Ei yksin maltilliset palkkaratkaisut – vaan vielä enemmän maltilliset arvoketjujen hintaratkaisut lisäävät suhteellista ostovoimaa

Ei yksin maltilliset palkkaratkaisut – vaan vielä enemmän maltilliset arvoketjujen hintaratkaisut lisäävät suhteellista ostovoimaa muihin maihin verrattuna

Voisiko Suomi loikata jopa kolmanneksi ostovoimakorjatussa kansantuotteessa pelkällä maltillisella ruuan arvoketjujen kuluttajahintakehityksellä.

Näin ollen on Suomen kilpailukyky- ja vakaustekijä että se osaa korkojen maltillisuuden lisäksi pitää myös huolta yritystasoillakin hintakehityksen maltillisuudesta eri arvoketjuissa.

Tällaisesta asiasta pitäisi syntyä konsensus myös yritysten strategisessa hintasuunnittelussa. Sekä myös siitä että tällainen kansantalousdynamiikka pitäisi tiedostaa.

On selvää jos yhteiskunta ei ulkomailta tulevien talousvaikutusten kohdalla osaa eri tahojen toimesta – mukaanlukien yritykset – puskuroida ja iskunvaimentaa niitä – niin siitä seuraa erilaisia sekundaarisia yllätys- ja epävakausaaltoja joiden haittavaikutukset olisi noin voitu välttää.

Ihmiset pyrkii omassa taloudessaan balansointiin – yhteiskunnan ja sen arvoketjujen pitää sitä kuluttajatasolle balansoida eikä päästää minkään vaikutusten niitä rikkomaan.

Sellaiseen maahan muuttohalukkuus muiden hyvien seikkojen ohella on varmasti suuri – mukaanlukien yritykset.

Jota muuttohalukkuutta lisää sekin että saadaan Nato-ratkaisulla Suomen turvallisuuspoliittinenkin asema vakautettua.

https://yle.fi/uutiset/3-12401126

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu