Britanniasta, Ruotsista ja Suomesta tulee keskisen Euroopan ja myös EU:n ulkoinen pohjoisen ja koillisen suunnan puolustuskehä

Britanniasta, Ruotsista ja Suomesta tulee keskisen Euroopan ja myös EU:n ulkoinen pohjoisen ja koillisen suunnan puolustuskehä

Tämä on tärkeää sillä Britannian ja Ruotsin välissä on tärkeä Pohjanmeri mukaan lukien Englannin kanaali – joten Ruotsin ja Britannian sekä Tanskan yhteistyöllä voidaan valvoa niiden välistä merialuetta sekä Ruotsin, Tanskan ja Saksan toimin pääsyä Itämereltä.

Toisaalta Suomen ja Baltian maiden roolina on yhdessä brittien ja Ruotsin kanssa varmistaa Itämeren turvallisuus sekä siinä samalla Britannia, Ruotsi, Tanska ja Saksa yhteistyö toimii selkänojana Pohjanmeren turvaamiseksi.

On siis syntymässä tehokas linnake niitä uhkia vastaan joita Venäjä saattaisi aiheuttaa.

Ja on siis luotu pohjoisen Euroopan puolustusarkkitehtuuri – josta ei seuraa mitään sotaista mitä joku luulisi – vaan vain sovittu ja harjoitettu valmius toimia uhkatilanteissa.

Samalla myös sekä etenkin Suomi että Ruotsi astuvat lähemmäksi eurooppalaisuutta.

Ja hienoa on se miten juuri EU:sta eronnut Britannia ottaa vastuuta pohjoisesta ulottuvuudesta.

Tämän pitäisi tyydyttää Kiinankin toiveita – kun Euroopan turvallisuusrakenteet rakentuvat eurooppalaisten varaan. Varmaan se myös tyydyttää Yhdysvaltoja kuten myös Suomen presidentti Niinistöä. Näin näyttää tulevan hyvä.

Yle:

Britannian pääministeri Boris Johnson vakuuttaa, että jos Suomeen hyökätään, Britannian asevoimat saapuvat avuksi. Yhteistyösopimus velvoittaa molempia osapuolia vastaamaan kriisin tai hyökkäyksen hetkellä.

– Julistuksesta käy selvästi ilmi, että katastrofin tai hyökkäyksen kohdalla, oli kyseessä kumpi tahansa, tulemme toistemme avuksi. Tähän kuuluu sotilaallinen apu. Avun luonne riippuu tietenkin siitä, mitä toinen osapuoli pyytää. Julistuksen tarkoitus on olla myös perusta tiivistyvälle yhteistyölle puolustuksessa ja muilla tavoilla.

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu