Hongkongin mielenosoitusten loppu

Huonot uutiset tuntuvat kasautuvan: samaan aikaan kun Afganistanissa äärijärjestö Taliban on valtaamassa pääkaupunki Kabulia, Hongkongissa merkittävä mielenosoitusten järjestäjä Civil Human Rights Front (CHRF) ilmoitti toimintansa loppumisesta. Vuonna 2002 perustettu järjestö on ollut järjestämässä Hongkongin historian suurimpia mielenosoituksia.

Turvallisuuslain astuttua voimaan kesäkuussa 2020, CHRF on ajettu erittäin ahtaalle. Kuten tuossa hesarin jutussa mainitaan, lain voimaan astumisen jälkeen yli 30 järjestöä on lopettanut toimintansa. Monet näistä järjestöistä olivat myös mukana CHFR:n toiminnassa. Toisaalta myös useat järjestöt joiden toiminta edelleen jatkuu, ovat katkaisseet siteensä CHFR:ään.

Viimeisin isku järjestön toiminnalle tuli muutama päivä sitten, kun poliisi tiedotti epäilevänsä järjestön mielenosoituksia turvallisuuslain rikkomisesta. Ongelmana vain, että CHRF ei ole järjestänyt yhtään mielenosoitusta turvallisuuslain voimaantulon jälkeen. Toisin sanoen, poliisi on soveltamassa lakia takautuvasti mielenosoituksiin, jotka tapahtumahetkellä olivat täysin laillisia. Teoriassa siis jokainen niistä sadoista tuhansista jotka kaduille ovat lähteneet, ovat mahdollisesti rikkoneet turvallisuuslakia. Tämä siitä huolimatta, että viranomaiset olivat luvanneet, ettei lakia sovelleta takautuvasti.

Aikaisemmin keväällä poliisi taas aloitti tutkinnan vedoten siihen, ettei järjestöä oltu virallisesti rekisteröity. Huomiona vain, että CHRF oli ollut toiminnassa noin 19 vuotta, ennen tutkinnan aloittamista. Sinä aikana järjestö oli ollut mukana järjestämässä useita mielenosoituksia yhteistyössä poliisin kanssa. Vuoden 2019 mielenosoitukset ovat vain ysi esimerkki. Aikaisemmin tuo rekisteröinnin puuttuminen ei siis poliisia haitannut. Joten mikä muuttui?

Noh, eipä lopulta yllätä. Turvallisuuslain astuttua voimaan, viranomaisten toiminnasta on hävinnyt pienimmätkin oikeudenmukaisuuden rippeet. Aikaisemmassa kirjoituksessa kerroin, kuinka siirtomaa-ajalta peräisin olevaa kansankiihotuspykälää on alettu soveltamaan turvallisuuslain liitännäisrikoksena. Tämä kertoo oikeastaan kaiken kaupungin tilanteesta.

+1
Eero Kivistö
Vihreät Kotka

Ihmisoikeusaktivisti, ja vihreä paikallistoimija Kotkasta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu