Miksi välittää Taiwanista?

Viime aikoina Taiwan on ollut jatkuvasti uutisissa myös meillä Suomessa, johtuen Kiinan kiihtyvästä kovistelusta saarivaltiota kohtaan. Samaan aikaan Taiwan juhlistaa kansallispäiväänsä sunnuntaina 10.10, joten nyt on täydellinen hetki puhua aiheesta. Kuinka tähän päädyttiin?

Tiivistettynä, nykytilanne johtuu Kiinan sisällissodasta. Vuonna 1949, Kiinan kommunistinen puolue kaappasi vallan Kiinassa, ja 1.10. samana vuonna, Mao Zedong julisti Kiinan kansantasavallan perustetuksi. Vastaavasti Chiang Kai-shekin ja Kuomintang-puolueen johtama Kiinan tasavalta joukkoineen pakeni Taiwanille, tavoitteenaan jonain päivänä palata takaisin mantereelle. Tästä lähtien on ollut olemassa kaksi hallitusta, toinen Pekingissä, ja toinen Taipeissa, jotka väittävät olevansa oikea Kiina.

Alunperin nämä molemmat Kiinat olivat varsin samankaltaisia: molemmat olivat ankaran yksipuoluejärjestelmän alla. Siinä missä Manner-Kiinassa nähtiin ”Suuren harppauksen” ja kulttuurivallankumouksen kaltaisia hirmutekoja, Taiwanilla koettiin ”valkoisen terrorin” aikakausi. Tuona aikana Kuomintang-hallinto vangitsi arviolta 140 000, ja teloitti 3000-4000 epäiltyä kommunistien sympatisoijaa ja poliittista vastustajaa. Mutta siinä missä Kiinassa yksipuoluejärjestelmä on edelleen voimassa, ja keskustelua Kommunistisen puolueen rikoksista sensuroidaan ankarasti, Taiwanilla ”valkoisen terrorin” ajasta pystytään puhumaan avoimesti, ja hallinto on virallisesti pyytänyt rikoksiaan anteeksi.

Käänteentekevä vuosi oli 1987, jolloin vuodesta 1949 voimassa ollut poikkeustila purettiin suurimmassa osassa Taiwania. Samana vuonna oppositiopuolueiden annettiin virallisesti järjestäytyä, joista merkittävimmäksi muodostui jo edellisenä vuonna perustettu Demokraattinen edistyspuolue, DPP. Poikkeustila purettiin lopullisesti 1992, ja vuonna 1996, maassa järjestettin ensimmäiset vapaat presidentinvaalit, joissa voittajaksi selviytyi Lee Teng-hui. 2000-luvun alussa DPP onnistui ensimmäistä kertaa syrjäyttämään Kuomintangin vallasta. Sama toistui vuonna 2016, kun Tsai Ing-wen nousi valtaan, maan ensimmäisenä naispresidenttinä. Vuonna 2019, Taiwanista tuli ensimmäinen, ja kirjoitushetkellä ainoa, Aasian valtio, joka mahdollisti samaa sukupuolta olevien avioliitot. Ei paha saavutus valtiolta, jonka olemassaoloa suurin osa maailmasta ei virallisesti tunnusta.

Viimeisen 30-vuoden aikana, Taiwan on siis muuttunut yksipuolue-diktatuurista moderniksi, demokraattiseksi valtioksi. Vaikka maan virallinen nimi on tähän päivään asti Kiinan tasavalta, ja maan perustuslaki vaatii koko Kiinaa itselleen, on tästä ajattelusta käytännössä luovuttu. Tosiasiassa, suurin osa taiwanilaisista lukee itsensä nimenomaan taiwanilaisiksi. Erityisesti DPP on politiikassaan korostanut Taiwanin omaa kansallista identiteettiä, jonka myötä nimeä ”Taiwan” käytetään yhä enemmän myös virallisissa yhteyksissä. Jopa vanha diktatuuripuolue Kuomintang on luopunut ajatuksesta vallata Manner-Kiina takaisin, ja sen sijaan ajaa yhdistymistä joskus hamassa tulevaisuudessa, kun poliittinen tilanne Manner-Kiinassa muuttuu otollisemmaksi. Taiwanilaiset ovat siis tehneet varsin selväksi, että yhdistyminen Kiinan kanssa ei tule kysymykseen, ainakaan nykytilanteessa.

Ja nyt päästään siihen, miksi Kiina jatkuvasti uhittelee Taiwania. Ylen artikkelissa haastateltu Ulkopoliittisen instituutin tutkija ja Kiina-asiantuntija Jyrki Kallio tiivistää asian hyvin: Kommunistisen puolueen silmissä Taiwanin liittäminen Kiinaan on sille elämän ja kuoleman kysymys. Kiina on pyrkinyt tekemään liitoksen rauhanomaisesti, ja on tarjonnut Taiwanille Hongkongin ja Macao kaltaista ”yksi maa, kaksi järjestelmää”- ratkaisua. Taiwanilla tämä ehdotus ei ole saanut tukea, ja viimeistään Hongkongin viimeaikaiset tapahtumat (joita tässäkin blogissa on useasti käsitelty) ovat vieneet viimeisetkin mahdollisuudet tämän toteutumiselle. Käytännössä Kiina on siis pelannut itsensä pussiin, jonka myötä sotilaallinen ratkaisu vaikuttaa ainoalta mahdollisuudelta.

Kiinan toiminnasta puhuttaessa herää usein kysymys siitä, mitä voimme tehdä. Henkilökohtaisesti näen Taiwanin tukemisen kenties tehokkaimpana keinona puuttua Kiinan toimintaan. Historiansa puolesta Taiwan on käytännössä portti vaihtoehtoiseen todellisuuteen: onhan sentään kyseessä ”toinen Kiina”. Taiwanin demokraattinen hallinto on esimerkki siitä, miltä Kiina voisi nykypäivänä näyttää. Tämän suhteen Taiwanin olemassaolo on myös vastalause Kommunistisen puolueen propagandalle, jossa se perustelee yksinvaltaansa kulttuurisilla syillä: ikään kuin kiinalaiset eivät kykenisi elämään avoimessa yhteiskunnassa. Tätä linjaa ovat vetäneet myös kiinalaiset julkisuuden henkilöt, kuten näyttelijä Jackie Chan. Taiwan todistaa tämän väitteen vääräksi pelkällä olemassaolollaan.

Mutta mitä voimme käytännössä tehdä? Henkilökohtaisesti kannatan ihan suoraan diplomaattisuhteiden solmimista, mutta koska tämä johtaa suhteiden katkeamiseen Kiinan kanssa, ymmärrän ettei ehdotus ole kovinkaan realistinen. Kuitenkin, vaikka vain 15 valtiota ylläpitää diplomaattisuhteita Taiwanin kanssa, 57 valtiota ylläpitää epävirallisia suhteita. Tähän ryhmään kuuluu myös Suomi, jonka myötä Taiwanilla on Helsingissä oma edustajistonsa Taipei Representative Office, joka käytännössä toimii suurlähetystön tavoin. Vastaavasti Suomella on oma edustajistonsa Taipeissa Finland Trade Center, jonka lisäksi eduskunnassa toimii epävirallinen Taiwan ystävyysryhmä, jonka jäsenet ovat tehneet matkoja Taiwaniin. Jo näiden pohjalta Suomella olisi mahdollisuus tiivistää suhteitaan Taiwanin kanssa.

Suomen vaikutusmahdollisuudet ovat tietenkin rajalliset, ja käytännössä toimia tarvitaan esimerkiksi EU tasolla. EU:lla olisi mahdollisuus vahvistaa taloudellisia suhteitaan Taiwanin kanssa, johon liittyen on ollut puhetta mm. EU:n ja Taiwanin välisestä investointisopimuksesta. EU myös ylläpitää omaa edustajistoaan Taipeissa, joten tältäkin osin pohja tiiviimmälle suhteelle on jo olemassa.

Taiwan on todellinen testi sille, olemmeko aidosti valmiita puolustamaan demokratiaa ja ihmisoikeuksia. Toivon todella, että kanttimme riittää, sillä seuraamukset voivat olla katastrofaalisia.

+6
Eero Kivistö
Vihreät Kotka

Ihmisoikeusaktivisti, ja vihreä paikallistoimija Kotkasta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu