Alkoholi pitää saada moralismin kierteestä asiallisen tutkimuksen piiriin.

Alkoholi ei lisää vaan on yhteydessä riskeihin – väliintuleva ratkaiseva muuttuja on yksilön persoonallisuus

Yle:

”Alkoholin nauttimisella on alle 40-vuotiaille vakaviakin terveysuhkia eikä lainkaan hyötyjä. Tiukimmat rajat tulisi maailmanlaajuisesti asettaa 15–39-vuotiaille miehille, joille alkoholin vaarat ovat vakavimmat: runsas alkoholinkäyttö lisää etenkin onnettomuuksien, itsemurhien ja henkirikosten riskiä.

Yli 40-vuotiaita ihmisiä vähäinen alkoholinkulutus voi sen sijaan hyödyttää, edellyttäen ettei heillä ole mitään piileviä sairauksia. Tällöin noin yhden päiväannoksen nauttiminen saattaa vähentää esimerkiksi sydän- ja verisuonitautien, halvausten ja diabeteksen riskiä.

Näin todetaan maailmanlaajuisesti laajimmassa terveys- ja kuolemanriskejä selvittävässä Global Burden of Diseases -hankkeessa(siirryt toiseen palveluun). Tutkimuksessa perattiin 15–95-vuotiaiden tietoja 30 vuoden ajalta 204 maasta. Se on julkaistu lääketieteen julkaisu The Lancetissa(siirryt toiseen palveluun). Tutkimuksesta uutisoivat myös esimerkiksi CNN(siirryt toiseen palveluun) ja The Guardian(siirryt toiseen palveluun).”

Tämä kausaalinen tulkinta on kyseenalainen yleistävyydessään.

” runsas alkoholinkäyttö lisää etenkin onnettomuuksien, itsemurhien ja henkirikosten riskiä. ”

Se yleistää alkoholin kausaaliseksi eli syyksi – ja poistaa kokonaan yksilöiden persoonallisuuden tärkeimpänä tekijänä.

Ei kaikki humalaiset joudu missään iässä onnettomuuksiin, tee itsemurhia ja henkirikoksia alkoholin nauttimisen vuoksi – vaan persoonallisuutensa vuoksi.

Siten voi sanoa vain – että alkoholi on yhteydessä tai altistaa – mutta ei lisää riskiä – sillä riski on vain ja ainoastaan humalaisen persoonallisuudessa.

Eikä alkoholi lisää mitenkään persoonallisuuden riskiä noihin tekoihin – se riski on persoonallisuudessa ilman alkoholiakin.

Näin ollen se että vähennetään alkoholia ei vähennä luotettavasti onnettomuuksien ja väkivallantekojen riskiä – sen sijaan yksilön persoonaan terapialla vaikuttaminen vähentää hänessä noiden tekojen riskiä.

Nyt suuri huoli on että millä tasolla on alan tutkimus maailmassa kun tähän asti laajin tutkimus maailmassa kompuroi käsitteellisissä yhteyksissä noin pahasti.

Ja media menee jälleen lankaan että heilahtaa. Puuttuuko medioilta kokonaan resurssit ja kontaktit arvioida tutkimuksia kriittisesti.

Ja kumma kyllä – tutkimuksessa ei ainakaan median mukaan käsitelty sitä miten alkoholi vaikuttaa nuorten ihmisten etenkin aivojen ja sosiaaliseen kehitykseen.

Kysymys kuuluu – paljonko pantiin ja kenen rahaa tuollaiseen höpertelyyn.

Alkoholi pitää saada moralismin kierteestä asiallisen tutkimuksen piiriin.

+1
eerojuhani vaarala

Miehellä kansainvälisyyttä suomalaisella metsälaavulla - päässä Venetsiasta ostettu lippalakki

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu