Ilmastonmuutoksen torjumisen perusteemoja

Ilmastonmuutoksen torjumisen perusteemoja

Ihmiskuntahan voi tarttua niihin ongelmiin joihin se voi tarttua – ei ilmastohistorian sykleihin voi tarttua – mutta vaikka ihmiskunta ei niihin voi tarttua niin se ei tarkoita sitä ettei se voisi tarttua siihen mihin se voisi ja mihin sen pitää tarttua.

Ja minusta on kaksi kattavaa asiaa johon pitää tarttua.

1. materialistiseen kasvuun ja siirtyä siitä aineettomaan kasvuun.

Sillä kiihtyvä materialistinen kasvu kiihdyttää raaka-aineiden ja energian käyttöä, tuottaa kasvasti lämpöä ja saasteita.

Eikä anna sitä aineetonta arvoa mitä se lupaa – kahta kautta.

Teknologian vyöry sekä markkinoina että pääomien varaajana vie aineettomilta arvoilta elintilaa ja resursseja.

Ja toiseksi kiihtyvän materialistisen kasvun tuottama taloudellinen kasvu keskittää omaisuuden yhä harvemmille – jolloin yhä suuremmalla joukolla on varaa kunnolla edes elämän perustarpeisiin – aineettomista perustarpeista mainiten vaikkapa että onko Suomessa vähävaraisten perheiden lapsilla varaa harrastaa niikuin varakkaiden lapsilla.

Lisäksi tutkimusten mukaan tietyn tulotason jälkeen lisäraha ei tuota lisäonnea – jolloin se ylimääräinen pankkiin homehtumaan laitettu varakkaiden raha vie onnen mahdollisuutta niiltä joilla ei ole siihen taloudellisesti varaa.

Eikä se raha ja sen kansantalousenergia päädy edes kansantalouden kiertoon.

Joten materialismin vähentämisellä – ja varallisuuden keskittymisen yhä harvemmille kääntämisellä päinvastaiseen suuntaan – saavutetaan sekä ympäristöarvohyötyä että aineettomien arvojen hyötyä.

2. Meidän pitää auttaa luonnon monimuotoisuutta palautumaan – esim kieltämällä avohakkuut – koska se on tie jolla me autamme luontoa ottamaan kopin tilanteesta jossa puhtaat luonnonvoimat ovat riehaantuneet holtittomiksi. Sillä luonnon monimuotoisuus sen lopulta hoitaa – emme me. Me voimme vain lakata tuhoamasta monimuotoisuutta.

eerojuhani vaarala

Aforismi

Sosiaalisuus on toiseksi subjektiivisin asia emotionaalisuuden jälkeen - niin subjektiivinen - ettei sitä tiedosta miten sosiaalinen ja emotionaalinen sitä onkaan.

***

Ympäristölle ja monimuotoisuudelle myönteinen asenne leviää ihmisten parissa - niistä on tullut sosiaalinen normi

Ihmiset rakastavat yhä enemmän luontoa ja luonnoneläimiä mutta myös kotieläimiä ja lemmikkieläimiä.

Käsite monimuotoisuus kuuluu ja näkyy yhä useammin joka paikassa - on ymmärretty miten keskeinen käsite se on ihmiskunnan luontosuhteessa myös ihmiskunnan säilymisen kannalta.

Metsä tulee yhä läheisemmäksi ihmisille monimuotoisena asiana - puupellot ja avohakkuut menettävät suosiotaan ja metsän ja metsätalouden käsitteet monipuolistuvat mm jatkuvan kasvun metsänhoidon suuntaan.

Materialismi on yhä enemmän kyseenalaistettua samaan aikaan kun aineettomien arvojen äärimmäisen rikkaaseen kirjoon herätään yhä paremmin. Mitkä mahdollisuudet pelkällä sosiaalisuudella voi olla.

Autoilun dominointi vähenee ja samaan aikaan kaupungeista tulee sekä terveellisempiä, hiljaisempia ja turvallisempia - kaduilla kaikuu yhä enemmän autojen äänten sijaan ihmisten puheensorina - ja kaukaa kuuluu haitarin soitto ja kirkonkellojen soittokin tulee takaisin kaupunkien äänimaisemaan.

Ja lintujen laulu - aamulla herättyään voi avoimesta ikkunasta kuulla lintujen laulua.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu