Kiinan ”rauhansuunnitelma” on tyhjää puhetta
Ukrainan sodan vuosipäivän kunniaksi, Kiina julkaisi linjapaperin, jossa se esittelee omia näkemyksiään rauhan saavuttamiseksi Ukrainassa. Valitettavasti suunnitelmassa ei ole mitään uutta, vaan se jatkaa samaa linjaa, jota Kiina on noudattanut sodan alusta alkaen. Vapaasti suomennettuna suunnitelman 12 pääkohtaa kuuluvat seuraavasti:
1. Kaikkien valtioiden alueellisen koskemattomuuden kunnioittaminen
2. Kylmän sodan mentaliteetin hylkääminen
3. Sotatoimien lopettaminen
4. Rauhanneuvottelujen jatkuminen
5. Humanitäärisen kriisin ratkaiseminen
6. Siviilien ja sotavankien suojeleminen
7. Ydinvoimaloiden suojaaminen
8. Strategisten riskien vähentäminen
9. Viljakuljetusten mahdollistaminen
10. Yksipuolisten pakotteiden peruminen
11. Tuotantoketjujen pitäminen vakaana
12. Konfliktin jälkeisen jälleenrakentamisen edistäminen
Sinällään listalta löytyvät periaatteet ovat hienoja ja kannatettavia, sitä ei käy kiistäminen. Esimerkiksi ensimmäisessä kohdassa todetaan, että jokaisen valtion alueellista koskemattomuutta ja suvereniteettia tulee kunnioittaa, ja että kansainvälisen oikeuden periaatteiden tulee koskea jokaista valtiota tasavertaisesti, huolimatta niiden koosta tai varallisuudesta. Kuitenkin heti toisessa kohdassa linjataan, ettei tietyn alueen turvallisuus saisi perustua sotilasliittoutumien vahvistumiseen tai laajenemiseen. Väittäisin kuitenkin, että ensimmäisessä kohdassa mainitut periaatteet sisältävät myös oikeuden sotilaalliseen liittoutumiseen. Hieman kärjistäen, listan kaksi ensimmäistä kohtaa voisi siis tiivistää muotoon ”Jokaisella valtiolla on oikeus päättää omista asioistaan, paitsi jos päätät liittoutua, ja naapurisi ei siitä tykkää”.
Lisäksi on ihan syytä huomioida, että Venäjä mainitaan listalla nimeltä vain kolmesti: kohdassa kolme ilmaistaan toive Ukrainan ja Venäjän välisen dialogin jatkumisesta, sekä tilanteen rauhoittumisesta, kohdassa kuusi Kiina ilmaisee tukensa Ukrainan ja Venäjän välisille vankien vaihdoille, ja kohdassa yhdeksän Venäjä nimetään yhdeksi Mustanmeren viljasopimuksen allekirjoittajista. Venäjä siis esitetään vain neutraalina osapuolena laajemmassa konfliktissa, vaikka koko konflikti sai alkunsa venäläisjoukkojen tunkeutumisesta Ukrainan alueelle… mikä varsin räikeästi rikkoo listan ensimmäistä kohtaa alueellisen koskemattomuuden kunnioittamisesta. Venäjän hyökkäys myös esti ukrainalaiset viljakuljetuksen Mustallamerellä, jonka takia tuo aiemmin mainittu viljasopimus oli ylipäätään tarpeellinen.
Venäjän hyökkäyssota on jatkunut vuoden, mutta Kiina ei edelleenkään suostu kutsumaan Venäjää hyökkääjäksi. Saati kutsumaan koko sotaa sodaksi. Tämäkin ”rauhansuunnitelman” otsikossa tilannetta kuvaillaan termillä ”Ukrainan kriisi” ja alkuperäistekstissä ainoa maininta sanalle ”sota” on kohdan kolme maininta sotavangeista. Myös käytännön vaatimukset sodan lopettamiselle jäävät köykäisiksi: kohdissa kolme ja neljä Ukrainaa ja Venäjää vaaditaan lopettamaan sotatoimet, ja jatkemaan rauhanneuvotteluja, jonka lisäksi kansainväliseltä yhteisöltä vaaditaan toimia neuvotteluiden mahdollistamiseksi. Mutta mitä nämä toimet käytännössä ovat? Kohdassa kymmenen, Kiina vaati luopumista ”yksipuolisista pakotteista, joilla ei ole YK:n turvallisuusneuvoston hyväksyntää”, mikä käytännössä tarkoitta kaikkia Venäjä-vastaisia pakotteita. Kiina siis vaatii toimia rauhanneuvotteluiden mahdollistamiseksi, mutta Venäjän painostaminen talouspakotteilla ei ole hyväksyttävää, ellei pakotteille saada tukea turvallisuusneuvostolta… Jossa Venäjällä on pysyvänä jäsenenä veto-oikeus kaikkiin päätöksiin.
Kiina siis vaati kunnioittamaan valtioiden alueellista koskemattomuutta, mutta jostain syystä vaatimusta ei kohdisteta Venäjään, vaan se esitetään yleisellä tasolla. Ulkomailta vaaditaan toimia rauhanneuvotteluiden edistämiseksi, mutta Venäjää ei kuitenkaan saa painostaa esimerkiksi talouspakotteilla… ellei pakotteille saada hyväksyntää YK:n turvallisuusneuvostolta, mikä ei onnistu ilman Venäjän suostumusta. Kiina on myös toistuvasti kritisoinut länsimaita Ukrainan aseistamisesta, syyttäen niitä sodan pitkittämisestä. Joten jos Ukrainaa ei saa aseistaa, eikä Venäjää painostaa taloudellisesti, mitä vaihtoehtoja jää?
Tietenkin on syytä ottaa huomioon tämän kuvan lähde: näkemäni perusteella kuvan lähteenä on Zhao DaShuai-niminen Twitter-tili, ja kuvassa näkyvä kartta on hänen omaa tulkintaansa. Käyttäjän omien sanojen mukaan, se tosin perustuu ”luotettavan kiinalaisen sisäpiirilähteen” puheisiin. Oheinen kartta on myös hänen mukaansa ”realistisin” ratkaisu sodalle, sillä Venäjän ei voida olettaa luovuttavan valtaamiaan alueita takaisin. Kuinka tämä näkemys sitten sopii yhteen alueellisen koskemattomuuden kanssa, jonka Kiina ”suunnitelmassaan” nosti ensimmäiseksi pointiksi?
On myös ihan syytä huomioida, että Zhao DaShuai ei vaikuta millään tasolla olevan Kiinaan virallisesti liittyvä tili. Kirjoitushetkellä tilillä näyttää olevan 23,9 tuhatta seuraajaa, joiden joukosta löytyy ainakin kaksi kiinalaisdiplomaattia, sekä iso joukko Twitterin tunnetuimpia Kiina-propagandisteja. Tilillä siis vaikuttaa olevan merkittävä rooli kyseisessä ympäristössä. Loppupeleissä emme voi tietää, kuinka tarkasti tilin jakama kartta vastaa Kiinan virallista kantaa Ukrainan sotaan, mutta hyvältä se ei näytä. Erityisesti kun ottaa huomioon viime aikaiset huhut, joiden perusteella Kiina olisi suunnittelemassa Venäjän aseistamista, tällaiset spekulaatiot Ukrainan jakamisella eivät varsinaisesti herätä luottamusta.
Oli miten oli, tässä ”rauhansuunnitelmassa” ei tosiasiassa ole mitään uutta. Kaikki siinä esitetyt ajatukset on kuultu useita kertoja sodan aikana: Kiina esimerkiksi korosti ensimmäisessä kohdassa mainittua alueellista koskemattomuutta silloin, kun Venäjä järjesti liittymiskansanänestyksiä miehittämillään alueilla. Varsinainen kritiikki kuitenkin kohdistuu lähinnä Ukrainaa tukeviin länsimaihin. Ei siis ihme, että länsimaat ovat käytännössä tyrmänneet Kiinan ehdotukset. Ukrainassa puolestaan ainakin presidentti Zelenskyi on ottanut puheet alueellisen koskemattomuuden kunnioittamisesta vastaan varovaisen positiivisesti, mutta lisäsi, että asiakirjasta löytyy kohtia, joita Ukraina ei voi ymmärtää. Venäjä puolestaan ilmaisi tukensa Kiinan suunnitelmalle huomattavasti positiivisempaan sävyyn.
Ja tämä oikeastaan on ”suunnitelman” perimmäinen ongelma: Kiina on koko sodan ajan pyrkinyt tasapainottelemaan osapuolten välillä, ikään kuin Ukrainan ja Venäjän motivaatiot taistelulle olisivat samalla tasolla. Ja tästä aiheesta olen kirjoittanut aikaisemminkin. Kiinalle koko konflikti tuntuu olevan pelkkä keino kiillottaa omaa kilpeään, sekä kääntää huomiota pois sen omasta toiminnasta, tai sitä ainakin tämä viimeisin avaus edustaa.
Jos Kiina haluaa aidosti toimia rauhan rakentajana, sen tulee ensin tunnustaa Venäjän rooli hyökkääjänä. Niin kauan kuin Kiina kieltäytyy näin tekemästä, sen rauhanehdotukset ovat yhtä tyhjän kanssa. Tämän osalta en tosin pidättele hengitystä.
Kiinan ehdotelman sinänsä kauniit ajatukset yleisellä tasolla varmasti laajalti hyväksytään, mutta jos se yleisesti hyväksyttäisiin jonkinlaiseksi pohjaksi, ehdotelmaan kuuluvan muutaman koukun avulla Kiina kääntäisi sen eräänlaiseksi työkaluksi tukemaan Venäjän ja samalla omia intressejään Ukrainan tappioksi.
Jos tuo kartta olisi viralliselta Kiinalta lähtöisin, niin se on melko puhtaasti Venäjän intressejä varten piirretty. Ensinnäkin hyväksyttäisiin Venäjän nykyiset valloitukset osaksi Venäjää ja samalla annettaisiin Venäjälle mahdollisuus vetää henkeä ja myöhemmin jatkaa aseista riisutun Itä-Ukrainan haltuunottoa.
Ilmoita asiaton viesti
Sinänsä ymmärrettävä puheenvuoro, kun lukee toimittaja Pertti Rönkön välittämän uutisen Saksasta (rnd.de)
” Kaksi kolmasosaa saksalaisista kannattaa Ukrainan sodassa pikaisia rauhanneuvotteluja, uutisoidaan rnd-sivustolla. Eniten niitä haluavat AfD-puolueen kannattajat (89%) ja vähiten vihreiden kannattajat (57%).”
Ilmoita asiaton viesti
Venäjän kanssa voi aloittaa rauhanneuvottelut heti kun se on työnnetty takaisin omalle puolelleen rajaa. Tuota karttaa voisi käyttää takapuolensa pyyhkimiseen jos se on painettu riittävän pehmeälle paperille. Tai jos sen rinnalla esitetään toinen kartta jossa Venäjän joukot on työnnetty Vladivostokiin saakka ja näiden kahden kartan väliltä haetaan sopivaa kompromissia.
Ilmoita asiaton viesti
Juu, Vihreille Suomessa ja Saksassa ei kelpaa, mutta IL mukaan, heh:
” Vaikka ehdotukseen on lännessä suhtauduttu hyvin skeptisesti, totesi Zelenskyi myöhemmin pitävänsä ”myönteisenä” Kiinan valmiutta ”ajatella” Ukrainan konfliktia ja osallistua sen ratkaisemiseen.”
Onko Zelenskiy EU:n ja USA/Brittien talutusnuorassa ?
Ilmoita asiaton viesti
”– Minusta näyttää siltä, että meidän alueellista koskemattomuuttamme ja turvallisuuskysymyksiämme kunnioitetaan, hän sanoi.
Brittilehti Guardianin mukaan Zelenskyi kertoi kiinalaisehdotusten joukossa olevan sellaisia, jotka ovat ymmärrettäviä, mutta mukana on myös sellaisia, mitä Ukraina ei voi käsittää.”
Hän painottaa, että tavoitteena on yhdistää kaikki yhden eristämiseksi ja Kiinan kanssa tulee tehdä yhteistyötä.
https://www.suomenmaa.fi/uutiset/kiinan-suunnitelma-rauhaan-sai-seka-kritiikkia-etta-vaisuhkoa-kiitosta-zelenskyi-aikoo-tavata-kiinan-presidentti-xin/
Ilmoita asiaton viesti
Ja tuosta Suomenmaan linkittämästä Guardianin jutusta:
”Here are some more remarks from Volodymyr Zelenskiy on China’s ceasefire proposal. Zelenskiy said he welcomed some elements of the plan, but said only the country where a war is being fought should be the initiator of a peace plan.
Speaking at a news conference in Kyiv, Zelenskiy said:
I think it’s correct to think that if there are thoughts that, in one way or another, correspond with respect for international law, to territorial integrity… let’s work with China on this point. Why not?
He urged Beijing not to provide Moscow with arms, but added that it was promising that China, an ally of Russia, was considering brokering peace, adding:
Our task is to gather everyone to isolate one.”
Ilmoita asiaton viesti
Pitää ymmärtää että Zelenskyille on tärkeää löytää keskusteluyhteys Kiinan kanssa ja keskustelun avaajana toimii noiden positiivisten puolien asioiden esille nostaminen, samalla tiedostaen että tuota Kiinan ehdotelmaa ei Ukraina voi hyväksyä. Kun Zelenskyi hienovaraisesti sanoo ”ettei voi käsittää” kaikkia kohtia, hän varmasti ne kyllä käsittää muttei hyväksy.
Ilmoita asiaton viesti
Ensimmäinen pykälä kaikkien valtioiden suvereeniteetin tunnustamisen välttämättömyydestä on hieno avaus Kiinan toimenpide-ehdotuslistassa. Se on kirjoitettu suoraan ja tarkoituksella antamaan ymmärtää, ettei Kiina hyväksy Venäjän aggressiota.
Kaikki muu julistuksessa on pyrkimystä pragmaattisuuteen. Olemme sellaisessa tilanteessa, että sota ja tappaminen jatkuu, tai sitten yritetään jotain.
Toki olisi toivottavaa, että Venäjä heitettäisiin Ukrainasta ulos, mutta ei ole syytä ilkkua liikaa Kiinankaan pyrkimyksile.
Ilmoita asiaton viesti
Kiina pelaa Venäjän pelisäännöillä, eli sanelurauha. Ei jatkoon.
Ilmoita asiaton viesti
Eipä ole pitkä siitä, kun vihreät olivat kovasti innoissaan maapalloistumisesta eli glopalisaatiosta, nyt on ääni muuttunut. Nyt ollaan kovasti sotaisia ja halutaan USA:n johdolla palauttaa järjestys. Pois kehitysmaat ja heidän mielipiteensä, koska ne ovat vääriä. Heidän pitäisi olla tietysti Kiinaa ja Venäjää vastaan.
Ilmastoasiat ja muut jäävät luonnollisesti sivuun, kun lähdetään pyhään sotaan eli takaisin niin hienot ideat.
Ilmoita asiaton viesti
Olet tainnut Eerikki seurata vähän huonosti asioita. Sotaan, pyhyyteenkin viittaavin verukkein, on lähtenyt Putinin Venäjä, eikä se ole saanut kannatusta vihreiltä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei pitäisi harhautua menemään Kiinan vaikuttamisyritykseen naiivisti mukaan. Täysi feikkiehdotus, millä Kiina pyrkii viestimään kaikkea kaunista ja sovinnollista tarkoitustaan, ettei pakotteet räpsähtäisi näpeille niin pahasti, kun alkaa aseiden toimitus. Tarkoituksena on, että EU:n ja USA:n välinen liittouma heikentyisi. Tiedossa on vastakkainasettelu USA:n kanssa ja samalla nöyrästi tarjotaan lämpöistä kättä EU:n päättäjille. Macron ja muut nielee koukun, kun tarjoutuu tilaisuus esiintyä itsekin suurena rauhan rakentajana.
Ilmoita asiaton viesti
En usko, että Kiina alkaa toimittaa aseistusta Venäjälle. Kiinan geopoliittiset intressit eivät ole yhteneviä Venäjän kanssa. Lännen vainoharhaisuus Kiinaa kohtaan selittyy osittain kauppapoliittisella vastakkainasettelulla.
Ilmoita asiaton viesti
”Eläkää ihmisiksi,
sillä pahaa te tulette kohtaamaan
ja kahlittu kansa
pääsee pian vapaaksi.
Tuomiopäivä lähestyy.
Dnepr ja vuoret
nousevat teitä vastaan.
Ja lapsiparkojen veri
valuu valtoimenaan
siniseen mereen.”
Taras Ševtšenko, ”Ystävällinen epistolani”
(Ukraina. Valitut runot. Suom. Alla Bondarenko. Oppian, 2022)
Ilmoita asiaton viesti
Vanha suomalainen sananlasku sanoo, että parempi laiha sopu, kuin lihava riita. Kai se pätee tässäkin.
Ilmoita asiaton viesti
Sääli että Putin ei tunne suomalaistakaan kansanviisautta.
Ilmoita asiaton viesti