Eikö tämä tarkoita että Suomessa on asuntoihin kiinnittynyt petollinen varallisuuskupla joka puhkeaa jos ei tule talouskasvua

Eikö tämä tarkoita että Suomessa on asuntoihin kiinnittynyt petollinen varallisuuskupla joka puhkeaa jos ei tule talouskasvua

Sillä talouskasvusta on kiinni pystyykö järjettömästi asuntoylivelkaantuneet maksamaan velkansa.

Ja jos talouskasvua ei tule rysähtää myös kauttaaltaan pääkaupunkiseudun asuntojen arvot alas. Ja sitten on Suomen surkean talousdynamiikkarakenteen kovan todellisuuden aika.

Ja mikä tässä farssissa on se suurin poliittinen kokoomuslähtöinen huijaus.

Se että kokoomus huutaa valtion velkaantumisvaaran perään. Kun kokoomus toistakymmentä vuotta hallituksessa istuessaan on rakentanut koko Suomen alle.

1. Järjettömien asuntojen hintojen 2. Järjettömän asuntoylivelkaantumisen 3. Järjettömän niiden varaan rakentuneen muka varallisuus Suomen kuplan.

Ja eikö tämä kupla ole jo valumassa – kuin rannalla mätänevän valaan ruhon kaasut ulos pienestä reiästä ennakoiden sen räjähtämistä – maaseudulta kaupunkeihin päin – sillä että maaseutuasuntojen hinnat ovat olemattomat. Ja se hintojen olemattomuus on nyt vetämässä kaupunkien asuntojen kuplahintoja alas.

Rakentamisen eettinen rappio onkin osa sitä rappiota jolla kokoomuspoliitikot yhdessä pankkien kanssa ovat mätääntyneeksi valaspommiksi Suomen alle rakentaneet.

Tilannehan vaatii heti laajapohjaista tehonyrkkiä purkamaan tämä asuntovarallisuuskupla nopeasti ja hallitusti alas.

 

Yle:

Vaurain kymmenesosa omistaa jo liki puolet Suomen nettovarallisuudesta

Kotitalouden nettovarallisuus saadaan laskemalla yhteen varat ja vähentämällä niistä velat. Omistusasunnot olivat arvolla mitaten isoin varallisuuserä.

Varallisuus

Kuvassa on kerrostaloja toukokuussa 2020.
Varallisuuserojen kasvun taustalla näkyvät alueelliset erot, kun erityisesti pääkaupunkiseudun asunnot ovat kallistuneet. Kuvituskuva otettu viime keväänä.Silja Viitala / Yle

Suomalaisten kotitalouksien varallisuuserot ovat jatkaneet kasvuaan viime vuosina, kertoo Tilastokeskus. Vuonna 2019 puolella kotitalouksista oli yli 104 000 euron varallisuus, samalla kun varakkaimman neljänneksen varallisuus oli yli 257 900 ja köyhimmän alle 9 400 euroa.

Varakkaimpia olivat 65–74-vuotiaiden kotitaloudet. Nettovarallisuuden keskiarvo oli noin 214 800 eli yli kaksinkertainen mediaaniin verrattuna. Tämä kertoo siitä, että varallisuus keskittyy vauraimpaan kymmenesosaan, joka omisti lähes puolet nettovarallisuudesta vuonna 2019.

Viisi vähävaraisinta kymmenystä eli puolet kotitalouksista omisti nettovarallisuudesta 5,4 prosenttia.

Verrattuna Tilastokeskuksen edelliseen varallisuustilastoon vuodelta 2016 on varakkaimman kymmenesosan osuus nettovarallisuudesta kasvanut. Kehitys on jatkunut vertailuvuodesta 1988, jolloin vaurain kymmenesosa omisti nettovarallisuudesta hiukan yli 36 prosenttia. Kymmenen vuotta myöhemmin osuus nousi yli 43 prosentin ja on siitä lähtien hilautunut 49,6 prosenttiin.

Köyhimmän puolikkaan osuus nettovarallisuudesta oli vuonna 1988 reilut 10 prosenttia.

Asunto tärkein varallisuuden muoto

Varallisuustutkimuksen nettovarallisuus lasketaan laskemalla yhteen reaali- ja rahoitusvarat ja vähentämällä niistä velat. Lähes joka kotitaloudella oli talletuksia, 72 prosentilla auto tai muu kulkuväline ja 65 prosentilla omistusasunto. Pörssiosakkeita ja rahastosijoituksia oli 43 prosentilla.

Omistusasunto oli varallisuuden arvolla laskien merkittävin varallisuuserä, sillä sen osuus kokonaisvaroista oli lähes puolet. Seuraavaksi merkittävin varallisuuserä oli muut asunnot, joiden osuus kokonaisvaroista nousi yli 10 prosentin.

Varallisuuserojen kasvun taustalla näkyy asuntojen arvon erkaantuminen eri puolilla maata, kun erityisesti pääkaupunkiseudun asunnot ovat kallistuneet enemmän kuin muualla maassa. Myös pörssikurssien pitkään jatkunut nousu on vaurastuttanut rikkaimpia kotitalouksia.

Kolmella kotitaloudella viidestä oli velkaa, ja noin 16 prosentilla näistä kotitalouksista velan määrä oli yli kolminkertainen verrattuna vuoden 2019 vuosituloihin. Joka neljännellä velallisella kotitaloudella velan määrä ylitti 75 prosenttia kotitalouden varoista.

0
eerojuhani vaarala
Ruovesi

Vanha puheenvuorokonkari jotenkin peruutti tänne.

Taisi eksistentiaalifilosofi Sartre sanoa - maailmaa ei ole tehty nähtäväksi vaan muutettavaksi.

Picasso sanoi - säännönmukaisuudesta poikkeamisesta aukeaa variaatioiden valtakunta.

Näillä mennään.......

Kehittämälläni eettis-realismin aatteella - mitä enemmän asiassa on sekä etiikkaa että realismia, sitä parempi se on ratkaisuna - etiikan peruskallio on jokaiselle elolliselle hyvä elämänkaari muita tarpeettomasti vahingoittamatta

https://jussivaaralathoughts.blogspot.com/

Puoluekantani:
Kallistun vasemmalle kun pyyhin oikealla keskeltä, ja se mikä sieltä tulee muuttuu vähitellen vihertäväksi, puhun ruotsia huonosti, enkä huuhdo persettä merivedessä kuten Soini ja käyn harvoin kirkossa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu