Kymenlaakson sote-politiikka on lyhytnäköistä

Korona-pandemian aikana olemme saaneet jatkuvasti kuulla terveydenhuollon ongelmista. Mm. nuorten ja opiskelijoiden mielenterveys, sekä terveydenhuollon henkilökunnan jaksaminen ovat olleet huolenaiheina. Sen sijaan lastensuojelun ja vanhustenhoidon ongelmat ovat olleet tiedossa jo pitkään.

Tämän pohjalta viime aikojen keskustelu Kymsoten rahoituksesta on karua seurattavaa. Käynnissä oleva pandemia paljastanut järjestelmämme ongelmakohdat, mutta tilanteen korjaamisen sijasta Kymenlaakson päättäjät vaativat Kymsotelta massiivisia säästöjä. Nyt säästölistalle ovat päätyneet niin nuorten matalan kynnyksen mielenterveyspalvelut, lisähenkilöstön palkkaus, lastensuojelu, omaishoito… Siis juurikin niitä aloja, joissa tarvitaan lisäresursseja.

Aivan kuin tämä ei olisi tarpeeksi, nyt tehtävät säästöt sattuvat pahimpaan mahdolliseen aikaan. Sote-uudistuksen myötä muodostettavan Kymenlaakson hyvinvointialueen on tarkoitus aloittaa toimintansa vuonna 2023. Hyvinvointialueen rahoitus tulee valtiolta. ja perustuu pitkälti Kymsoten vuosien 2021 ja 2022 budjetin tasoon. Toisin sanoen, pahimmassa tapauksessa nyt tehtävät leikkaukset palveluista ovat pahimmassa tapauksessa jäämässä pysyviksi.

Ymmärrän kyllä, että kunnat ovat huolissaan taloudesta. Samoin olen kuntien samaa mieltä siitä, että Kymsoten taloustilannetta on syytä selvittää. Sen sijaan säästäminen sote-palveluista, erityisesti tilanteessa, jossa ala on juuri käynyt läpi kovimmat haasteensa vuosikymmeniin, on vähintäänkin lyhytnäköistä ja tulee ennen pitkää kostautumaan. Ansaitsemme parempaa.

 

 

+1
Eero Kivistö
Vihreät Kotka
Ehdolla aluevaaleissa

Ihmisoikeusaktivisti, ja vihreä paikallistoimija Kotkasta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu