Historiallinen fakta on että kunnat ja valtio on jäänyt metsäteollisuuden ja metsänomistajien panttivangiksi

Historiallinen fakta on että kunnat ja valtio on jäänyt metsäteollisuuden ja metsänomistajien panttivangiksi

Kun kysytään – paljonko metsän avohakkuu tuo yöpymisvuorokausia paikkakunnalle – avataan ovi syvälle Suomen kansantalouden isoimpiin vääristymiin.

Suomi on metsän mahdollisuuksien jalostusasteeltaan kapea ja matala – ja se jättää surkean vähän tuloja paikkakunnalle josta metsä avohakataan.

Aikoinaan kun tervanostajat ja metsäyhtiöt löysivät Suomen salskeisiin metsiin – oli se valtava tulonmuutos maaseudulle jossa ei juurikaan ollut vietävää muuten.

Mutta kehitys jäi tasan siihen.

Maaseutupaikkakunnista ja jopa koko Suomen valtiosta tuli metsäteollisuuden panttivankeja – ja metsänomistajista sen vanginvartijoita.

Sama avohakkuuiden matalajalostusasteinen vyöry on vierinyt avohakaten koko Suomen metsät jopa moneen kertaan – ja metsätuloista jää surkea siivu maaseutupaikkakunnille – ja vähemmän jää valtiollekin jos metsäyhtiöt ja muut alan toimijat verokikkailevat tuloverotuksensakin ulos Suomesta.

Metsän historia on juuttunut pahasti menneeseen – avohakatun metsän jalostusarvo on surkean matala ja surkeasti maaseudulle taloudellisesti tuottava kaikissa kemiallisissa ja mekaanisissa puunjalostuksen muodoissa.

Verrattuna siihen että metsiä ei avohakata ollenkaan, tehdään se kaikelle luontosuhdetoiminnalle otolliseksi – mukaan lukien luontomatkailu –  jatkuvakasvuisella metsänhoidolla jäljet siistien.

Jolloin se tuottaa tuloja – majoitustoiminnalle – ruokakaupoille – matkailuelinkeinoille – ravintoloille – niillä paikkakunnille joissa metsää ei uhrata pitkälle avohakkuuperinteelle.

Ja joissa metsän jalostusmahdollisuudet nähdään sen kaikissa ulottuvuuksissaan. Ja myös toteutetaan ne – Suomessa joka on kenties Euroopan paras metsäluontomatkailun maa kaikilla mahdollisilla mittareilla mitattuna – etenkin jos matkailun kynnyskysymys hintataso pysyy riittävän alhaalla.

Eikä asia edes vaadi välttämättä isoja investointejakaan – eurooppalaisille matkailijoille paras elämys voi olla laavu- tai riippumattoyöpyminen – niin ettei minkäänlaista pörisevää laitetta kuulu eikä näy lähimaillakaan. Hehän ovat varmaan olleet täysin paitsi sitä käsittämätöntä rauhaa ja hiljaisuutta joka Suomen luonnossa on. Eli pitäkää pörisevät koneenne moottorikelkat ja vesijetit kaukana Suomen metsistä ja niiden järvistä – ainoana sallittuna sähkökäyttöiset meluttomat laitteet. Pörisevät moottorilaitteet on yksinkertaisesti typeriä Suomen metsiin ja järviin. Ja koko luontoon.

Kaivosyhtiöiden törkeilyt luokkaa Talvivaara ja Oriveden kaivosjätetouhu – nosti Suomessa yleisen vastarinnan – tännehän ette tule maaperää tonkimaan ja ympäristöä pilaamaan.

Uusi vastaava nousu on tulossa varmaan – meidän kunnan alueen metsiähän ette avohakkaa.

Niinpä – ei olisi metsän mahdollisuuksien näkökulmasta paperiteollisuuden poistuminen Suomesta vahinko – etenkin kun avohakattu metsä ei tuota mitään matkailutuloja paikkakunnalle niinä kymmeninä vuosina jonka se metsä kasvaa entiselleen – jonka jälkeen matkailutulot taklataan taas ulos sillä että se metsä taas avohakataan.

Siis kymmeniä vuosia ilman metsän matkailutuloja – siinä vertailussa asettuu avohakkuun kansantaloudellinen tuotto luokkaan surkea.

Tunnettuahan on myös jo että avohakkuu on sekä luonnon monimuotoisuuden että hiilensidontakyvyn romahdus.

On siinä hirveä taakka metsän avohakkuille.

Eikä nyt kelpaa vastalauseeksi perussuomalainen eettinen ja looginen kömmähdys. Hehän sanovat toisaalta että me huolehdimme omista asioistamme emmekä muiden. Kuitenkin sanoen että jos metsäteollisuutta hankaloitetaan niin se vie tuotantonsa jossa ympäristöpiittaamattomuus on tolkutonta.

Näin siis perussuomalaiset- muka Suomea puolustaen – uhraavat Suomen metsät ilmastonmuutoksen kiihdyttämiselle ikäänkuin se olisi suomalaisten etu . Huolehtien samalla siitä että myös törkeät ympäristöntuhoajat saavat kantaa niidenkin paskat Suomen niskaan – ilmasto kun on globaali eikä perussuomalaisten hajuttomien pierujen kokoinen – kun  perussuomalaiset eivät sano – metsäteollisuutemme ei saa mennä ympäristötörkymaihin. Sitä ei saa tehdä millään lailla mahdollideksi.

Oikein hyvä esimerkki siitä minkälainen maapallon kokoinen sydämenpysähdys uhka on opposition konservatiiviporukka kaikkine puolueineen.

Onneksi meillä on päinvastainen liberaalihenkinen hallitus – joka on suunnannut kehityskatseensa maakuntiin, kuntiin ja maaseudulle. Liberaalin merkitessä tässä luovaa aikaansaavaa kehitystä

Kyllä se liberaaliviisikko oikaisee metsäpolitiikankin avohakkuista salskeiksi jatkuvakasvuisen metsänhoidon metsiksi ja politiikaksi moninaisine arvoketjuineen jota Suomen metsät mahdollistaa.

Se tarkoittaa – aluepolitiikassa ja maaseudulla alkaa tapahtumaan.

0
eerojuhani vaarala
Ruovesi

Vanha puheenvuorokonkari jotenkin peruutti tänne.

Taisi eksistentiaalifilosofi Sartre sanoa - maailmaa ei ole tehty nähtäväksi vaan muutettavaksi.

Picasso sanoi - säännönmukaisuudesta poikkeamisesta aukeaa variaatioiden valtakunta.

Näillä mennään.......

Kehittämälläni eettis-realismin aatteella - mitä enemmän asiassa on sekä etiikkaa että realismia, sitä parempi se on ratkaisuna - etiikan peruskallio on jokaiselle elolliselle hyvä elämänkaari muita tarpeettomasti vahingoittamatta

https://jussivaaralathoughts.blogspot.com/

Puoluekantani:
Kallistun vasemmalle kun pyyhin oikealla keskeltä, ja se mikä sieltä tulee muuttuu vähitellen vihertäväksi, puhun ruotsia huonosti, enkä huuhdo persettä merivedessä kuten Soini ja käyn harvoin kirkossa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu