Puhutaanko hetki kommunismista?

Euroopan parlamentti hyväksyi vastikään Hongkongia koskevan julkilausuman, jossa mm. vaadittiin pakotteita kiinalaispoliitikkoja vastaan. Julkilausuma hyväksyttiin varsin selkein numeroin, 578 puolesta, 29 vastaan ja 73 tyhjää. Mielenkiintoista on, että vastaan ja tyhjää äänestäneissä korostuu kaksi ryhmää poliittisen kentän vastakkaisilta laidoilta: Perussuomalaisten edustama ID, sekä Vasemmistoliiton edustama GUE/NGL. Äärioikeisto ja äärivasemmisto samaa mieltä jostain? Hevosenkenkäteoriassa taitaa olla jotain perää.

Tämä sama jako on nähtävissä myös kotimaan politiikassa. Mainitsin aikaisemmassa Hongkong-kirjoituksessa Kiinan vaikutuskoneistojen leviämisestä Suomen politiikassa, josta käytin esimerkkinä Mika Niikon ja Ville Vähämäen viime vuonna paljastuneita Kiina-bisneksiä. Samassa kirjoituksessa mainitsin lyhyesti myös Suomen kommunistisen puolueen (SKP), sekä Kommunistisen työväenpuolueen (KTP) piiristä tulleista Kiinaa myötäilevistä lausunnoista, ja lupasin käsitellä aihetta tarkemmin. Noh, nyt on sen aika.

SKP:tä on yleisesti kuvailtu KTP:tä maltillisemmaksi, mutta mielestäni tämä ei pidä paikkaansa. Esimerkkinä voidaan ottaa puolueiden reaktiot Kuubassa kirjoitushetkellä käynnissä oleviin mielenosoituksiin. Molemmat ovat käytännössä vierittäneet syyn Yhdysvaltojen kauppasaarron syyksi, mikä kieltämättä on merkittävänä syynä maan tilanteeseen. Kuuban hallitus taas maalataan täysin syyttömäksi tilanteeseen, ja ajatusta siitä, että kuubalaiset aidosti vastustaisivat hallitustaan esitetään absurdina. Ainoa merkittävä ero vaikuttaisi olevan KTP:n kannanoton muotoilu, joka on huomattavasti voimakkaampi. Onko tämä sitten esimerkki SKP:n maltillisuudesta?

Sama pätee puolueiden Kiina-kantoihin. Molempien nettisivuilta löytyy artikkeleita, joissa länsimaiden Kiina-politiikka leimataan epäreiluksi. Hongkongin taannoiset mielenosoitukset on leimattu Yhdysvaltojen salajuoneksi, jonka tavoitteena on vain horjuttaa Kiinaa. Jälleen kerran, ihan kuin kommunististen maiden ihmisillä ei voisi mitenkään olla pahaa sanottavaa hallintonsa toimista. Ainoana erona tuntuu jälleen olevan KTP:n artikkelien rajumpi muotoilu. Lisäksi, vaikuttaa siltä, että ”maltillisemmalla” SKP:llä on huomattavasti tiiviimmät suhteet Kiinaan.

Esimerkkinä näistä läheisistä yhteyksistä on artikkeli vuodelta 2019, jossa kerrotaan SKP:n ja Kiinan kommunistisen puolueen (KKP) välisestä tapaamisesta. Sivuilta löytyy myös artikkeleita, joissa SKP:n edustajia ottaa osaa KKP:n järjestämiin aatteellisiin tapahtumiin.

Puolueen puheenjohtaja Jukka-Pekka Väisänen on myös esiintynyt useaan otteeseen Kiinan valtionmedioissa. Pikaisella googletuksella löysin kolme tapausta: vuonna 2018 Väisänen antoi haastattelun uutistoimisto Xinhualle SKP:n viettäessä 100-vuotisjuhliaan (nykyinen puolue tosin perustettu 1996, mutta näin ne asiat koetaan). Kaksi muuta esiintymistä on tältä vuodelta, ja molemmissa jujlistetaan KKP:n 100-vuotista taivalta: huhtikuussa Väisänen esiintyi jälleen Xinhuan haastattelussa, ja heinäkuun alussa China Dailyn sivuilla.

Jotain saattaa mietityttää, miksi päätin tehdä koko kirjoituksen. Syynä yksinkertaisesti se, että aihe osuu suht lähelle. Olen seurannut Kiinan tilannetta jo useamman vuoden ajan, ja aktivistiksi aloin Hongkongin vuoden 2019 mielenosoitusten alettua. Samaan aikaan ”maltillinen” SKP on saanut tukea myös puoluetovereideni keskuudessa, ja puolueen kannanotot esim. ilmastopolitiikan ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen puolesta ovat saaneet kiitosta.

Suhtautuminen aiheeseen on hieman outo: siinä missä SKP on saanut jopa tukea valtavirran puolueilta, on KTP käytännössä täysin tuomittu ajamansa politiikan seurauksena. Tosiasiassa puolueiden välillä ei merkittäviä eroja tunnut olevan. SKP tuntuu lähinnä olevan puolueena monipuolisempi, jonka seurauksena sen kyseenalaisemmat kannanotot ovat jääneet vähemmälle huomiolle. Jos se minusta on kiinni, niin eipä jää enää.

+2
Eero Kivistö
Vihreät Kotka

Ihmisoikeusaktivisti, ja vihreä paikallistoimija Kotkasta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu