Sammio
Kirjaudu blogeihin

Tiedote

Vaalietkot alkoivat – tilaa maksuton ja määräaikainen eduskuntavaalikirje! Tilaamaan ->

Aika yksimielistä spontaania reagointia metsäpeuran tappamiseen

Aika yksimielistä spontaania reagointia metsäpeuran tappamiseen

” Se kuinka kauan metsäpeura ehti Lielahden alueella liikkua, ei ole tiedossa. Lappalainen sanoo, että poliisilta tuli SRVA-pyyntö (suurriistavirka-aputehtäväpyyntö) kahden jälkeen iltapäivällä.

Lappalainen kertoo, että poliisi lopetti eläimen turvallisuussyistä.

Ainutlaatuinen tapaus

Lappalainen kuvailee metsäpeuran liikkumista Pirkanmaalla ja erityisesti keskusta-alueella ainutlaatuisena tapauksena.

Metsäpeuroja on Suomessa lähemmäs 3000 yksilöä ja luontaista kantaa ainoastaan Kainuussa ja Suomenselällä. Lielahdessa liikkunut metsäpeura oli todennäköisesti eksynyt kaupunkialueelle lähempää.

Lappalainen kertoo, että kyseessä oli kaulapannallinen ja korvamerkitty yksilö, joka tarkoittaa sitä, että kyseessä oli tarhaistutettu metsäpeura. Tapauksen ainutlaatuisuutta lisää Lappalaisen mukaan kaupunkialueella liikkumisen lisäksi se, että kyseessä oli tarhattu ja luontoon päästetty eläin.

Pirkanmaalla metsäpeuroja on istutettu Seitsemisen kansallispuistoon, jossa myös Lielahdessa liikkunut eläin oli syntynyt.

Milla Niemi Metsähallituksesta kertoo, että metsäpeura oli kulkenut Lielahteen todennäköisesti Näsijärven jäätä pitkin. Niemi kertoo, että Metsähallitus oli saanut eläimestä kansalaisilmoituksen jo joulupäivänä, jolloin se oli tallentunut riistakameraan Länsi-Teiskossa.

Mutta mikä sai harvinaisen eläimen tulemaan vilkkaalle kaupunkialueelle?

Lappalainen arvioi, että eläin on voinut eksyä, mutta syy voi olla myös nälkä, joka saa eläimet talviaikaan liikkumaan. ”On kuitenkin täysi mysteeri, kuinka se on kaupunkialueelle tyssähtänyt.”

Aamulehti ei tavoittanut Sisä-Suomen poliisia kommentoimaan tilannetta.

Lisäys 6.12.2023 kello 19.12: Päivitetty tietoja Metsähallituksen Milla Niemen haastattelusta. Tehty tarkennus metsäpeuran kannan suuruuteen liittyen ja tarkennettu tietoa Lielahden metsäpeuran alkuperään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Kommentit (20)

VappunajaJuhannuksena

18:59

Tuntuu aika hepposilta perusteilta päättää tämän yksilön vaellus. Eikö tuohon tosiaan löytynyt muuta ratkaisua?
AnniK

18:44

Länsi-Tampereella on aika paljon kauriita ja peuroja, riittää poliisilla ja riistanhoitoyhdistyksellä töitä, jos meinaatte ne kaikki ampua.

Ajattelin ensin, että kerrankin mukava eläinuutinen, kun harvinainen metsäpeura kävi ostoksilla. Mutta ei, pitihän se tietenkin ampua. Muuten autot max 30 km nopeudella olisivat varmaan vaarantuneet.

Jossu

18:24

Ei voi kuin ihmetellä,että eikö todellakaan ollut muuta vaihtoehtoa,kuin tappaa😡😡
Onko unohtunut,että Suomessa on luontokato,jonka takia kaikkia eläimiä pitää suojella??
Kyllä ihminen on itsekäs ja typerä

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu

Kommentit (7)

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kommentoida.
 1. MarttiHaverinen

  Syntymäpitäjässäni karhut, sudet ja ilvekset tappavat ainakin satoja metsäpeuroja per vuosi… Kanta voi vielä romahtaa kun luontoterroristit sabotoivat karhun kausipyynnin, eli lisää suita peuroja nappaamassa ensi suvena.

  Ilmoita asiaton viesti

  • eerojuhani vaarala
   Eerojuhani Vaarala #3806841 Kirjoittaja
   Vastaus kommenttiin: #3806805

   Niinhän niiden kuuluukin, yhtä lailla kuin lehmän pitää syödä ruohoa. Se on biologiaa. Mutta ihmosen ei ole pakko tappaa peuraa jostain ihmisasutusten luota

   Ilmoita asiaton viesti

   • MarttiHaverinen
    Vastaus kommenttiin: #3806847

    Jos et satu tietämään, niin Hyrynsalmi on poronhoitoaluetta ja pihoilla juoksentelevat porot, joiden ampuminen on ehdottomasti kiellettyä, vaikka heitteille jätettyjä kotieläimiä ovatkin. Kuhmon ja Ristijärven rajoille pohjoiseen on pykätty peura-aita, ettei peura ja poro risteytyisi. Lajipuhtaudesta pitävät kuitenkin sudet huolen kun poro on niille huomattavasti helpompi saalis kuten sekasiitoksetkin. Jossain vaiheessa peurakanta kesti jopa luvanvaraista metsästystä, mutta kanta romahti petomäärän lisäännyttyä.

    Ilmoita asiaton viesti

     • MarttiHaverinen
      Vastaus kommenttiin: #3807220

      Metsäpeura on isompi ja varsinkin urospuoliset ovat suurempia kuin porot. Lisäksi peuralla on kokoonsa nähden pidemmät jalat, eli se kykenee liikkumaan poroa paremmin paksussa lumihangessa. Naaraspeuralla on vielä sarvet kesäkuussa, jolloin se voi puolustaa vasojaan.

      Ilmoita asiaton viesti

 2. usjussi

  Tuo metsäpeura ei ole yksin. Niitä on juoksennellut Pyynikinharjulta alas Satamakatua pitkin Hämeenpuistoon silloin tällöin. Omin silmin syksyllä, jolloin kaksi kirmasi varhain aamula, onneksi ennen kunnon liikenteen alkua.
  Olivat kyllä pienempi kokoisia, voi olla kauriskin.

  Ilmoita asiaton viesti