Ei ole hyväksyttävää että venäläiset saavat käydä näin huoletta ruokakaupassa

Ei ole hyväksyttävää että venäläiset saavat käydä näin huoletta ruokakaupassa

Samaan aikaan kun heidän hyväksymisensä Ukrainan sodalle tuhoaa Venäjän toimesta Ukrainasta kaiken.

Sen täytyy olla lupa ja velvollisuus siihen että länsi aseistaa kerralla Ukrainan niin että Venäjä nopeasti ja varmasti häviää sodan ja työnnetään kokonaan ulos Ukrainasta.

Ja Kiinan ja Intian on se globaalin yleisen eettisyyden vuoksi hyväksyttävä. Sillä se että ne astuisivat tuon globaalin eettisyyden ulkopuolelle – kääntää muun etenkin kehittyneen maailman lähes kattavasti niitä vastaan. Ja sitähän ei Kiina ja Intia kestä.

Putinin hallinnon pelille on tehtävä nopeasti ja perusteellisesti loppu jo kevään aikana. Ja Kiinan ja Intian on sitä aktiivisesti tuettava Putinin hallinnon nopeaa kaatamista myöten.

56 prosenttia venäläistä kertoo, että on tinkinyt ruokamenoistaan pakotteiden aiheuttaman hintojennousun takia. Venäläisiä DA!-ruokakaupassa Moskovassa elokuussa 2022. Kuva: EPA-EFE

 

***

 

Nyt liikutaan oikeantasoisissa abstraktiotasoissa koskien euroatlanttista geopoliittista turvallisuutta

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/74f840da-e887-40e2-ad0e-1965a874a37c

Yhdysvallat ja Britannia ovat ymmärtäneet Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan keskeisen strategisen aseman Baltian ohella pohjoisen suunnassa aina Jäämerelle saakka.

Suomen aloittaessa kahdenvälisen yhteistyöneuvottelun Suomella ollessa jo Britannian kanssa sellaiset – syntyy Yhdysvallat-Britannia-Suomi pohjoinen turvallisuusvyöhyke josta tulee äärimmäisen vahva ja iskukykyinen pohjoisen ulottuvuuden tekijä Ruotsin ja Norjan, sekä Islannin ja Tanskan tullessa siihen mukaan, tietty Baltian maiden ollessa sille turvattu etuvartioasema myös.

Mutta tässä on aspekti jonka pitäisi herättää ämpärillisellä jääkylmää vettä muut Euroopan Nato-maat – etenkin Välimeren rannalla.

Yhdysvallat kun saattaa ajatella näin:

Turkin temppuilu saattaa johtaa ja on varmaan johtanutkin Yhdysvalloissa ja Britanniassakin linjaukseen – parempi turvata ja lujittaa pohjoinen ulottuvuus kunnolla – etenkin kun Pohjolan valtioiden luotettavuus on maailman kärkeä – kuin satsata yhtään enempää jos nykyistäkään – Lähi-Idän epäeettiseen kenenkään vastuutaottamattomaan sekopäisyyteen. Joka ei näytä muuttuvan mihinkään. Sama täys itsevastuuton rillumarei jatkuu vaan vaikka mitä tekisi. Jolloin lähestymisstrategia on varmasti väärä.

Josta saattaa seurata – Yhdysvallat kääntää selkänsä Turkille ja jättää Lähi-Idän kiehumaan omissa liemissään – ja kenties siirtää läntisen etuvartioaseman roolia Israelille ja Kreikalle ja myöhemmin osin myös Ukrainalle sekä Romanialle laajemmassa alueen kuvassa.

Josta seuraisi se – että keskisen ja eteläisen Euroopan Nato-maat ovatkin yhtäkkiä Lähi-Idän uhkien alla eivätkä missään ”joku muu hoitaa” vapaamatkustajan roolissa – joka on näkynyt lähes piittaamattomuutena niin Turkin painostamisen kuin Ukrainan aktiivisen tukemisenkin suhteen – Välimeren maiden kyyninen itsekkyys ja laajempi piittaamattomuus kaatuu siten niiden niskaan ja suoraan yli Välimeren sen kaikista suunnista. Ja yltää tottakai keskisen Euroopankin turvallisuusvapaamatkustajiin.

Eikö se ole jotakuinkin oikein että muiden turvallisuustoimilla siipeily loppuu siihen paikkaan.

Joten en näkisi mahdottomana että esimerkiksi Ranska, Italia ja Espanja yhtäkkiä kiinnostuvat voimakkaasti vahvistamaan niin Israelia kuin Kreikkaakin oman turvavyöhykkeensä vahvistamiseksi Lähi-Idän ja jollain tapaa myös Pohjois-Afrikan suuntaan.

Kaikissa mahdollisissa visioissa olisi oikein että Lähi-Idän ongelmat työnnetään niiden aiheuttajille itselleen eli alueen maille Turkki mukaanlukien. Ratkokoon itse ongelmansa – mutta ei Euroopan etupihalla tai edes ihan aidan takana,

Ja eteläisen Euroopan maat muodostavat  turvavyöhykkeen Lähi-Idän ja Pohjois-Afrikan sotkujen leviämisen estämiseksi Eurooppaan.

Eikä tämä ole selän kääntämistä Lähi-Idälle ja Afrikalle – vaan päinvastoin.

On vain hyvä että ne ihan itse selvittävät itse aiheuttamansa sotkut – sen jälkeen kun läntiset riistoyritykset pakotetaan siellä asialliseen alueiden maiden kohteluun tai lähtemään sieltä.

Näin tapahtuisi että vapaamatkustajavaltiot joutuvat ottamaan kunnon realistista vastuuta siitä mikä niille kuuluu – niin kuin Suomi on esimerkkinä vuosikymmeniä ottanut vaikeassa geopoliittisessa asemassaan onnistuneella – ja jälleen uudestaan vastedeskin – onnistuvalla tavalla.

Lähi-Idän ja Afrikan tomppelihallitsijoiden pitää oppia olemaan karkaamasta mihinkään vastuustaan siitä että ovat tomppeleita.

Niin se vain parhaiten menee. Ja kieroja ei pidä tukea – niiltä pitää potkaista jalat alta. Kyllä sieltä löytyy parempiakin resursseja kuin kieroja ja tomppeleita.

 

****

Suomen historiasta kannattaa huomata nämä seikat – jotta ymmärtää miksi esimerkiksi Lähi-Idän pitää selvittää sotkunsa itse Turkki mukaan lukien

Suomi oli sodassa yksin alle 5 miljoonan asukkaan kansana 1300 km maarajan kanssa reippaasti yli satamiljoonaista Neuvostoliittoa vastaan. Sittenkin vähäisellä Saksan avulla sodan loppupuolella.

Ja Suomi piti pintansa eikä Suomea miehitetty eikä itsenäisyyttä viety.

Suomi oppi useita asioita

1. Ratkaisemaan yksin itsenäisesti ongelmansa voittoisalla tavalla

2. Sotilaalliseksi osaavaksi vahvaksi maaksi

3. Taitavaksi diplomaatiksi valtavan naapurin suhteen

4. Olemaan viisas

5. Viemään Suomen kahdeksassa vuosikymmenessä kaikilla mahdollisilla valtiollisilla mittareilla mitaten ylivoimaisesti maailman kehittyneimmäksi valtioksi

Voisi sanoa että jo sotana saavutus on maailmassa ainutlaatuinen. Samaa voisi sanoa Afganistanista – sodan suhteen – mutta ratkaisevalla erolla sodan jälkeisen lopputuloksen suhteen.

Suomesta tuli maailman kehittynein ja sitä vasten peilaten viisas valtio.

Afganistan ei oppinut vuosikymmenien sodistaan mitään – se on yhtä alkeellinen kansalaisten yhä syvenevä totaalikärsimys kuin ennenkin taleban tomppeleiden alaisuudessa.

Suomi viisastui ja kehittyi – Afganistan tyhmistyi ja vajoaa aina vaan syvemmälle kaikilla sivistyksen mittareilla.

Siksi ja silti – Lähi-Itä pitää paketoida omaan sotkuunsa Turkki mukaanlukien jotta voisi olla edes mahdollista että Lähi-Itä viisastuisi.

Kun Turkki suhtautuu niin kieron vihamielisesti Erdoganin johdolla länttä kohtaan kun se suhtautuu – sen siteet pitää irrottaa lännestä ja työntää se sinne minne se haluaakin – Lähi-Idän syövereihin.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu