Täysi tuki Liettualle

Jaahas, Kiinan ja Liettuan välillä on syntymässä diplomaattinen kriisi. Liettua on avaamassa omaa edustajistoaan Taiwaniin, ja vastaavasti Taiwan on perustamassa omaa edustajistoaan Liettuaan. Nämä edustajistot siis toimivat epävirallisina suurlähetystöinä, johtuen Taiwanin erikoisesta tilanteesta kansainvälisessä politiikassa.

Tässä ei sinänsä mitään erikoista, sillä mm. Suomella ja Taiwanilla on samanlainen järjestely. Ongelmana on Liettuaan perustettavan edustajiston nimi: siinä missä Taiwanin Suomen edustajisto käyttää nimeä ”Taipei Representative Office”, Taiwanin tuleva edustajisto Liettuassa käyttää nimeä ”Taiwan”. Ja koska Kiina pitää Taiwania osanaan, pelkkä nimi ”Taiwan” missään virallisissa yhteyksissä nähdään uhkana.

Nyt Kiina on kutsunut suurlähettiläänsä kotiin Liettuasta, ja vaatinut Liettuaa tekemään samoin. Tietenkin Kiinan pyrkimyksenä on painostaa Liettuaa, mutta samalla se antaa Liettualle erinomaisen mahdollisuuden näpäyttää Kiinaan: jos Kiina on kerran vetämässä suurlähettiläänsä pois, Liettua voisi repäistä kunnolla ja virallisesti tunnustaa Taiwanin. Samalla Liettuasta tulisi ainoa Taiwanin tunnustava EU-maa.

Rehellisesti sanottuna en näe tätä kehityskulkua kovinkaan realistisena. Kiina on loppupeleissä liian tärkeä kauppakumppani, jotta yksikään EU-maa rupeaisi diplomaattisuhteita katkomaan. Liettua on kuitenkin laittanut Kiinalle kampoihin: aikaisemmin tänä vuonna Liettua erosi ns. 17+1 foorumista, jonka kautta Kiina on pyrkinyt vahvistamaan bisnes-yhteyksiään Eurooppaan. Liettua myös lahjoitti 20 000 annosta koronarokotetta Taiwaniin, jolla on asemastaan johtuen ollut vaikeuksia hankkia rokotteita.

On jollain tavalla jopa noloa, kuinka Liettuan kaltainen pikkuvaltion on ottanut näin aktiivisen roolin Kiinan ja Valko-Venäjän kaltaisten autoritääristen valtioiden vastustamisessa. Toivottavasti loputkin EU-maat ottaisivat Liettualta esimerkkiä.

+5
Eero Kivistö
Vihreät Kotka

Ihmisoikeusaktivisti, ja vihreä paikallistoimija Kotkasta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu