Taas ne saatanan pandat…

Ähtärin pandat olivat otsikoissa viimeksi reilu vuosi sitten, kun uutisoitiin Ähtärin eläintarhan pahoista talousvaikeuksista, joiden seurauksena pandoja uhkasi jopa palauttaminen Kiinaan. Tein tuolloin oman kantani selväksi: pandoja ei olisi koskaan pitänyt tänne tuoda, ja ne tulee lähettää takaisin. Syy on yksinkertainen: pandat ovat jo vuosikymmenten ajan olleet osa Kiinan ulkopolitiikkaa, jolla se pyrkii pehmentämään julkisuuskuvaansa. Kyse on eräänlaisesta viherpesusta, jossa luonnonsuojelun varjolla, piilotellaan sen laajoja ihmisoikeusrikkomuksia.

Noh, pandat lopulta pysyivät Ähtärissä, ja nyt ne ovat jälleen otsikoissa. Mm. Yle tietää kertoa, että valtiovarainministeriö oli suunnittelemassa viiden miljoonan euron tukipakettia Ähtärin eläintarhalle, jolla pandojen hoito turvattaisiin. Helsingin sanomat puolestaan toivat esiin sen, kuinka pandoille suunniteltu tukisumma on moninkertainen verrattuna esimerkiksi naalin ja saimaannorpan suojeluun käytettäviin varoihin. Tuon Hesarin artikkelin mukaan, naalien suojeluun menee vuosittain noin 100 000€, kun taas saimaannorpan suojelu vie noin puoli miljoonaa. Ja tästäkin rahasta suurin osa tulee EU:lta.

Valtiovarainministeriö siis suunnitteli laittavansa pandoihin jopa kymmenkertaisen summan, kuin mitä Suomessa käytetään kahden luultavasti tunnetuimman uhanalaisen lajin suojeluun. Haluan tuoda tämän esiin saamani palautteen takia: kirjoitin tästä tapauksesta Facebook-sivuilleni, keskittyen nimenomaan tapauksen Kiina-ulottuvuuteen, johon sain reaktiona syytöksiä luonnonsuojelun laiminlyönnistä. Kommentoijan mukaan keskityin siis liiaksi siihen, että pandat ovat kirjaimellisesti osa Kiinan propagandakoneistoa, samalla unohtaen pandojen suojelun tärkeyden. On totta, että virallisesti pandat ovat Ähtärissä osana suojeluohjelmaa, mutta pakko kysyä, onko tämä nyt oikeasti järkevää rahankäyttöä luonnonsuojelun kannalta?

Sittemmin on uutisoitu, että suunnitelmista pandojen rahoittamiseksi on luovuttu, mutta ehdin aloittamaan kirjoittamisen ennen sitä, joten näillä mennään. Oli miten oli, herää ihan aiheellinen kysymys siitä, kuka idean takana on alun perin ollut ja miksi? Yhtenä selityksenä on ehdotettu Keskustan omaa suhmurointia, mitä pidän todennäköisenä, sillä sattumia tässä tarinassa on liikaa: valtiovarainministerinä toimii tunnetusti Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko, ja rahoitusta pandoille haki Antti Kurvisen johtama maa- ja metsätalousministeriö. Samaan aikaan puolustusministeri Mikko Savola on sattumalta kotoisin Ähtäristä, jonka lisäksi tämä oli yksi panda-projektin puuhamiehistä. Ihan oikeasti, mikä on todennäköisyys sille, että tämä kaikki olisi pelkkää sattumaa?

Oli syy mikä tahansa, pandat muodostavat edelleen ongelman, joka tulee ratkaista. Oma kantani on tietenkin selvä: lähettäkää ne takaisin.  Mutta mitä muita vaihtoehtoja meillä on? Yhdessä Facebook ryhmässä ehdotettiin pandojen jopa pandojen lopettamista, mikä ei kuitenkaan tule kysymykseen, sillä eläimet ovat Kiinan valtion omaisuutta, ja he tuskin antavat lupaa tällaiseen. Ähtärin eläintarha, kuten aiemmin jo mainittiin, on vakavissa talousongelmissa, jonka takia lisärahoitukselle on huutava tarve. Jos siis pandoja ei haluta palauttaa Kiinaan, jää vaihtoehdoiksi joko Ähtärin eläintarhan jatkuva taloudellinen tukeminen, tai uuden sijoituspaikan löytäminen.

Pandojen tulevaisuus on siis vielä avoin, ja asiaa selvittämään on asetettu työryhmä. Nyt voimme vain odottaa, mitä seuraavaksi tapahtuu.

Eero Kivistö
Vihreät Kotka

Ihmisoikeusaktivisti, vihreä paikallistoimija ja aloitteleva ay-aktiivi Kotkasta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu