Eettinen paimenkirje: ” Tee muille niin kuin toivoisit muiden tekevän itsellesi ” – sehän superitsekästä onkin

Eettinen paimenkirje:  ” Tee muille niin kuin  toivoisit muiden tekevän itsellesi ” – sehän superitsekästä onkin – asettaa oma etu ihmiskunnan ja yhteiskunnan tekemisten mittariksi

Sehän on mittari joka ei toimi.

Miten vaikkapa Tampereen tavallisen Taavin 1. asiat 2. asenteet voivat olla muiden vastaaviin asioihin verrattavissa missään edes Tampereella saati ihmiskunnassa.

Jos Taavi on naimisissa ilman lapsia ei hänen tahtonsa mittari mitenkään sovi lapsiperheen isän Pentin asioihin.

Jos sopisi niin sehän tarkoittaisi – ” minä saan tämmöisiä etuja lapsettomasti naimisissa ollessani, ja kun en saa mitään etuja lapsista johtuen enkä tiedä lapsiperheestä mitään – niin miten voisin toivoa mitään lapsiperhe Pentille – sillä perusteella että toivon sitä muille mitä itselleni toivoisin. Ja kun lapsiperheen intressitkään ei minua kiinnosta – kun toivon muille vain mitä itselle toivoisin – niin periaatteen mukaan minä toivon – ettei lapsiperhe Pentille anneta mitään – koska olisi väärin toivoa toiselle sellaista mitä en itselleni toivoisi. Koska en voi itselleni lapsettomana mitään lapsiperheille kuuluvaa toivoa.

Ja kuitenkin – ehkäpä juuri siksi – perussuomalaisten guru Jussi Halla-Aho toi tämän periaatteen vappupuheessaan esiin.

Kuten huomataan – emme voi omia tarpeitamme mitenkään käyttää mittarina sille mitä muut tarvitsisivat.

Sillä mehän eläydymme vain omiin tarpeisiimme. Ja voimme toteuttaa periaatetta – tee muille jonka toivoisit muille tehtävän – vain sellaiseen joka on kaltaiseni – ja siihenkin iskee harmitus kun se toinen saakin enemmän.

Jolloin tee muille kuten toivoisit itsellesi tehtävän kääntyy muotoon – toivon itselleni tehtävän mitä tuolle toiselle on tehty. Jolloin koko periaatteen idea kiepsahtaa siihen mistä se on syntynytkin – omaan itsekkyyteen.

Eli eläytyminen vain omaan itseensä on homman nimi – ja kyseessä on epäeettinen kaupankäynti vain oman itsekkyyden  mittarilla.

Josta puuttuu kokonaan se tärkein asia – eläytyminen toisen tilanteeseen vaikka se olisi kuinka erilainen omaan verraten.

Mutta jos ihminen on koko ikänsä eläytynyt vain itseensä periaatteella tee muille kuin toivoisit itsellesi tehtävän – niin semmoinen ihminen ei tiedä näkökulmista muiden ihmisten elämään ja tilanteisiin  juuri mitään.

Eikä tee mitään toiselle – jos sillä ei ole omalle itsekkyydelle mitään potentiaalista hyötyä nyt tai myöhemmin.

Eli ei käy vaihtokauppaa kenenkään kanssa jolla ei ole mitään joka itseä kiinnostaisi.

Josta syystä itseensä eläytyjällä myös kaikki periaatteet on juuttuneet  vain oman itsekkyyden maailmaan – ja semmoinen ihminen on yksinkertaisesti kapeasti periaatteellinen ja humanistisesti sivistymätön.

Joka peilaa kaikkea vaan omaan itsekkyyteensä nojaavana vaihtokauppana – jos ei saa mitään vastinetta toiselta – niin vaihtokauppoja etujen suhteen ei tapahdu.

Ja näin on yhteiskuntafilosofia kaupallistettu oman edun ympärille.

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu