Liit­to­jen teh­tä­vä on puo­lus­taa jä­se­ni­ään

Oheinen julkaistu myös Ankkurissa:

Toni Vainikka ottaa kirjoituksessaan kantaa käynnissä olevaan työmarkkinamyllerrykseen, ja erityisesti ammattiliittojen järjestämiin poliittisiin lakkoihin. Olen monilta osin Vainikan kanssa samaa mieltä: ammattiyhdistysten tärkein tehtävä on puolustaa jäseniään, mikä tapahtuu parhaiten keskittymällä esim. tes-neuvotteluihin, tai selvittämällä epäselviä irtisanomistilanteita. Ideaalimaailmassa liitot myös jäisivät puoluepolitiikan ulkopuolelle. Mutta mitä tehdä tilanteessa, jossa puoluepoliittisilla toimilla heikennetään liittojen edellytyksiä toteuttaa tätä tehtävää?

Koska tämä on se tilanne, missä olemme: irtisanomissuojan heikentäminen, ensimmäisen sairaslomapäivän palkattomuus, vientivetoinen palkkamalli, lakko-oikeuden rajoitukset, lakkosakkojen korotukset… Nämä ovat kaikki toimia, jotka joko suoraan tai välillisesti heikentävät sekä työntekijän asemaa työnantajaan nähden, että ay-liikkeen mahdollisuuksia jäsentensä edunvalvontaan. Jos edunvalvonta kerran on ay-liikkeen tärkein tehtävä, tällaisten toimien vastustaminen on oikeastaan liittojen velvollisuus. Millainen etujärjestö jättää jäsenensä pulaan, kun heidän oikeuksiaan ollaan heikentämässä?

Vainikka myös tuo esiin ammattiliittojen ehdokkaille tarjoaman vaalirahoituksen. Aihe on sinällään ihan keskustelun arvoinen, mutta samalla on syytä muistuttaa, että myös työnantajapuolen järjestöt, kuten Elinkeinoelämän keskusliitto ja Keskuskauppakamari rahoittavat poliittisia ehdokkaita. Tämän luulisi olevan erityisen tärkeää, kun muistaa, että hallitus on julkisuudessa perustellut uudistuksiaan EK:n kyselytutkimuksilla.

Uudistustarpeita kukaan tuskin kiistää, mutta jos uudistuksia tehdään yhden osapuolen kustannuksella, on turha esittää yllättynyttä, kun tuo osapuoli aloittaa vastatoimet. Liittojen tehtävä on puolustaa jäseniään, ja siitä näissä lakoissa on puhtaasti kyse.

Eero Kivistö
Vihreät Kotka

Ihmisoikeusaktivisti, vihreä paikallistoimija ja aloitteleva ay-aktiivi Kotkasta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu