Itämeren pienten maiden puolustusneuvosto. Se perustettava on.

Itämeren pienten maiden puolustusneuvosto. Minusta Itämeren pienten valtioiden pitää ilman suuria maita tiivistää voimakkaasti puolustusyhteistyötään

On pidettävä mahdollisena realiteettina että laajemman sodan sattuessa suuremmat valtiot – sopimuksista riippumatta – saattavat jättää Itämeren pienet maat syrjässä olevina oman onnensa varaan.

Ja jos siinä tilanteessa Itämeren pienten maiden  – Suomi, Viro, Latvia, Liettua, Ruotsi, Tanska, Norja – yhteinen puolustus on koordinoitu vain Naton ja suurten valtioiden kautta – niin jos ne ei tulekaan apuun – niin Itämeren pienet maat istuvat ilman koordinatiota kukin yksinään kuin kanat orrella – josta Putin-kettu poimii ne yksi kerrallaan.

Siksi Itämeren alueen puolustuksen täytyy perustua ennenkaikkea pienten maiden sovittuun ja harjoitettuun koordinaatioon.

Jota varten pitäisi perustaa Itämeren puolustusneuvosto.

Joka koostuu presidenteistä, puolustusministereistä ja puolustusvoimien komentajista ja aselajikomentajista sekä puolustusvaliokuntien puheenjohtajista ja varapuheenjohtajista.

Tuolla joukolla saa muodostettua linjan miten Itämeren puolustus järjestetään.

Ja  sovittua mitä kapasiteettiaan kukin maa tuo yhteiseen puolustukseen — kuten Norja hävittäjiä ja muuta lentokalustoa sekä polttoainehuoltoa, Ruotsi ja Tanska ilmavoimia ja merivoimia, Suomi maavoimia ja tykistöä.

Niin että saadaan uskottava puolustusvahvuus nopeasti tarvittaessa kuhunkin maahan tarpeen vaatiessa – ilman Natoon ja sen koordinaatioon turvaamista – joka näkyy kompuroivan jo kiristäjä Erdoganiin.

Tällöin saattaisi Natomaiden antamaksi avuksi riittää runsas tarvearvion mukainen aseapu ja tietysti tiedusteluapu.

Itämeren puolustusneuvosto ei siis olisi irtautumista lännestä ja sen arvopohjasta – vaan perustuu realistiseen arvioon että muun lännen ja suurten maiden osallistumista painavalla tavalla Itämeren alueen puolustukseen on pidettävä vaarallisella tavalla epävarmana – asiassa jossa ei saisi olla mitään epävarmuutta. Siksi Naton ja suurten maiden kokoavaan koordinaatioon ei myöskään pidä luottaa.

Itämeren puolustusneuvoston tärkein varmuustekijä on – että Itämeren alueen pienet maat varmasti sijaitsevat alueen kaikkien konfliktien vaikutuspiirissä mukaanlukien Norja vaikka se ei Itämeren maa olekaan mutta sen pitkä maaraja Ruotsin kanssa on sen riski.

Tässä näkökulmassa kaksi isoa Itämeren maata Saksa ja Puola nähtäisiin enemmän tarvittaessa aktiivisina tukijamaina. Sillä niillä on kuitenkin pääintressi muualla kuin Itämeren alueella. Mutta halua ja velvollisuutta turvata kuitenkin Itämeren suuntansakin.

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu