Korona on paljastanut useita perustuslain ongelmia

Korona on paljastanut useita perustuslain ongelmia

Ehdottomasti olen sitä mieltä että perustuslain pitää olla normaalioloissa tiukka ja että sitä voi eduskunnan toimesta säätää.

Mutta normaalioloissa ei tule kuuloonkaan että perusoikeuksissa ruvetaan sopivasti tulkitsemaan kullekin sopivasti  vapaasti.

Nythän perusoikeuksissa on yritetty olla tiukkia – mutta pahin ongelma on perusoikeuksien huutokauppa – jossa milloin milläkin perusoikeudella on kävelty terveyden perusoikeuden yli – pandemiassa !! – kansakunnan tappavassa terveyskriisissä !!!. Uskomatonta arvostekukyvyttömyyttä ja vielä uskomattomampaa että oikeusviranomaiset ja – oppineet ovat nukkuneet asian päällä. Puhumattakaan kansasta, mediasta ja poliitikoista.

Minä ehdotan seuraavaa:

Ensinnäkin perusoikeuksilla pitää olla hierarkia.

Toiseksi Marinin hallitus on ollut monen hankalan asian edessä – lakien kanssa kuin hauki katiskassa että aina on verkko edessä – toimivaltuuksien suhteen niin että vaikka hallituksella on velvollisuus luoda kriisissä strategia niin sen operatiivinen johtaminen ja toimeenpano tyssää siihen että toimeenpanoviranomaisten toimivaltuuksiin kuuluu voida tehdä toisin kuin mitä hallitus strategiassaan päätti eikä hallitus mahda mitään. Siis vesittää hallituksen linjaukset.

Ja yleisesti alkaa typerä perusoikeushuutokauppa ja pikkupolitikointi ohi ja vastaan hallituksen strategian ja homma saa surkuhupaisia piirteitä. Ja päälle päätteeksi tyhmyys kruunataan sillä että kaikki em pannaan Marinin hallituksen piikkiin – kun se on ainoa joka on toiminut järkevästi. Eli pinnoja ei heru muille kuin hallitukselle STM:lle ja THL:lle. Voi kauhistus jos muilla tahoilla olisi ollut valta.

Tätä varten pitää luoda suunnitelmia – että kun todetaan kriisi – niin on valmis kaava jolla hallitus eduskunnan hyväksymänä, jolloin eduskuntakin astuu operatiiviseen vastuuseen hallituksen strategian hyväksymisen ohella – saa toimivaltuudet jotka yltää kaikkeen niin että surkuhupaisaa avit-hallitus kisailua ei tarvitse nähdä.

Silloin ei tingitä perusoikeuksista eikä niillä käydä huutokauppaa – mutta kriisioloissa niin strategian luomisesta kuin sen toimeenpanosta tulee suoraviivaisempaa ja nopeampaa. Jolloin hallituksen eduskunnan autoritaarinen toimivalta ulottuu perustuslain puitteissa kaikkeen – toimeenpanoa myöten.

Kun hallitus eduskunnan hyväksymänä määrää niin siten tehdään.

Jolloin normaaliaikojen toimivaltuudet siirretään hyllylle – ja tarvittaessa änkyröivät virkamiehetkin – kun poikkeusoloissa otetaan käyttöön hallituksen ja eduskunnan ehdoton käskyvalta. Olemassa olevien lakien puitteissa laillisuudesta ja sen kontrollista tinkimättä.

Mutta – se ei tietenkään tarkoita ettei keskustella voisi – vaan suorastaan pitää evääksi sille mitä hallitus ja eduskunta päättää. Kansa, poliitikot, viranomaiset, media keskustelee – mutta hallitus ja eduskunta päättää ja hallitus täysillä toimivaltuuksilla toimeenpanee.

Toisin sanoen – Suomi on poikkeusoloissa poislukien sota ollut operatiivisesti aikalailla lapsen kengissä ja se on näkynyt siinä kukkivassa typertelyssä mitä on nähty.

Lisäksi poikkeusoloissa pitäisi hallituksen ja eduskunnan tehdä perusoikeuksien strateginen hierarkia ja marssijärjestys eli perusoikeuksien toteutumisen etenemisstrategia. Nyt on vain pidetty perusoikeushuutokauppaa eikä yksikään taho ole käsitellyt perusoikeuksien toteuttamisen dynaamista strategiaa poikkeusoloissa.

Minusta nämä asiat ovat olleet suurin ongelma – strategisen dynaamisen ajattelun puute miten sovittaa lainsäädäntö dynaamiseksi strategiseksi jatkumoksi jolla homma hoidetaan hallitusti kuntoon.

Sellaista ei vain kertakaikkiaan ole – ja kysyä sopii – onko ja pitäisikö lakitieteessä olla ajatusta – miten rakennan laeista dynaamisen strategisen toimintamallin.

Pitääkö sille olla perustuslaissa oma luku – dynaaminen lakistrategia poikkeusoloissa. Johon pitäisi kuulua ainakin ylläkuvaamani toimivallan siirto hallitukselle ja eduskunnalle.

+1
eerojuhani vaarala
Ruovesi

Vanha puheenvuorokonkari jotenkin peruutti tänne.

Taisi eksistentiaalifilosofi Sartre sanoa - maailmaa ei ole tehty nähtäväksi vaan muutettavaksi.

Picasso sanoi - säännönmukaisuudesta poikkeamisesta aukeaa variaatioiden valtakunta.

Näillä mennään.......

Kehittämälläni eettis-realismin aatteella - mitä enemmän asiassa on sekä etiikkaa että realismia, sitä parempi se on ratkaisuna - etiikan peruskallio on jokaiselle elolliselle hyvä elämänkaari muita tarpeettomasti vahingoittamatta

https://jussivaaralathoughts.blogspot.com/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu