Fox news- malli vetoaa tunteisiin ja heikentää älyn roolia luo hysteriaa ja degeneroi yhteisöllistä älykkyyttä

Fox news- malli vetoaa tunteisiin ja heikentää älyn roolia luo hysteriaa ja degeneroi yhteisöllistä älykkyyttä

Mikään median ilmiö joka ei päädy älylliseen keskusteluun – ei ole suotavaa.

Ja se on asia joka ratkaisee Fox news -ilmiönkin tason.

Mutta Fox news -ilmiöksi ei voi sanoa eikä se  synny siitä –  että suuri yleisö vääjäämättäkin ei kykene älylliseen keskusteluun vaikeista kyseenalaistavista asioista – vaan siitä että ne jotka kykenee älylliseen keskusteluu  niistä ei sitä tee vaan vaikenee.

Jolloin jyrkkien mielipiteiden Fox news -ilmiön syy ei olekaan itse mielipiteet – vaan älymystön laiskuus tai laskelmoitu vaikeneminen. Annetaan kuohun ja pölyn laskeutua niin että vallan käyttöä kyseenalaistava kohu häviää ja unohtuu. Ja asiat jää ennalleen kuten monet muutkin vastaavanlaiset asiat – onko media edes koskaan listannut sellaisia asioita.

Jolloin yllättäen Toimittajat ilman rajoja -järjestö päätyykin sananvapauden sensuroijaksi –  sillä että näkee kaikki jyrkät mielipiteet vain epätoivottavana Fox news -ilmiönä – kykenemättä erottamaan – missä jyrkässä mielipiteessä on perustellut hyvät perusteet ja missä ei.

Jolloin järjestö ja sen mukainen media päätyy niiden ihmisten suojelijoiksi – jotka ei kestä henkisesti poliittisia eikä muitakaan ristiriitoja – median unohtaessa sen asian – että ilman perustellulta pohjalta syntyviä poliittisia ristiriitoja ei synny kehitystä.

Näin ollen Toimittajat ilman rajoja -järjestön pitää päättää asettuuko se ” kaikki hyvin, nukkukaa idiootit” ristiriitoja kestämättömän keskustelua torjuvan politiikan ja kansanosan puolelle – vai kehitystä ja älyllistä keskustelua hakevan politiikan ja kansanosan puolelle.

Yle:

” Toimittajat ilman rajoja -järjestön mukaan median polarisaatio uhkasi merkittävästi lehdistönvapautta viime vuonna. Järjestön pääsihteeri Christophe Deloire varoittaa etenkin niin sanotusta ”Fox News -mallista”, jossa media houkuttelee yleisöä jyrkillä mielipiteillä.

– Mallin lisääntyminen mediassa on kuolemanvaara demokratioille, koska malli horjuttaa yhteiskuntien sisäisen harmonian ja suvaitsevan julkisen keskustelun perustaa, Deloire sanoo järjestön tiedotteessa.

Järjestön mukaan sosiaalisessa mediassa leviävä disinformaatio kiihdyttää myös sitä, että ihmiset jakautuvat mielipiteiltään ääripäihin.

Järjestön mukaan polarisaation vaarat näkyvät myös Ukrainan sodassa, jossa Venäjä käytti propagandaa aseenaan jo ennen hyökkäystä. Median valjastaminen aseeksi eliminoi kansalaisten oikeuden informaatioon, mutta voi johtaa jännitteiden kasvuun ja pahimmillaan sotiin, sanoo Deloire. ”

*****

Kuinka paljon mediayleisöstä elää otsikkotodellisuudessa – herää kysymys tuon blogini kommentin perusteella

” Samaa mieltä blogistin kanssa, että uutisten ja juttujen otsikoinnin kanssa tulisi olla erityisen tarkka, kun valtaosa lukijoista ei juuri muuta edes lue. ”

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu