Kirjoitetun ja videoidun poliittisen viestin ero

Kirjoitetun ja videoidun poliittisen viestin ero

Ensimmäinen on se joka toteutuu kirjoittamissani blogiteksteissä – ne ovat suomenkielisiä – silti tekstini aukaistaan Suomeen verrattuna ulkomailla yhdeksänkymmentä prosenttisesti.  Eli teksteillä huomattava tavoituskyky kansainvälisestikin jos niissä on kiinnostavaa asiaa. Teksti on siis kielestä riippumatta yhden translator askeleen päässä kansainvälisyydestä. Jos teksti on hyvä.

Toiseksi tekstiä lukiessa voi pysähtyä ja etenkin palata aiemmin luettuun paljon helpommin kuin videossa. Videossa on tosi vaikeaa palata takaisin ajatuksella – mitä puhuja äsken sanoikaan.

Kolmanneksi lukeminen helpottaa ajattelua – teksti on suorastaan lyhin ja tarkin tie ajatteluun ja päinvastoin – sillä kaikki mitä videossa näet on häiriöksi puhutun tekstin ajatteluksi välittymiselle. Ja toisaalta mitä visuaalisempiin seikkoihin ja katseen kentässä liikkeeseen tarttuvampi henkilö on kyseessä kuulijana – sitä helpommin menee kaikki ohi mitä puhuja sanoi.

Lopputulemana – hyvä video mutta en muista mitä se puhuja sanoi.

Pelkkä teksti on siis paras asiaan ajatuksella keskittymisen väline. Ylivoimaisesti.

Tästä seuraa se – että videopolitikointi on lähes täysin populistien ja populistisen yleisön kauraa. Tottahan me toki tulemme tiktok-poliitikkojakin näkemään – taikka ymmärrämme sen sitten vasta – että tiktok poliitikkajahan he on olleet koko ajan.

Eikä mikään instrumentti tee sinänsä hyvää soittajaa. Eikä video hyvää poliitikkoa.

Tästä seuraa myös se kysymys – että kannattaako twitterille antaa se painoarvo kuin mitä sille annetaan. Laadukkaan vaikuttajan näkökulmasta – oli kyseessä poliittinen talouden valikuttaja – on kyse vähän samasta korniudesta kuin jousikvartetti menee kapakkaan projekteissa. Twitterihän on vähän kuin käytävähuutelua kun oikeat päätökset ja pohdinnat tehdään palavereissa ja kokouksissa.

Mutta edellä sanotusta seuraa myös se että jos vaikuttaja vähänkään on kansainvälinen tai universaali ajatuksiltaan – niin kyllä sellainen vaikuttaja kirjoittaa sellaisille kirjoitusalustoille vaikka omalla kielelläänkin joilla on kansainvälistä kontaktipintaa.

Joka asettaa tietysti kysymyksen semmoisten alustojen olemassaolosta ja verkostoitumisesta. Ja todellisesta automaattisten kielenkääntäjien kyvystä.

Jos nyt oikein tylysti ilmaisen niin kyllä somepopulismin voi antaa olla suht rauhassa ja kysyä – oletko ihan tiktok poliitikko kun haet kannatusta videoilla.

Ja erityisesti uniikisti ja syvällisesti ja kauaskantoisesti ajatteleva ajattelee – voinhan minä käytävässä pari sanaa vaihtaa – mutta ei se minun kiinnostuksen kohteeni ja päätehtäväni ole.

Ja vaikeita asioita ei saa pakattua tiktok muotoon.

+1
eerojuhani vaarala
Ruovesi

Vanha puheenvuorokonkari jotenkin peruutti tänne.

Taisi eksistentiaalifilosofi Sartre sanoa - maailmaa ei ole tehty nähtäväksi vaan muutettavaksi.

Picasso sanoi - säännönmukaisuudesta poikkeamisesta aukeaa variaatioiden valtakunta.

Näillä mennään.......

Kehittämälläni eettis-realismin aatteella - mitä enemmän asiassa on sekä etiikkaa että realismia, sitä parempi se on ratkaisuna - etiikan peruskallio on jokaiselle elolliselle hyvä elämänkaari muita tarpeettomasti vahingoittamatta

https://jussivaaralathoughts.blogspot.com/

Puoluekantani:
Kallistun vasemmalle kun pyyhin oikealla keskeltä, ja se mikä sieltä tulee muuttuu vähitellen vihertäväksi, puhun ruotsia huonosti, enkä huuhdo persettä merivedessä kuten Soini ja käyn harvoin kirkossa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu