Jos tuollainen valtio ei ole diplomatian jättiläinen niin mikä sitten.

Suomi on diplomatian suurvalta.

Mutta minusta yllättävämmällä tavalla kuin luullaan. Kolmella tavalla.

1. Suomi on lännen pohjoinen etuvartioasema itään pitkän itärajansa vuoksi Ruotsin ja Norjankin pohjoisosia turvaten.

2. Suomi on kyennyt pitämään hyvät ja olosuhteisiin nähden – ja olosuhteista riippumatta, mikä on valtava diplomatian taidonnäyte jota kaikki kunnioittaa – suorastaan loistavat suhteet niin Venäjään kuin Kiinaankin.

Mutta myös länteen – jokaikiseen valtioon tässä maailmassa.

Ja tämä kaikki yhdessä niiden tosiasioiden kanssa että a. Suomella oli sangen menestyksekäs tappio Venäjää vastaan Toisessa maailmansodassa. Ja b.Suomella vahvat puolustusvoimat Euroopan suurimpine tykistöineen. Ja c. Siltikään Venäjä ja Suomi eivät ole olleet 75 vuoteen lähelläkään minkäänlaista sotilaallista konflktia.

3. Suomi on kiistatta kaikilla mittareilla yhteenlaskien mitattuna maailman kehittynein ja suurta kiinnostusta herättänyt maa.

Globaalin tason huippudiplomaattinen kysymys kuuluu – miten maailman kehittynein maa Suomi – 75 vuoden takaisen sotatappionsa jälkeen – Euroopan suurimpiin kuuluvine asevoimineen – 1 300 km yhteisellä maarajallaan Venäjään – kaikkine Neuvostoliiton ja Venäjän historiallisine tempoiluineen – on kyennyt pysymään vakaana kuin peruskallio – ja silti kyennyt säilyttämään erittäin hyvät suhteet jokaikiseen valtioon maailmassa koko itsenäisen historiansa ajan poislukien Toinen maailmansota.

Jos tuollainen valtio ei ole diplomatian jättiläinen niin mikä sitten.

Sen vuoksi Suomen – eikä muidenkaan valtioiden – pidä suistaa tätä terveistä terveintä rauhanasetelmaa raiteiltaan – myöskään nyt kun vallitsee Venäjän ja lännen välinen kriisi.

Suomi on ihmiskunnan rauhanhistorian suorastaan erityissuojelun ansaitseva maa.

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu