Puoluekokouspuhe: Hongkongin turvallisuuslaki

Hongkong on Britannian entinen siirtomaa, joka luovutettiin Kiinalle vuonna 1997.  Luovutuksen yhteydessä maat sopivat erityisjärjestelystä, jonka oli määrä turvata hongkongilaisille laajat kansalaisoikeudet vähintään seuraavaksi 50:ksi vuoksi. Kesällä 2020, Kiina petti tuon lupauksen säätämällä ns. kansallisen turvallisuuden lain.

Hongkongin demokratialiikkeelle, turvallisuuslaki on ollut katastrofaalinen: voimaanastumisen jälkeen, kaikki alueparlamentin demokraatit on joko erotettu, tai painostettu eroamaan tehtävistään. Noin 30 järjestöä, johon kuuluu niin puolueita, kuin ammattiliittoja,  on lopettanut toimintansa.

Kirjoitushetkellä turvallisuuslain perusteella on pidätetty 146 henkilöä, joista 84 on saanut syytteen. Hongkongin poliisi on myös antanut pidätysmääräyksen ainakin kymmenestä ulkomailla asuvasta aktivistista, joihin lukeutuu kolme entistä alueparlamentin jäsentä. Tiettävästi tutkinnan kohteeksi on päätynyt myös neljä tankalaispoliitikkoa, mukaan lukien kaksi kansanedustajaa. Toisin sanoen, turvallisuuslain vaikutuksilta ei ole turvassa edes ulkomailla.

Kun Hongkong luovutettiin Kiinalle, kaupungin toivottiin toimivan esimerkkinä, ja lopulta johtavan Kiinan yhteiskunnan avautumiseen. Sen sijaan, Kiina on ottanut askelia yhä autoritäärisempään suuntaan, ja vetänyt Hongkongin mukanaan. On varsin selvää, että Kiina-politiikkamme on epäonnistunut.

Hongkongin tapahtumat ovat onneksi herättäneet maailmaa Kiinan toimintaan. Vielä on kuitenkin paljon tehtävää. Siksi aion jatkossakin seistä hongkongilaisten rinnalla, ja toivon että mahdollisimman moni teistä liittyy joukkoon.

 

光復香港,時代革命!

Vapauttakaa Hongkong, aikamme vallankumous!

+1
Eero Kivistö
Vihreät Kotka

Ihmisoikeusaktivisti, ja vihreä paikallistoimija Kotkasta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu