Puoluekokouspuhe: asevelvollisuus

Asevelvollisuus oli se kysymys, joka minut ajoi politiikan pariin. Räikeästi sukupuolittunut järjestelmä, joka on saanut toistuvasti kritiikkiä ihmisoikeusjärjestöiltä kuuluu historian romukoppaan.

Mm. YK:n ihmisoikeuskomitea, sekä Amnesty International ovat vaatineet Suomea lyhentämään siviilipalveluksen pituutta, sekä lopettamaan totaalikieltäytyjien vankeustuomiot. Tältä osin puoluehallituksen luonnos on pettymys. Luonnoksessa tuodaan esiin siviilipalveluksen pituus, mutta sen sijaan totaalikieltäytyjien asema on jäänyt vähemmälle huomiolle. Vielä toistaiseksi voimassa oleva poliittinen ohjelma linjaa selvästi, että tavoitteena on asepalveluksen muuttaminen vapaaehtoiseksi, mutta luonnoksesta, tämä kirjaus puuttuu.

Onneksi en ole ainoa, jota tämä häiritsee: asepalveluksen muuttaminen vapaaehtoiseksi on mainittuna Ville Savonlahden ja Milo Toivosen tekemän muutosesityksen perusteluissa. Kiitos tästä. Asepalveluksen vapaaehtoisuus on perusedellytys tasa-arvoiselle, ja ihmisoikeuksia kunnioittavalle puolustuspolitiikalle. Kiitos.

+1
Eero Kivistö
Vihreät Kotka

Ihmisoikeusaktivisti, ja vihreä paikallistoimija Kotkasta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu