Hongkongin vaali-farssi

Viikko sitten pidin Vihreiden puoluekokouksessa puheen Hongkongin tilanteesta. Tänään saimme taas esimerkin siitä, kuinka pahaksi kaupungin tilanne on päätynyt:

Hongkongissa pidetään tänään ensimmäiset ”vaalit” kesällä voimaan astuneiden vaalilaki-muutosten jälkeen. Jaossa on noin neljäsosa 1500-jäsenisen vaalikomitean paikoista. Ja sana ”vaalit” on lainausmerkeissä, koska demokratia on näistä kaukana: 7,5 miljoonan ihmisen kaupungista, vain noin 5000 on äänioikeutettuja, jonka lisäksi erillinen komitea on hyväksynyt jokaisen ehdokkaan etukäteen. Käytännössä kesän vaalilaki-muutokset ovat siivonneet komiteasta kaiken opposition.

Aikaisemmin vaalikomitean tehtävänä oli valita Chief Executive, eli aluehallinnon johtaja. Vaalilakiuudistusten myötä, sen valta kuitenkin kasvoi: jatkossa komitea nimittää 40 jäsentä kaupungin 90-paikkaisesta alueparlamentista. Uudistusten myötä, alueparlamentin jäsenistä vain 20 valitaan suorilla vaaleilla, ja loput 30 nimittää erilaiset eturyhmät. Nämä ”vaalit” ovat siis suurempi vitsi, kuin itänaapurimme kirjoitushetkellä käytävät ”vaalit”.

Alueparlamentin seuraavat vaalit on määrä pitää joulukuussa, mutta jo nyt tulos on selvä: parlamentista on tulossa pelkkä hallituksen kumileimasin. Jos joku oppositio-poliitikko onnistuu jollain ilveellä läpi pääsemään, tämä voidaan helposti erottaa tehtävistään, mikäli aiheuttaa liika ongelmia.

Samaan aikaan kun nämä ”vaalit” ovat käynnissä, oppositio-mielinen ammattiliittojen keskusjärjestö Confederation of Trade Unions on ilmoittanut harkitsevansa toiminnan lopettamista. Jo aikaisemmin yksi sen jäsenjärjestöistä, opettajia edustanut Professional Teacher’s Union on lopettanut toimintansa, viranomaisten katkaistessa siteensä liittoon.

 

 

+4
Eero Kivistö
Vihreät Kotka

Ihmisoikeusaktivisti, ja vihreä paikallistoimija Kotkasta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu