Puoluekokouspuhe: asevelvollisuus ja totaalikieltäytyminen

Hei arvon Vihreät! Koska kyseessä on ensimmäinen puoluekokoukseni, on lienee sopivaa puhua ensimmäisestä kysymyksestä, joka sai minut politiikan pariin: asevelvollisuudesta.

Suomessa on tunnetusti käytössä ”yleinen” asevelvollisuus, joka nimestään huolimatta koskee vain puolta väestöstä. Järjestelmä on myös vuosien ajan saanut jatkuvaa kritiikkiä mm. YK:n ihmisoikeuskomitealta, sekä Amnesty Internationalilta. Erityistä kritiikkiä ovat saaneet totaalikieltäytyjien vankeusrangaistukset, joita molemmat tahot ovat vaatineet lopetettavaksi. Kritiikistä huolimatta, tätä räikeää ihmisoikeusrikkomusta ei olla saatu korjattua, vaikka mahdollisuuksia siihen on annettu.

Paras mahdollisuus tuli helmikuussa 2018, kun Helsingin hovioikeus totesi Jehovan todistajille myönnetyn vapautusjärjestelyn olevan syrjivä. Aikaisemmin mainittu ihmisoikeuskomitea, on vaatinut Suomea laajentamaan vapautusjärjestelyä muihin aseistakieltäytyjäryhmiin. Sen sijaan, keväällä 2019, eduskunta kumosi vapautuslain. Ihmisoikeuskomitea otti kumoamisen esiin viimeisimmässä määräaikaistarkastelussaan tämän vuoden keväällä, ja toisti vaatimuksensa totaalien vankeusrangaistusten lopettamisesta.

Mahdollisuus virheen korjaamiselle tarjoutui maaliskuussa 2020, kun hallitus nimesi parlamentaarisen komitean selvittämään asevelvollisuuden kehittämistarpeita. Komitean tehtävänannosta kuitenkin löytyy sekä siviilipalveluksen kokonaisturvallisuuteen liittämisen, sekä kansalaispalveluksen mahdollisuuden selvittäminen: molemmat ideoita, jotka aikaisemmat työryhmät ovat tyrmänneet. Kehittämistyön sijasta, komitean todellinen tehtävä tuntuukin olevan tekosyiden löytäminen nykyjärjestelmän jatkumiselle. Rehellisesti sanottuna, en ole yllättynyt.

Asevelvollisuus on vastuussa Suomen luultavasti laajimmista tasa-arvo- ja ihmisoikeusongelmista. Vaikka ongelmat tunnutaan tiedostavan, tuntuu keskustelu jämähtäneen paikoilleen. Tästä huolimatta, jaksan edelleen uskoa, että muutos on ennen pitkää tulossa.

0
Eero Kivistö
Vihreät Kotka

Ihmisoikeusaktivisti, ja vihreä paikallistoimija Kotkasta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu