Eli kaikenkattava inhimillisyys ja periksiantamaton etiikka on aina hyvän monimuotoisuuden pohjalla.

Hyvässä inhimillisessä monimuotoisuudessa on kaksi myös rajapintansa tunnusmerkkiä

1. Ristiriitoja ei paeta

2. Ketään ei jätetä.

Eli kaikenkattava inhimillisyys ja periksiantamaton etiikka on aina hyvän monimuotoisuuden pohjalla.

Monimuotoisuuskäsitteen käsittääkseni keskeisenä kehittäjänä siinä muodossa kuin se näyttää laajasti leviävän – sanoisin että ei monumuotoisuus ihmiselämässä ole aina sopusointuista dynaamista vuorovaikutus- ja kukin vuorollaan vaikuttamisen onnelaa – joka toteutuisi siten – kun onnelassa suurinta osaa ihmisiä kuullaan ja jos he ovat onnellisia – niin onnettomien katvealueet unohdetaan hintana suurimman osan onnelalle.

Ei luonnon monimuotoisuus monine vakaine pysyvine usein evolutionarisine rooleineen ole ihmiskunnan ja vaikkapa median monimuotoisuudessa sellaisenaan mahdollista – jokainen ihmisyksilöhän on parhaimmillaan erityisesti nykymonenlaisessa kulttuurissa kuin joka suuntaan pirskoutuva suihkulähde – kun luonnon yksilöt ovat monimuotoisuus roolissaan vain kuin yksi hajoamaton vesisuihku.

Mutta toisaalta ihmisyhteisön ja ihmisfunktion dynaaminen monimuotoisuus antaa joustavan ja joka suuntaan hereillä olevan pohjan niin kohdata erilaisuuksia kuin ristiriitojakin. Juuri sen dynaamisen joustavuutensa vuoksi.

Ja vaikutelma jää nyt Ylen päätoimittajien sinänsä hyvässä julkilausumassa jossa monimuotoisuus on nostettu arvoon korkeaan – että edelläsanottua ei ole oivallettu.

https://yle.fi/a/74-20098287

Päätoimittajat kirjoittavat

(lihavointi minun)

” Haluamme näyttää Suomen kokonaisena, katsoa katveisiin ja kuulla erilaisia ihmisiä. Tunnistamme, että ilman tällaisia tavoitteita kuva maailmasta voi jäädä liian kapeaksi, esim pääosin korkeakoulutetun journalistikunnan tai vihaisen X-kuplan tulkinnaksi ympäröivästä todellisuudesta.

Tänä vuonna kokeilemme uutta tavoitetta: haluamme palvella suomalaista enemmistöä – peruskoulun ja toisen asteen koulutustaustalla olevia ihmisiä –paremmin. Toimitusarkeen olemme laatineet tähän liittyvät tavoitteet olla entistä vahvemmin läsnä eri puolilla Suomea, sen kunnissa ja kaupunkien asuinalueilla. ”

Kun tuodaan peruskoulun ja toisen asteen koulutustaustalla olevan enemmistön asioita esiin.

Niin on ihan median perusmoka jos se ei käytä kriittistä otetta tähän katveasiaan – että kun aika usealla tuosta peruskoulun ja toisen asteen koulutettujen enemmistöllä on korkeat palkat ja nopeasti muutamissa vuosissa saavutettu asunnot, autot, kesämökit ja vakaa elämä – niin on monia pitkän akateemisen koulutuksen käyneitä joilla ei ole pelkästään huonompi palkka vaan ei töitä tai palkkaa omalta alaltaan ollenkaan vaan usein muista töistä jos niitäkään ollenkaan.

Ei sitä voi kutsua mitenkään minkään ihmisyhteisön tai -funktion hyväksi monimuotoisuudeksi. Joka ei noita katvealueita hyvin muuten toimivien monimuotoisuuksien rajapinnassa kohtaa. Etenkään medialle se sopii erittäin huonosti suorastaan median perustarkoituksen vastaisesti.

Hyvässä inhimillisessä monimuotoisuudessa on kaksi myös rajapintansa tunnusmerkkiä

1. Ristiriitoja ei paeta

2. Ketään ei jätetä.

Eli kaikenkattava inhimillisyys ja periksiantamaton etiikka on aina hyvän monimuotoisuuden pohjalla.

eerojuhani vaarala

Akuutti kysymys kuuluu - onko Kiina sytyttämässä Venäjän propagandaopeilla Eurooppaan ja Aasiaan maailmansotaa

***

Pitäisikö Euroopan reunavaltioiden ampua Mainilan laukaukset - että päästään tositoimiin Venäjän nujertamiseksi.

https://yle.fi/a/74-20098829
***
Itsekkyyden etiikka - että paras on kun kaikki ajattelevat vain omaa etuaan - on ajautumassa maailmassa täydelliseen konkurssiin.

Sillä edes realiteetit ei kestä sitä saati sitten etiikka.
***
Tavallisten ihmisten tavallinen arki tuhoaa kaikista eniten ja kaikista varmimmin luontoa ja ihmiskunnan tulevaisuutta - kun he eivät osaa käyttäytyä luontoa kohtaan.

https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/7a265f25-3486-4141-aaba-2703cf46d42c

***

Lyhyt kertaus kehittämästäni eettis-realismin aatteesta ja muista ajattelutavoistani.

EETTIS-REALISMI

Eettis-realismin perusta on kaksi lausetta

1. Mitä enemmän asiassa on sekä realismia että etiikkaa - siis molempia - sitä parempi asia on ratkaisuna

2. Etiikan määritelmä - jokaiselle elolliselle hyvä elämänkaari mukaan lukien eläimet ja kasvit - muita, itseä, luonnon ja ihmisten monimuotoisuutta vahingoittamatta ja luontoa perusteettomasti vahingoittamatta.

Arvojani ovat - hyvyys, kauneus, oikeus, totuus ja kohtuus.

Ihmiskunnan pitää kasvattaa aineettomien arvojen osuutta sekä yhteiskunnassa että taloudessa - sillä aineettomat arvot ravitsevat ihmistä henkisesti ja sivistävät ihmistä - ja sen lisäksi aineettomat arvot kuluttavat ympäristöä ja luontoa minimaalisesti verrattuna materialistiseen kulutukseen. Siksi aineettomat arvot pelastavat luonnon ja ihmiskunnan - ei materialistiset arvot.

Aineettomista arvoista tärkeimpiä ovat - hoiva ja huolenpito, sosiaalisuus, kulttuuri, itsensä kehittäminen ja luontosuhde.

Ihmiskunnan pitää minusta opetella seuraavia asioita

- poikkileikkausajattelusta katteettomine yleistyksineen dynaamiseen aikajana-ajatteluun jossa poikkileikkaustieto on sen hetken kuvaus aikajanasta kun poikkileikkaus tehdään

- on opeteltava ajattelemaan asioita dynaamisina arvoketjuina

- on opeteltava kaikki asiat dynamiikkoina - niin että sekin on dynamiikkaa, pysähtynyttä dynamiikkaa, kun mikään ei liiku ja mitään ei tapahdu. Dynamiikkaa siis tarvitaan asioiden kehittämiseen ja muuttamiseen.

- ihmisen on hyvä olla kun ruuasta saatu energia virtaa sekä aivosolujen läpi merkitystä antavalla tavalla - niin että ihminen kokee elävänsä joka solullaan - lisäksi hyvä olo syntyy siitä kun ihminen on toisaalta monissa tavoitteellisissa prosesseissa - kuten toisista huolehtimassa, sosiaalisissa vuorovaikutuksissa, itseään kehittämässä kulttuurin teon ja nauttimisen prosesseissa mutta toisaalta olla pyrkimättä mihinkään vaan olla hyvässä luontosuhteessa luonnon kanssa läsnäollen. Pitää opetella ja antaa aikaa välillä itselleen - että minä olen tässä ja luonto on tuossa ja olemme läsnä toisillemme ja meillä molemmilla on hyvä olla.

Siinä tiivistelmä monista tärkeimmistä asioista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu