Journalismi on arvoketju – se mistä kaupallinen media saa rahoituksensa on journalismia – myös

Journalismi on arvoketju – se mistä kaupallinen media saa rahoituksensa on journalismia – myös

https://yle.fi/a/74-20057470

Mainos lehden alussa, juttujen keskellä ja etenkin aihealueen kuten vaikkapa politiikka- tai autoilusivujen keskellä on etenkin journalismia – kannatusmainokset vaikkapa kuntien kesälehtijulkaisuiden lopussa koottuna on vähiten journalismia.

Journalismi on tiedon jakamista – ja lehden palstatilan jakamista tiedon jakamiselle – on toimittajien tekemiä juttuja – ja sitten on mainoksia – mainoksien jakamaa tietoa – joka on siis median valinta – laittaa toimittajan jakaman tiedon sijasta mainoksen sisältämää tietoa.

Arvoketjussa kaupallinen media on siis väistämättä myös mainosten kohdalla journalismia – tiedon jakamista tiedon jakamisen arvoketjussa. Ja se mitä on jatkuvasti ja paljon esillä on muusta tiedon jakamisesta pois – kuten on urheilun yhä törkeämpi tunku Ylen netissä ja vieläpä yhä typerämmillä aiheilla kuten jonkun puukiekkotähden koira puri jotain lentokoneessa. Mikä urheilusuoritus ja -tulos se on.

Joka urheilun tunku on Ylen käyttämistä urheilun aggressiiviseen markkinoimiseen ja mainontaan – muita asioita julkisuudesta ulos työntäen – ja kaikki tämä urheilun aggressiivinen markkinointi maksetaan verorahoista – mukaanlukien toimittajien aktiivinen työ urheilun markkinoimiseksi. Ylen urheilutoimittajat kaikissa muissa jutuissa paitsi tulosjutuissa ovat urheilubisneksen markkinointiassistentteja veronmaksajien maksamilla palkoilla.

Media käyttää tiettyä julkaisutilaa – jakaa sitä eri asioille palstatiloina – joiden suhteelliset osuudet kokonaispalstatilasta kertoo mitä arvoja media arvostaa – yhtenä valintakriteerinä myös se paljonko media valitsee käyttää maksettuja mainoksia kokonaispalstatilasta. Sekin on median arvovalinta.

Journalismia ja mainoksia ei siis voi erottaa toisistaan – se kumpaa media käyttää vai käyttääkö vain toista – on median arvoketjun tietoinen journalistinen valinta – tietoinen valinta medialle on myöskin se että suhteettomasti markkinoi aggressiivisella jotain palstatilan valtaamisella muiden jäädessä palstatilaa vaille – arvovalinta journalismin arvoketjulle on myös se – kuka tuon arvovalintamainonnan ja -markkinoinnin maksaa – mainostajat, tilaajat vai veronmaksajat.

Eduskunnan arvovalinta on hyväksyykö se Ylen urheilutoimittajien markkinointiassistenttina toimimisen verorahoilla etenkin sellaisilla jutuilla joilla ei ole mitään tekemistä tulosurheilun kanssa – vaan vain urheilubrändin tunkemista julkisuuteen niin että se työntää muut aiheet Ylen julkisuudesta ulos – kuten puukiekkotähden koira puri jotain lentokoneesta.

eerojuhani vaarala

Mikä on julkisen ja yksityisen terveydenhuollon ero.

Molemmat haluaa saada asiakkaan terveeksi - mutta julkinen terveydenhuolto ei pyri saamaan asiakkaan rahoja.

On toinenkin ero - yksityinen terveydenhoito haluaa asiakkaaseen pitkän asiakassuhteen jossa se asiakas on siitä riippuvainen - julkinen ei taas halua sellaisia riippuvuuksia vaan päinvastoin - sillä yksityinen pyrkii saamaan rahaa, julkinen säästämään sitä.

https://yle.fi/a/74-20093391

***

Olen useita kertoja kirjoittanut että monoviljely on pelloilla välttämätöntä ruokaturvan vuoksi - mutta yhtä välttämätöntä olisi että peltojen välissä olisi yhteensä 4 m levyiset niittykaistat ja puitakin - se olisi monimuotoisuustemppu - ja estäisi muuten ravinteidenkin ja lannoitteiden valumisen ojiin kun niittykaistale nappaa ne ennen sitä käyttöönsä.

Siis hyvä monimuotoinen keino turvata pölyttäjät kuin puhdistaa jokia, järviä kuin Itämertakin.

**

Ohjaako silmitön viha liikaa Israelin johtoa sokeuttaen sitä faktoille ja win-win vaihtoehtojen näkemiselle.

https://yle.fi/a/74-20095309

***

Mitä jos perustetaan monimuotoisuusdynaaminen puolue ajatusteni varaan

Jos puolue perustetaan minun luovien visioitteni ja analyysieni varaan - niin minä en olisi asiassa muu kuin tausta-ajattelija ja osaltani operaatiosuunnittelija.

En siis puolueen puheenjohtaja enkä edes aiemmin blogissa esitettyä enempää aloitteentekijäkään.

Muiden pitää kokea että jo tähän asti esittämissäni linjoissa on ajatusta ja haluavat lähteä niitä toteuttamaan.

Minulle riittää se vaiva mitä nytkin teen että kehittelen visioita ja analysoin asioita. Siinä on 70 vuotiaalle kyllin puuhaa.

Ja olisin yhtä lailla jäsen kuin muutkin ja voin lähteä puolueesta kävelemään jos siltä tuntuu.

Ps.En minä yritä vaan.muut yrittää sitä puoluetta – minä tuen sitä ja annan ideologiaa.

Niin se menee.

Mutta sillä puolueella on varmasti ohjelma joka on 1. Uniikein ja 2. Joka kehittyy jatkuvasti kun analysoin asioita ja luon käsityksiä 3. Siksi se puolue on sellainen jolta ei seurattavuus lopu

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu