Avohakkuut siis murhaa monimuotoisuuden mutta myös menettää puun käyttötavan vuoksi metsän hiilivarastoa

Avohakkuut siis murhaa monimuotoisuuden mutta myös menettää puun käyttötavan vuoksi metsän hiilivarastoa

Ja tuo otsikko alla esitetyin perustein on perusteellisin arvoketjudynaaminen tyrmäys metsäteollisuuden avohakkuille.

Jota täydentää se että kun puu käytetään hiilensidonnan säilyttäen esimerkiksi huonekaluihin tai puutaloihin on murskaava tuomio täydellinen metsäteollisuuden avohakkuille.

Saamme siis uuden arvoketjudynaamisen tarkastelutavan metsien käytölle mukaanlukien virkistyskäyttö.

 

” Professori Heli Peltolan mukaan avohakkuilla saadaan pitkällä aikavälillä sama tulos hiilensidonnassa kuin metsän jatkuvalla kasvatuksella.

Kysymys avohakkuiden vaikutuksesta ilmastoon jakaa vahvasti metsätutkijoiden mielipiteitä. Väite koskee vain hiilensidontaa, mutta ilmaston kannalta tärkeämpää ovat metsien hiilivarastot.

Puut sitovat kasvaessaan ilmastolle haitallista hiiltä. Nuori, kasvava metsä sitoo usein enemmän hiiltä kuin vanha metsä, mutta vanhojen metsien hiilivarasto voi olla huomattavasti suurempi kuin nuorten metsien. Kun puuston kasvu sitoo enemmän hiiltä kuin mitä hakkuut ja lahoaminen vapauttavat, tulee metsästä hiilinielu. Peltolan mukaan heti avohakkuun jälkeen nuoressa metsässä hiilensidonta on pieni ja maaperästä vapautuu hiiltä. Se tosin kumoutuu 10–15 vuodessa, jolloin metsästä tulee taas hiilinielu.

Ilmaston kannalta tärkeämpää on kuitenkin se, kuinka paljon metsissä on hiiltä varastoituna. Suomen ympäristökeskuksen tutkijan Sampo Soimakallion mukaan metsässä on sitä enemmän hiiltä varastoituna, mitä vähemmän sitä hakataan. Suomessa kaadetut puut käytetään tavoilla, jotka vapauttavat suurimman osan hiilestä muutamassa vuodessa. Tämä tarkoittaa sitä, että puiden hiilivarastot menetetään ”

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu