Kiina kovistelee Liettuaa: miksi Suomi on hiljaa?

Kuvittele tilanne, jossa poliitikolla paljastetaan olevan suhteita ihmisoikeuksia polkevaan valtioon. Myöhemmin paljastuu, että kyseinen poliitikko on toiminut kyseistä valtiota hyödyttävällä tavalla. Luulisi, että tällainen olisi etusivun uutinen. Mutta mitä jos kertoisin, että kirjoitushetkellä näin on tapahtumassa Suomessa, ja että ainakaan toistaiseksi yksikään media ei ole asiasta uutisoinut.

Tapaus liittyy suoraan aikaisempaan kirjoitukseeni, joka koski Liettuan ja Kiinan välillä syntynyttä diplomaattista selkkausta. Tiivistettynä, Liettua on alkanut tiivistämään suhteitaan Taiwaniin, josta Kiina ei syystä tai toisesta oikein tykkää. Tämän seurauksena Kiina on alkanut kovistelemaan Liettuaa, vetämällä suurlähettiläänsä kotiin, valjastamalla propaganda-koneistonsa Liettuaa vastaan ja rajoittamalla vientiä maiden välillä.

Liettua on tietenkin saanut tukea länsimailta. Taiwania tukevien poliitikkojen yhteistyöryhmä Formosa Club julkaisi EU:n johtajille suunnatun vetoomuksen, jossa vaadittiin tukea Liettualle. Suomesta kyseisen kannanoton allekirjoitti kansanedustaja Mikko Kärnä. Pian tämän jälkeen 14:sta parlamentin ulkoasianvaliokuntien puheenjohtajat allekirjoittivat yhteisen kannanoton, jossa luvattiin tukea Liettualle ja sen Taiwan-suhteille. Tämän kannanoton kirjoittivat kaikki Baltian maat ja Ruotsi, mutta Suomi jäi puuttumaan. Tähän kiinnitti huomiota jopa Viron ex-presidentti Toomas Hendrik Ilves. Kysymys kuuluu, miksi?

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja sattuu olemaan Perussuomalaisten Mika Niikko, Joku saattaa muistaa, että Niikon Kiina-yhteyksistä syntyi pienimuotoinen kohu alkuvuodesta 2020. Niikko ja tämän kollega Ville Vähämäki jopa toivat kiinalaisen kenraalin vierailulle eduskuntaan. Yle MOT teki Kiinan vaikutuskoneistojen toiminnasta jakson, johon Niikon tapaus tietenkin pääsi.

Kun ottaa Niikon Kiina-yhteydet huomioon, ei Suomen puuttuminen allekirjoittaneiden listalta ole mitenkään yllättävää. Median hiljaisuus tästä sen sijaan on. Suomen media on ylipäätään ollut hiljaa Liettuan ja Kiinan diplomaatti-kriisistä: ainakin äkkiseltään ainoan tapausta käsittelevän jutun vaikuttaa tehneen Yle. Luulisi, että Niikon osuus synnyttäisi edes vähän huomiota.

+3
Eero Kivistö
Vihreät Kotka

Ihmisoikeusaktivisti, ja vihreä paikallistoimija Kotkasta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu