Eettis-realismini mukainen näkemys mihin suuntaan ihmiskunta kehittyy

Eettis-realismini mukainen näkemys mihin suuntaan ihmiskunta kehittyy

Työterveyslaitos ei näe yhteiskunnan muutoksen syvimpään ytimeen

Yle

” Työelämässä on menossa suurin muutos vuosikymmeniin, arvioi Työterveyslaitoksen pääjohtaja Antti Koivula. Muutoksia ovat hänen mukaansa massiivinen työvoimapula, kriisien aiheuttama epävarmuus ja hyvinvointivaltion vaikeudet. Nämä vaativat työelämän määrätietoista kehittämistä ”

Työterveyslaitos näkee lähtökohtina talouselämän tavoitteet, arvot ja toimintatavat pysyvänä vakiona johon ei tarvitse puuttua.

Samoin se näkee ihmisten elämäntavan pysyvänä vakiona jonka ei tarvitse muuttua.

Silti – jos minkä niin ihmisten elämäntavan pitää muuttua – jotta luontosuhde saadaan terveeksi.

Ja ihmiset itse muuttaa sitä kun poliitikot ei osaa tarttua parhaisiin luontoystävällisiin asioihin – esimerkkinä poliitikkojen massiiviinen ynseys sähköpotkulautoja kohtaan – joka on selvästi paras yksilön lähiliikenteen innovaatio globaalisti kaupungeissa ainakin tällä vuosisadalla ellei jopa vuosituhannella. 

Ja kun ihmiset tajuaa sen päinvastoin kuin poliitikot, talouselämä ja tutkijat – niin ihmiset ajavat aina vaan enemmän sähköpotkulaudoilla kaupungeissa kun siinä on järkeä suhteessa kaupunkiautoiluun yhtä paljon kuin maapallon koolla on kananmunan kokoon.

Ja kun ihmiset muuttavat elämäntapaansa – niin se muuttaa heti talouselämää, sen rakenteita, tuotteita, palveluita – ja myös työllisyysasioita. Häviää töitä, tulee uusia tilalle – tulee töitä joita ihmiset haluaa tehdä kun koko ajan kasvaa muuten nyt ihmisillä haluttomuus tehdä töitä jotka tuhoaa heidän jälkikasvunsa tulevaisuutta ympäristöä tuhoamalla. Ei ole kiva tuoda tilipussia kotiin jonka hinta on omien lasten tulevaisuuden tuhoaminen. Ja se arvo muuttaa rajusti maailmaa.

Samalla tuon kehityksen rinnalla nousee kehitys että ihmisten ei aina tarvitse hankkia elantoaan palkkatyöstä vaan kaikenlaiset kansalaispalkkarahoitukset tulee lisääntymään. Ihmisille maksetaan siitä että he ovat olemassa ja kuluttajia – joka nousee reippaasti yli sen arvon että kaikki raha pitäisi tienata työllä. Etenkin sillä niin usein mainitulla ”oikealla työllä” joka mielletään aina joksikin ihmisen materian työstämiseksi josta tulee materialistinen tuote jonka ihmiset ostaa ja kuluttaa. Kun se työ tulee radikaalisti vähenemään – mm periaatteesta – minulla on vuosikymmeniä ollut jatkuvassa käytössä nahkahanskat jotka ei osoita mitään hajoamisen tai loppuunkulumisen merkkejä. Mihin siinä hanskateollisuutta minun kohdalla enää tarvitaan.

Näin ollen tällä tulevaisuusdynamiikkavisiolla on ammuttu niin kaikki talouselämän pysyvyysvakioisuudet kuin ilmisten elämäntavan pysyvyysvakioisuudet upoksiin.

Ja avattu myös näköala sille että materialismia ei tarvitse kuluttaa ja tuottaa edes puolta siitä mitä nykyään, ehkä jopa vain 25 prosenttia – ja ihmiset voi saada niin elantonsa kuin mielihyvänsäkin aineettomista arvoista.

Joka sekin on tavoite mihin ihmiset pyrkii – miksi – siksi että ihmiset tiedostaa että mitä enemmän tuotetaan ainettomia arvoja mitä vähemmällä materialismilla – sitä parempaa elämä on tällä maapallolla kaikille elollisille ja elottomillekin osapuolille – jo siksi että aineettomat arvot ovat kivoja mutta myös siksi että pahin ihmiskunnan ja maapallon uhka on materialistinen kasvu.

Tämä on kehittämäni eettis-realistisen aatteen yleiskäsitys siitä mihin elämä ihmiskunnassa tulee kehittymään.

Ja veikkaan – yksikään yliopisto tai instituutio ei ole kärryillä näistä kuvatun kehityksen perusteista siinä asetelmassa kuin ne tässä esitän.

Siksi tämä näkemys on selkeästi pioneerityyppinen positiivinen kurotus tulevaisuuteen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu