Puoluekokouspuhe: Ukraina, Kiina ja Taiwan

Oheinen puhe oli tarkoitus pitää Vihreiden puoluekokouksessa, mutta viivästysten takia en mahdollisuutta saanut.

 

Ukrainan sota on ymmärrettävistä syistä hallinnut uutisvirtaa. Haluan kuitenkin kiinnittää huomiota maahan, joka käyttää Ukrainan tilannetta hyödykseen: Kiinaan.

Virallisesti Kiina on esiintynyt rauhanrakentajana, ja se on korostanut tukevansa Ukrainan alueellista koskemattomuutta. Kiina ei kuitenkaan ole tuominnut Venäjän hyökkäystä, minkä lisäksi Kiinan valtionmedia myötäilee täysin Venäjän propagandaa.

Syy on yksinkertainen. Kiinalle alueellinen koskemattomuus on kaikki kaikessa, ja separatismin torjunnalla on oikeutettu sortotoimia niin Hongkongissa, Tiibetissä, kuin Itä-Turkestanissa. Kiinalla on myös omat laajentumispyrkimyksensä, jotka ovat johtaneet yhteenottoihin sen naapureiden kanssa. Näistä yksi nousee kaikkien yläpuolelle: Taiwan.

Taiwan on moderni, demokraattinen valtio, ja koska Joensuussa on tällä viikolla vietetty Pridea, Taiwan on toistaiseksi ainoa samaa sukupuolta olevien avioliitot laillistanut Aasian valtio. Kiina pitää aluetta kapinallisena maakuntanaan, ja on vannonut valtaavansa alueen, tarvittaessa sotilaallisin keinoin. Ratkaisuna on tarjottu Hongkongin kaltaista erityisasemaa, mutta sattuneesta syystä, tämä ei ole tukea saanut. Kiina on pelannut itsensä pussiin, ja sota vaikuttaa ainoalta ulospääsytieltä.

Arvon Vihreät: suurena syynä Ukrainan sodalle, oli hidas herääminen Venäjän toimintaan. Ei tehdä samaa virhettä Kiinan suhteen. Kiitos.

0
Eero Kivistö
Vihreät Kotka

Ihmisoikeusaktivisti, ja vihreä paikallistoimija Kotkasta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu