvedon.

Nyt, hieman yli vuosi turvallisuuslain voimaantulon jälkeen tuo poliittinen myllerrys jatkuu. Parin viime viikon aikana useat demokratia-mieliset järjestöt ovat lopettaneet toimintansa. Tuo linkkaamani artikkeli on muutaman päivän vanha, ja tässä välissä toimintansa on lopettanut myös mm. poliisin toimintaa tarkkaillut Civil Rights Observer. Samaan aikaan Hongkongin yliopiston oppilaskunnan johto erosi tehtävästään, yliopiston tuomittua heidän kommenttejaan. Aikaisemmin keväällä yliopisto katkaisi siteensä oppilaskuntaan, vedoten sen poliittiseen toimintaan. Painostuksen kohteeksi on joutunut myös Civil Human Rights Front, jolla oli tärkeä rooli taannoisissa mielenosoituksissa.

Seuraavaksi kohteekseen hallinto on ottanut kaupungin paikallisvaltuustot. Edelliset paikallisvaalit järjestettiin syksyllä 2019, jolloin demoratia-leiri sai massiivisen vaalivoiton, ottaen haltuunsa 17 valtuustoa 18:sta. Viimeisten demokraattien erottua lainsäädäntöneusvostosta syksyllä 2020, ovat paikallisvaltuustot jääneet demokraattien viimeiseksi linnakkeeksi. Aikaisemmin keväällä Hongkongissa hyväksyttiin laki, joka vaatii paikallisvaltuutettuja vannomaan uskollisuutta hallinnolle. Ongelmana on, että myös valan vannoneita valtuutettuja voidaan erottaa tehtävistään, mikäli heidän todetaan toimineen ”epäisänmaallisesti”. Lopputuloksena, jopa 134 valtuutettua on ilmoittanut eroavansa tehtävistään.

Hongkong toimi vuosien ajan turvasatamana Kiinalaisille toisinajattelijoille. Siinä missä Kiinassa mediaa ja julkista keskustelua sensuroidaan kovalla kädellä, eivät nämä toimet pääosin koskeneet Hongkongia. Viimeisen vuoden aikana, tuo erityisasema on murrettu lähes täysin.

Samaan aikaan kun Kiina harjoittaa äärimmäistä poliittista sortoa kotona, se pyrkii kasvattamaan valtaansa kansainvälisesti. Keinot tähän vaihtelevat aina massiivisista infrastruktuuriprojekteista, pandoihin ja yritysten painostamiseen. Osana tätä tavoitetta on myös kansainvälisen kritiikin hiljentäminen. Joku saattaa esimerkiksi muistaa syntyneen kohun , kun NBA-seura Houston Rocketsin GM Daryl Morey twiittasi tukensa Hongkongin mielenosoittajille.

Kiinan vaikutuskoneistot ovat pesiytyneet myös Suomeen, ja suomalaiseen puolue-politiikkaan. Joku saattaa esimerkiksi muistaa taannoisen kohun, joka syntyi Perussuomalaisten kansanedustajien Mika Niikon ja Ville Vähämäen Kiina-yhteyksistä. Kiinaa myötäileviä lausuntoja on esiintynyt myös ainakin Suomen kommunistisen puolueen, sekä puoluerekisterin ulkopuolella olevien Kommunistisen työväenpuolueen, sekä Suomen työväenpuolueen piireistä. Näihin minulla on tarkoitus palata myöhemmin.

Kiinan toiminta Hongkongissa antaa karua kuvaa sen tavoitteista maailmanlaajuisesti. Meillä ei ole varaa sulkea silmiämme.

+3
Eero Kivistö
Vihreät Kotka

Ihmisoikeusaktivisti, ja vihreä paikallistoimija Kotkasta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu