Puhetta aluevaaleista

Yle julkaisi vastikään uutisen kyselystä, jonka perusteella äänestysinto tulevissa aluevaaleissa olisi jäämässä alhaiseksi. Kyselyn perusteella vain noin 41% äänioikeutetuista olisi äänestämässä, kun taas kesän kuntavaalien alla vastaava luku oli noin 60%. Kun ottaa huomioon kuntavaalien lopullisen äänestysprosentin, (55,1) olisi äänestysinto jäämässä alle 40 prosentin.

Ymmärrän kyllä ihmisten epävarmuuden, sillä jopa näin ehdokkaan näkökulmasta tilanne on erikoinen. Olen ehdolla Kymenlaakson hyvinvointialueen valtuustoon: elimeen, jota ei vielä ole edes olemassa. Samaan aikaan valtuuston ensimmäiseksi tehtäväksi jää uuden hallintorakenteen luominen. Jos tilanne on ehdokkaan näkökulmasta omituinen, voin vain kuvitella miltä se näyttää keskiverto äänestäjän näkökulmasta.

Samaan aikaan myös tiedotus vaaleista on ollut vähintäänkin puutteellista, mutta tähän pitäisi tulla muutosta. Joulukuun alussa Vasemistonuoret julkaisivat parempaa tiedottamista vaativan kannanoton, ja reaktiona tähän sekä oikeus-, että sosiaali- jaa terveysministeriö kertoivat Twitterissä, että suunnitelmissa on mm. ihfopaketin postittaminen äänioikeutetuille, sisältöä Ylen kanavilla, sekä yhteistyötä nuorisojärjestöjen kanssa. Hienoa että tiedotusta on luvassa, mutta herää vain kysymys, miksi homma on jätetty näin viime tinkaan? Sote-uudistus on kuitenkin dominoinut Suomen poliittista keskustelua jo vuosia.

Oli miten oli, tammikuun vaalit ovat äärimmäisen tärkeät. Hyvinvointialueiden vastuulla on jatkossa sote-palveluiden lisäksi myös palo- ja pelastustoimen järjestäminen. Kyseessä on siis palvelut, jotka koskevat meidän kaikkien arkipäivää. Nyt jos joskus sinne uurnille kannattaa vaivautua. Joten mitäs sanotte, todistetaanko tammikuussa nämä kyselyt vääriksi?

0
Eero Kivistö
Vihreät Kotka
Ehdolla aluevaaleissa

Ihmisoikeusaktivisti, ja vihreä paikallistoimija Kotkasta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu