Tervemenoa pandat

Varmaan joku tästäkin pahoittaa mielensä, mutta Ähtärin pandat sietävätkin lähteä takaisin Kiinaan. Ei niitä tänne olisi alunperinkään pitänyt tuoda.

Ongelma pandojen kanssa on se, että ne ovat Kiinalle puhtaasti ulkopolitiikan väline. Jotain tästä kertoo mm. se, että pandojen tuomisesta Suomeen sovittiin Sauli Niinistön ja Xi Jinpingin välisessä tapaamisessa vuonna 2017. MTV:n uutisessa pandojen takan olevat motiivit tunnustetaan rivien välistä:

”Sen kaikki tietää, että pandat ovat Kiinan ylpeys ja niitä ei kaikille maille anneta. On hyvin tarkkaa, mihin he pandat luovuttavat suojeltavaksi. Suomi on yksi, joka on valittu.”

Tosiasiassa pandojahan ei ”luovutettu” Suomeen, vaan ne ovat täällä vuokralla. Jos muiden maiden esimerkeistä voi jotain päätellä, Ähtärin eläinpuisto on maksanut pandoista noin miljoona euroa vuodessa. Niin, ja kaikki maailman pandat ovat virallisesti Kiinan valtion omistuksessa. Toisin sanoen, Ähtärin eläinpuisto on ihan suoraan rahoittanut Kiinan valtiota, yhtä maailman pahimmista ihmisoikeusrikkojista.

Räikein esimerkki ”pandadiplomatiasta” tulee kuitenkin Taiwanista: vuonna 2008 Taiwaniin tuotiin kaksi pandaa nimeltään Tuan Tuan ja Yuan Yuan. Kiinaksi ”tuan yuan” tarkoittaa jälleenyhdistymistä. Pandojen nimet ovat siis suora viittaus Kiinan poliittisiin päämääriin.

Laitetaan loppu tälle pelleilylle. Lähettäkää pandat takaisin.

+6
Eero Kivistö
Vihreät Kotka
Ehdolla aluevaaleissa

Ihmisoikeusaktivisti, ja vihreä paikallistoimija Kotkasta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu