Kannabiskuohunta jatkuu

Kuohunta Vihreiden puoluekokouspäätöksestä jatkuu, ja nyt lusikkansa soppaan on heittänyt myös Sanna Ukkola. Ukkola vetoaa kannassaan erityisesti omaan kokemukseensa, mutta tuo myös esille rajoja lukuja Coloradosta, jossa kannabis on ollut laillista jo vuosia. Ukkolan kirjoitus luettavissa täältä.
 
Ukkolan käyttämät tilastot näyttävät perustuvan Raittiuden Ystävät ry:n sivuilla esitettyihin väitteisiin, joiden ongelmallisuutta käydään läpi tässä blogissa.
 
Esimerkkinä Ukkolan väite, että jokaista verotuloihin kertynyttä dollaria kohden Colorado käytti noin 4,5 dollaria laillistamisen negatiivisten vaikutusten hoitoon.
 
”Taulukkoon kertyneet dollarit ovat osavaltion keräämiä veroja. Tämän päälle kertyy vielä kaupunkikohtaiset verotulot. Sekä pelkän kannabisturismin tuomat rahat. Myyntipisteissä on kiinteistöverot, työntekijöillä palkat joista menee verot, majoitustilat turisteille, sekä kaikki se raha jota osavaltioon pössyttelemään saapuneet käyttävät vierailunsa aikana, jne. Näiden kannabisyrittäjyydeen liittyvien verotulojen yhteenlaskeminen on haastavampaa. Coloradon marihuanaan liittyvät verotulot ovat siis yhteensä varmasti isompia kuin 250 miljoonaa dollaria, mutta emme tiedä tarkalleen kuin paljon.”
 
Verotulot on siis laskettu alakanttiin, jonka lisäksi myös kannabiksen aiheuttamia kustannuksia on liioiteltu:
 
”Lukiolainen jättää lukion kesken ja on pössytellyt? Se tarkoittaa ihmisen tuotteliaisuuden laskua jossain tulevaisuudessa. Keskeytyksen KAIKKI kustannukset ($423,362,337) lasketaan johtuneen marihuanan käytöstä. Eikä mistään muusta. Näin saadaan epämääräisessä tulevaisuudessa ehkä tapahtuvien kulujen summat laskettua vuoden 2017 kuluihin. Laskelmissa ei ole vuonna 2017 tapahtuneita kuluja, vaan arvioidut tulevaisuuden tulonmenetykset huonompien koulumenestyksien (esim. matalapalkkainen työ) takia.”
 
Siis tiivistettynä: Ukkolan käyttämät tilastot perustuvat ajatukseen, että jos henkilö, jolla menee huonosti on joskus elämässään käyttänyt kannabista, on kannabis syynä kaikkiin tämän elämän vastoinkäymisiin. Käytännössä luvut siis perustuvat, jos ei suoranaisiin valheisiin, niin ainakin puolitotuuksiin.
 
Ymmärrän kyllä, että aihe herättää tunteita: Ukkola tuo kolumnissaan esille kaverilleen sattuneen tapauksen. Jos aiheeseen liittyy tunnelatausta, on siihen vaikeaa suhtautua neutraalisti ja tosiasioissa pysyen. Kauhulla jo odotan tähänkin alle tulevia kommentteja.
Tässä kohtaa täytyy myöntää se tosiasia, että nykymuotoinen päihdepolitiikkamme ei ole onnistunut rajoittamaan huumeiden käyttöä. Myös poliisi, joka omalta osaltaan vastustaa laillistamista ja dekriminalisaatiota, on korostanut terveydenhuollon tärkeyttä ongelman ratkaisemisessa. Tältä osin meillä kaikilla on sama tavoite. Keskustelu aiheesta tulee jatkumaan vielä pitkään.
+6
Eero Kivistö
Vihreät Kotka

Ihmisoikeusaktivisti, ja vihreä paikallistoimija Kotkasta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu