Jumalanpilkka-laki kuuluu roskakoriin

Suomessa on viime päivinää käyty keskustelua jumalanpilkasta, Ylen tehtyä aiheesta jutun. Tarkemmin sanottuna kyse on uskonrauhan rikkomista koskevasta laista, jota mm. YK:n ihmisoikeuskomitea on vaatinut kumottavaksi sananvapautta rajoittavana.

Todetaan se heti suoraan, että jumalanpilkka ei ole rikos. On täysin absurdi ajatus, että kaikkivoipa jumala ei kykenisi suojelemaan itseään tai profeettojaan ihmisten ilkeiltä sanoilta. Kyseinen laki kuuluu historian roskariin ja mitä nopeammin siihen päästään, sitä parempi.

On myös syytä muistaa, että jumalanpilkka on vain yksi osa uskonrauhan rikkomista: lain toinen momentti kieltää uskonnollisten tilaisuuksien häiriköinnin. Toisin sanoen, voit siis syyllistyä samaan rikokseen sekä haukkumalla mytologista olentoa, että aktiivisesti häiritsemällä ihmisten oikeutta harjoittaa omaa uskontoaan. Ainakaan mielestäni nämä teot eivät ole millään tasolla verrattavissa.

Jumalanpilkka tulee ehdottomasti poistaa rikoslaista mahdollisimman nopeasti. Uskonnonvapaus sen sijaan on yksi perustavimpia ihmisoikeuksia, ja tältä osin kaipaa suojelua. Tältä osin lain toinen momentti jääkööt voimaan.

+4
Eero Kivistö
Vihreät Kotka

Ihmisoikeusaktivisti, ja vihreä paikallistoimija Kotkasta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu