Ei Putin ole sodan tai kansallisuuden romantikko – hän on sodan pragmaatikko

Ei Putin ole sodan tai kansallisuuden romantikko – hän on sodan pragmaatikko

Saksa tekee suuren virheen kun ei toimita Ukrainalle Taurus-ohjuksia

On pidetty jonkunlaisena kunnia-asiana Putinille että Krim on Venäjän hallussa.

Epäilen asiaa. Putinille kunnia-asia taitaa olla Kertsin silta – ja kun Kertsin on tuhottu – lakkaa Krimkin olemasta tärkeä.

Se on sittenkin vain saari ja lomakohde. Jossa Venäjä ei voi pitää laivastoakaan koska se on nähdysti niin helposti häirittävissä ja jopa tuhottavissa.

Ja Krimillä on sotilaallisesti merkitystä vain jos Venäjä on mantereella Ukrainan alueella.

Jos Ukraina saa mantereella otetta meren rantaan niin kuin se voi tehdä niin pohjoisen kuin lännenkin suunnasta. Niin Krim tulee yhä vain merkityksemättömämmäksi. Sillä silloin sinne kaikin tavoin hyökkääminen ja kohteiden tuhoaminen on helpompaa.

Krim on siis Venäjälle selkä seinää vasten saari – helppo kohde pommittaa tykistöllä pala palalta hajalle ja vesitse pieninä ryhminä vähitellen saavuttaa jalkaväen jalansijaa – josta uskottava pakotie ja huoltoreitti on Kertsin silta.

Siksi Putinille on varmaankin mantereen miehittäminen tärkeämpää. Venäjähän on jo ruvennutkin rakentamaan huoltorautatietä mantereen puolelle – tajutessaan että Krimin harvat sillat ovat huollon riski joka on liian suuri ja liian peruuttamaton jos se toteutuu niiden tuhoutumisena. Joka tulee kuitenkin tapahtumaan.

Krimillä saarena ei siis ole juurikaan sitä strategista merkitystä kuin mantereella. Saarena sen merkityksen mitätöi se että se on liian lähellä mannerta että sitä voisi mereltä puolustaa. Ja se että se on tykistöllä ja ohjuksilla moukaroitavissa. Eri asia jos se olisi keskellä Mustaamerta.  Esimerkki ”painu vittuun Venäjän sotalaiva”-Käärmesaari osoittaa miten saari keskellä merta on etu – lähellä mannerta taakka.

Putinille Krim on siis lopultakin riesa – myös siinä mielessä että se vie tolkuttoman paljon joukkoja puolustaa eikä voi enää ilmatorjunnallakaan puolustaa kun Ukraina on telonut niitä yksi toisensa jälkeen.

Itse asiassa oli Putinilta tyhmää vallata Krim ja sitoa joukkoja sinne – koska ne joukot on pois mantereen joukoista.  Ja etenkin kun Ukraina murjoi Sevastopolin sataman ja laivat pakokuntoon.

Fiksumpaa olisi ollut sitoa Ukrainan joukkoja sinne ja vallata mannerta ensin.

Mutta Putin laski siinä väärin että olisi ylivoimainen Ukrainaa kohtaan ja voisi piinata Krimiltä ukrainalaisia – mutta kuvitelma ei pitänytkään paikkaansa ja nyt päinvastoin Ukraina piinaa Krimiä.

Putin on siis käytännössä sekä Krimin että mantereen miehittämisen loukussa – joka vie Venäjän voimat – eikä kuitenkaan saavuteta mitään muuta kuin ruumispusseja Venäjälle.

Tässä asetelmassa Saksa tekee virheen kun se ei anna Taurus-ohjuksia Ukrainalle – joilla se voisi lopettaa Kertsin sillan tarun.

Ja helpottaa sitä läpimurtoa että Ukraina pala palalta valtaa Krimiä aina siihen saakka että venäläiset viisastuu ja toteaa ettei tätä kannata enää puolustaa.

Ja samalla Ukraina saisi huomattavan määrän maa-alueitaan takaisin. Ja Putin joutuisi Ukrainan pommittaessa Venäjän joukkoja mantereella toteamaan että ei täälläkään kannata olla – että meni päin vittua koko paskareissu ja alkaa henki olla höllässä omienkin uhkaamana.

En usko että Putin on romantikko Krimin suhteen – vaan että hän on sodan pragmaatikko – asialla kuin asialla on arvoa vain jos siitä on sotilaallista hyötyä. Kaikki historiahöpötykset on vain pelkkää propagandakuorrutusta mukaan lukien Krimin emotionaalinen arvo  sille että Putin saa harrastaa sotilaallista valloituspuuhaansa.

Strategisesti Venäjän asema on nyt Ukrainassa hintelä.

Selvää on että Ukraina alkaa edetä vähitellen Hersonin suunnasta, työntyy vähitellen Krimille sekä työntyy myös vähitellen pohjoisesta etelään merta kohti.

Venäjä on käsittänyt asemansa hintelyyden ja siksi sen painopiste on idän rintamalla. Sillä aivan oikein se pelkää että kun hintelät himmelit Hersonin suunnassa, Krimillä ja pohjoisen suunnassa murenee – niin seuraavaksi alkaa Ukraina puskea venäläisiä idästä ulos.

Venäjälle koko Ukrainan sota on järjetön riski – sitoa valtava määrä taloutta, joukkoja ja kalustoa Ukrainaan – eikä saavuta siellä muuta kuin korkeintaan asemasodan.

Ja samaan aikaan niin Venäjän sisältä kuin ulkopäinkin voi nousta sotilaallisia uhkia, konflikteja ja hyökkäyksiä – joita vastaan Venäjä on yhä puolustuskyvyttömämpi.

Ei ihme että on aloitettu rauhanneuvottelupauhu – sillä Putin pelkää aidosti että Venäjää kohtaan voidaan alkaa hyökkäämään sekä sisältä että ulkoapäin – että niillä joilla on hampaankolossa kaunaa Venäjää kohtaan – ja niitähän riittää – näkevät tilaisuutensa tulleen kun Venäjä on yhä puolustuskyvyttömämpi.

Ja jos ja kun se koston vyöry alkaa niin se on vauhdikasta Putinin imperiumin ja vallan romahtamista.

Putin ja Venäjä voi siis aidosti voittaa vain siten – että vetäytyy ehdoitta Ukrainasta Krim mukaan lukien.

Heti.

Tämä on karu ja tyly totuus jossa Venäjä nyt ja yhä enemmän on.

Venäjä on puolustuskyvyttömämpi kuin koskaan – siihen tilanteeseen asti jo saavuttaen että se on kutsu kostonhaluisille panna toimeksi ja hyökätä Venäjän kimppuun.

Eikä se ole maailmansota – se on sarja sisäisiä ja mahdollisesti rajasotia joissa Venäjä häviää sodan toisensa jälkeen.

 

***

 

Miten muka yli 40 prosenttia Gazassa kuolleista olisi lapsia kuten mm WHO väitti

Tämän Ylen jutun videossa Gazasta pitäisi vilistä samassa suhteessa aikuisia kuten muissakin kuvissa ja videoissa. Mutta Gazan kaduilla ja missä vaan vilisee ainakin 80 prosenttisesti aikuisia

Pitäisi lopettaa palestiinalaisten liioiteltuun lapsipropagandaan uskominen.

Yle

Unicef: 420 lasta kuolee tai loukkaantuu päivittäin Gazassa

Esikatselukuva

YK:n lastenrahasto Unicefin johtaja Catherine Russell kertoi YK:n turvallisuusneuvostolle, että Gazassa kuolee tai loukkaantuu päivittäin 420 lasta.

Russellin mukaan sodan aikana 37 lasta on kuollut Länsirannalla, ja 30 lasta on kuollut Israelissa. Lisäksi 20 lasta pidetään terroristijärjestö Hamasin panttivankina Gazassa. Lapsipanttivankien kohtalosta ei ole tietoa.

Palestiinalaisten terveysministeriön mukaan sodan aikana on kuollut yli 8 300 ihmistä.

Unicefin johtaja kehotti turvallisuusneuvostoa toimiin lasten suojelemiseksi.

Lähde: AP

eerojuhani vaarala

Ajatus että annettaisiin Putinin voittaa on samaa barbaarista tasoa kuin että yliopistot ja korkeakoulut luopuisivat tieteen periaatteista.

Ollaksesi varmasti ajantasalla miten ajattelen ja mitä kirjoitan - kannattaa sinun seurata blogiani

http://jussivaaralathoughts.blogspot.com/

Hyvät neuvot tulevat kaikkein kalleimmiksi – silloin kun niitä ei ymmärretä kysyä. Kyllä minä konsulttina olen käytettävissä – tietty maksua vastaan – jos asiat jumittaa.

Aforismi. Jaettaessa hyvä lisääntyy - pelkästään vastaanotettaessa se ehtyy.

Aatteeni on kehittämäni eettis-realismi - se näkyy kirjoituksissani - tartun asioihin suoraan ja eettisesti.

Aforismi - meidän pitää rakastaa ja kehittää julkista sektoria - eikä vihata ja tuhota sitä

Mielipide kannattaa aina ilmaista näistä syistä

1. Jos se tuo uuden syventävän, laajentavan, tarkentavan näkökulman asiaan

2. Jos se asettaa perustellusti vastakkainasettelun tai kritiikin erityisesti asenne- ja ennakkoluulolähtöisiin näkemyksiin

3. Jos se edistää ihmisten etiikka- ja realiteettitajua

4. Jos se stimuloi ihmisiä ajattelemaan

5. Jos se osoittaa ajatteluvirheitä

6. Jos se edesauttaa ihmisiä ymmärtämään että - asiat on paitsi dynaamisia jatkumoita eikä staattisia poikkileikkauksia - mutta myös eri tahojen muodostamia arvoketjuja

7. Jos se edesauttaa ihmiset saamaan kiinni ajatuksesta että asiat on aina prosessiluontoisia - myös silloin kun niissä ei näy mitään prosessintapaistakaan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu