Liittokokouspuhe: Kiina ja Venäjä

Ukrainan sodan alettua, suhteemme Venäjään on muuttunut nopeasti, mutta haluan kiinnittää huomiota toiseen autoritääriseen valtioon: Kiinaan. Juuri ennen Venäjän hyökkäystä, Kiina ja Venäjä julistivat ”rajoittamatonta yhteistyötä” maiden välillä, jonka lisäksi Kiinan johtaja Xi Jinping on aiemmin kuvaillut Vladimir Putinia parhaaksi ystäväkseen. Sodan alettua, Kiina ei ole tuominnut Venäjän hyökkäystä, saati edes kutsunut sitä hyökkäykseksi, ja menneenä kesänä Kiina lähetti sotilaita Venäjällä järjestettyyn sotaharjoitukseen. Toisaalta, Kiina on useaan otteeseen ilmaissut tukensa Ukrainan alueelliselle koskemattomuudelle, eikä se tunnusta Venäjän alueliitoksia.

Kiinan näennäisesti ristiriitainen toiminta on tosiasiassa täysin loogista: Venäjä on yksi sen tärkeimmistä liittolaisista kansainvälisesti, ja esimerkiksi maiden yhteistyö arktisella alueella on tiivistä. Samaan aikaan, alueellinen koskemattomuus on Kiinalle kaikki kaikessa, ja separatismin torjunnalla perusteellaan niin Hongkongin poliittisia vainoja, uiguurien kansanmurhaa, kuin Taiwaniin kohdistuvaa sotilaallista uhkailua. Toisin sanoen, kumman tahansa puolen valitseminen haittaa Kiinan omia tarkoitusperiä, joten nykyinen tasapainottelu on ainoa vaihtoehto.

On hieman ironista, että varoittelen teitä Kiinan aiheuttamasta uhasta, ottaen huomioon, että luen tätäkin puhetta kiinalaisvalmisteiselta tabletilta. Samalla se tosin korostaa riippuvuutamme Kiinasta: aivan kuten nyt kärsimme liiallisesta energiariippuvuudestamme Venäjään, riippuvuutemme Kiinasta tulee aiheuttamaan ongelmia. Mutta toisin kuin Venäjän kohdalla, meillä on aikaa ennakoida ja valmistautua. Tekosyyt on käytetty loppuun, joten käydään toimeen.

0
Eero Kivistö
Vihreät Kotka

Ihmisoikeusaktivisti, ja vihreä paikallistoimija Kotkasta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu