Liittokokouspuhe: Taiwanin demokratia

Mainitsin edellisessä puheessa lyhyesti Taiwanin, joten jatketaanpa aiheesta. Kyseessä on kenties maailman mielenkiintoisin valtio. 80-luvun lopulle asti, Taiwan oli ankara yksipuolue-diktatuuri, mutta nuo ajat ovat kaukana takana päin. Nykypäivän Taiwan on moderni demokratia, ja vuonna 2019 siitä tuli ensimmäinen, ja kirjoitushetkellä ainoa, Aasian valtio, joka on laillistanut samaa sukupuolta olevien avioliitot. Taiwan on myös elintärkeä teknologiamme kannalta, sillä maassa valmistetaan 65% maailman puolijohteista, sekä noin 90% mm. tietokoneisiin käytettävistä siruista. Tosin sanoen, esimerkiksi tämä kokous ei olisi mahdollinen ilman taiwanilaisia komponentteja.

Kovia saavutuksia valtiolta, jonka olemassaoloa Suomi ei tunnusta.

Syynä on tietenkin Kiina, joka pitää Taiwania kapinallisena maakuntanaan, Tämä siitä huolimatta, että valtaapitävä Kommunistinen puolue ei ole koskaan aluetta hallinnut, mutta mitäs pienistä. Kiina on tarjonnut Taiwanille yhdistymistä nk. ”yksi maa, kaksi järjestelmää”-periaatteen mukaisesti. Jos tuo termi kuulostaa tutulta, kyseessä on sama järjestely, jonka oli tarkoitus turvata Hongkongin erityisasema. Mikäli tunnette Hongkongin tilannetta yhtään, tuskin tulee yllätyksenä, että Taiwanilla tämä idea ei ole tukea saanut. Sortamalla Hongkongia, Kiina on pelannut itsensä pussiin, ja sota vaikuttaa yhä enemmän ainoalta ulospääsytieltä.

Viimeisen 30-vuoden aikana, Taiwan on käynyt läpi suuria yhteiskunnallisia harppauksia, ja saaren 24 miljoona asukasta ansaitsevat elää rauhassa ja itsenäisinä, ilman Kiinan jatkuvaa uhittelua. Meidän tehtävämme, on tukea heitä tässä tavoitteessa.

Eero Kivistö
Vihreät Kotka

Ihmisoikeusaktivisti, ja vihreä paikallistoimija Kotkasta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu