Poliisilta jälleen ylilyönti

Työskentelen vartijana, jonka myötä luottamus poliisiin tulee ikään kuin osana työtä. Viime päivien Elokapina-uutisoinnin myötä, myös oma luottamus kuitenkin horjuu.

Perjantaina 8.10, Elokapina järjesti mielenosoituksen Valtionneuvoston linnan portailla. Poliisi päätti lopulta hajottaa mielenosoituksen, vedoten sen aiheuttamaan turvallisuusuhkaan: poliisin tiedotteen mukaan, linnan turvallisuushenkilöstö olisi ohjannut presidentin, ministerit ja virkamiehet ulos vaihtoehtoisten reittien kautta. Väitteeltä kuitenkin katosi pohja, kun useampi paikalla ollut henkilö kiisti väitteet evakuoinnista. Mitään uhkaa ei siis ollut.

Poliisi vetosi myöhemmin virhearviointiin ja puutteelliseen tiedonkulkuun, mutta tätä on vaikea uskoa. Linnan turvallisuushenkilöstö tiedotti jo mielenosoituksen aikana, että uhkaa ei ole. Ympäristöministeri Krista Mikkonen kävi tapaamassa mielenosoittajia, ja mielenosoittajien oman ilmoituksensa mukaan he olivat myös sopineet tapaamisesta valtiovarainministeri Annika Saarikon kanssa. Jos ministerit ovat valmiina tapaamaan mielenosoittajia, ja turvallisuushenkilöstö kiistää uhan, mihin ihmeeseen tulkinta uhasta perustuu? Ei ainakaan tosiasioihin, se on varmaa.

Onneksi poliisi sentään myönsi virheensä, mutta sekin tapahtui liian myöhään: virhearviointiin vedoten ihmisiä on pidetty perusteettomasti kiinniotettuina yli 24 tuntia, sekä uhkailtu rajuilla syytteillä, joiden perusteella on tiettävästi aloitettu myös esitutkinta. Nyt onkin oleellista, kuinka poliisi korjaa tekemässä virheen. Menetettyä luottamusta on nimittäin vaikea saada takaisin.

+3
Eero Kivistö
Vihreät Kotka

Ihmisoikeusaktivisti, ja vihreä paikallistoimija Kotkasta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu