Uhkakuvat eivät auta päihdetyötä

Kansanedustaja Antti Häkkänen otti kirjoituksessaan (KySa 22.9) kantaa päihdepolitiikkaan. Kirjoituksessa Häkkänen ilmaisee huolensa päihdeongelmaisille tarjotun avun riittävyydestä, mistä olemme samaa mieltä. Erityismaininnan saa Vihreiden puoluekokouksen päätös tukea kannabiksen laillistamista, sekä Vihreiden päihdepolitiikka ylipäätään. Kirjoituksessa Häkkänen tuo puoluekokouksen kannabis-päätöksen lisäksi Vihreiden tavoiteohjelmaan kirjatun vaatimuksen huumausaineiden käyttö- ja hallussapitorikosten poistamisesta. Tästä päästään nopeasti niihin vanhoihin tuttuihin kauhukuviin, joita huumepolitiikan vapauttamisesta tunnutaan aina levittelevän.

Kauhukuvia maalaillessaan Häkkäseltä kuitenkin jotain mainitsematta: huumausaineiden dekriminalisaatiota kannattaa mm. THL. Syy on varsin yksinkartainen: dekriminalisaatio on todistetusti tehokas tapa vähentää huumausaineista johtuvia haittoja. Vihreiden päihdepolitiikka on siis pitkälti linjassa THL:n kantojen kanssa. Levitellessään kauhukuvia, Häkkänen on siis leimaamassa paitsi Vihreitä, vaan myös THL:lää. On hieman huelestuttavaa, että kansanedustaja, ja tässä tapauksessa vielä entinen ministeri, on valmis hylkäämään asiantuntijoiden mielipiteen näin rajulla tavalla.

Kirjoitusessaan Häkkänen toteaa: ”Osa vihreistä vaikuttajista ajattelee, että puolueet siirtyessään 2030-luvulle kyllä muuttuvat myötämielisiksi ainakin kannabiksen suhteen. Vaikea uskoa, elleivät faktat muutu.” Tässä kohtaa Häkkänen on yksinkertaisesti väärässä. Otin tähän kantaa jo edellisessä kirjoituksessani, (KySa 15.9) mutta tämä on syytä toistaa: vaikka Vihreät ovat ensimmäinen kannabiksen laillistamista kannattava eduskuntapuolue, emme kokonaisuudessa olleet ensimmäisiä. Ennen Vihreitä laillistamisen kannalle on päätynyt kolme pienpuoluetta, (Piraattipuolue, Liberaalipuolue ja Avoin Puolue) sekä kolmen eduskuntapuolueen nuorisojärjestöt: Vihreät nuoret, Vasemmistonuoret, sekä Kokoomusnuoret. Yksittäisiä laillistamista tukevia kommentteja on kuultu myös Keskustanuorten, sekä Perussuomalaisen nuorison piiristä. Jos puhutaan dekriminalisaatiosta, voidaan listalle lisätä vielä demari- ja RKP-nuoret.

Mainitsemistani järjestöistä Kokoomusnuoret ovat luultavasti olleet äänekkäimpiä laillistamisen puolustajia. Käytännössä heti kun puoluekokouksen kannabis-päätös tuli julki, julkaisivat Kokoomusnuoret kannanoton, jossa Vihreitä kehuttiin päätöksestä, ja kehotettiin Kokoomusta seuraamaan perässä. Tämä tietenkin jäi Häkkäsen kirjoituksessa mainitsematta. Toisaalta tämä myös tarkoittaa, että Häkkänen on Vihreiden ja THL:n lisäksi leimaamassa myös oman puolueensa nuorisojärjestöä.

Kuten kirjoituksen alussa mainitsin, Häkkänen toi kirjoituksessaa esille myös aidosti tärkeän asian: päihdeongelmaisille tarjotun avun ja hoidon riittävyyden. Kannabis-kannasta huolimatta tämä tuntuu olevan kaikille yhteinen huolenaihe, joten asetetaanpa pieni haaste tulevia aluevaaleja ajatellen: tehdään päihdetyöstä yksi vaalien tärkeimmistä aiheista. Puheenvuoroja lueskellessa, oletan, että kaikki kanssaehdokkaani voivat tähän yhtyä.

Eero Kivistö

Aluevaaliehdokas

Vihreät

Kotka

 

+3
Eero Kivistö
Vihreät Kotka

Ihmisoikeusaktivisti, ja vihreä paikallistoimija Kotkasta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu