Eikö taloudelle olisi parempi että olisi joku muu hintasysteemi kuin kytkeminen yhteen valuuttaan

 

Kysyn asiasta tietämättömänä – että eikö taloudelle olisi parempi että olisi joku muu hintasysteemi kuin kytkeminen yhteen valuuttaan

Siitähän seuraa isoja sekundaarisia häiriöaaltosarjoja kriisiaikoina että joku valuutta dominoi. Pitäisikö se olla joku valuutta ollenkaan johon esimerkiksi raaka-aineiden hinta on sidottu.

Sellainen muutos joka muutos joka nyt markkinataloudessa tapahtuu – ei lähde kulutuskysynnästä – ei raaka-aineiden saatavuudesta – vaan dollarin arvon noususta.

Että niin tapahtuu on kyse siitä – ettei oikeasti eletä markkinataloudessa vaan jossain muussa joka paljastuu kriisiaikoina.

En tiedä olenko oikeilla jäljillä – mutta on älytöntä että jonkun valuutan arvo tulee pääasialliseksi vaikuttajaksi markkinaan.

Yle:

Dollarin arvon nousu ei ole viennin kannalta yksioikoisesti pelkästään etu.

Jos vientiyrityksellä on kuluja, jotka se joutuu maksamaan dollareissa, se heijastuu tuotteen hintaan. Etenkin raaka-aineet hinnoitellaan useimmiten dollareissa.

– Kaikki tavarat, jotka hinnoitellaan dollareissa kallistuvat. Kun myös raaka-aineet kallistuvat, se nostaa valmistuskustannuksia ja vaikuttaa näin suoraan tuotteen lopulliseen hintaan, Kangasharju kiteyttää.

Dollarin vahvistuminen näkyy erityisesti öljyn hinnassa. Öljy on Venäjän hyökkäyssodan takia jo valmiiksi kallista ja dollarin vahvistuminen tekee siitä eurooppalaisille vielä kalliimpaa.

– Kun öljyn hinta on dollareissa per barreli, nyt tarvitaan enemmän euroja jokaista dollaria kohden, Kangasharju sanoo.

Yksi faktoista on myös se, että Yhdysvallat on toipunut pandemiasta Eurooppaa nopeammin, ja sota kasvattaa eroa entisestään.

– Euroopassa Saksa ja Italia ovat erityisen riippuvaisia kaasusta, joka hinnoitellaan dollareissa markkinoilla. Italia on jo ennestään taloudellisesti heikko maa ja Italian vaikeudet aiheuttavat ongelmia myös muualla euroalueella, sanoo Etlan Kangasharju.

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu