Kun ilmastonmuutos vei pohjan sadulta niin näyttävät sitten repivän muut kirjat mutta ei satukirjaansa

Kun ilmastonmuutos vei pohjan sadulta niin näyttävät sitten repivän muut kirjat mutta ei satukirjaansa

 

Elokapinan mielenosoitukseen kohdistuvat aggressiot paljasti mikä todellisuudenkiellon ja turhautumisen aggressio ilmastonmuutoksen kieltäjissä ja muuten vaan poteroissaan nyhjöttävissä konservatiiveissa on.

Ja onhan siihen syytäkin – ympäristövastuuttomalta elämäntavalta viedään pohjaa pois, ympäristö muuttuu kovaa vauhtia eikä yllätykset siinä lopu, lisäksi valtaosa ihmisistä ja vielä suurempi valtaosa poliitikoista ja valtioista ja sitäkin suurempi osa tieteen asiantuntijoista on sitä mieltä että ilmastonmuutos on totta ja ihminen siihen syynä.

Ei siis ihme että ollaan aggressiivisia – joka ei auta mitään, että revitään muita kirjoja mutta ei omaa satukirjaa – ja joka ei auta mitään sekään vaikka sen oman elämäntapansa satukirjansakin repisi.

Näin on nyt vaan tänä päivänä faktat.

Sen sijaan auttaa se että kiireesti lähtee poistamaan elämästään niitä asioita jotka aiheuttaa ilmastonmuutosta, monimuotoisuuden häviämistä ja lajikatoa. Kiireesti tarkottaessa heti

Se ainakin tekee ehkä mahdolliseksi että luonnon kielteiset kierteet saadaan kiihtymisen sijasta laantumaan.

Joka tosi sekään ei ehkä enää ole mahdollista. Jos luonnonvoimat ovat nyt päässeet liikaa omista pidäkkeistään irti ihmisen liikkeelle lykkäämänä luokkaa avohakkuut – brutaaleimpana ympäristötuhona- , fossiiliset polttoaineet ja jäätiköiden päälle kertynyt sulamisen moninkertaistava musta hiili. Ja että luonnonvoimat kiihtyen painaa päälle sen verran jonka ne painaa ja ihmiskunta kestää sen jos kestää.

Ja se on ainakin selviö että ilmastonmuutoksen, monimuotoisuuden ja lajien tuhon kieltävät ovat se turhin ja joutavin joukko tämän hetkisessä maailman ajassa.

Joilla ei tee aikamme ongelmien ratkaisemisessa tasan yhtään mitään.

 

Ps. Fiksuimmat ymmärtävät että ensinnäkin kyse on ihmisen suhteesta luontoon kuin myös luonnon suhteesta ihmiseen.

Se on nyt ihmiskunnan ehdottomasti tärkein fokus.

Fiksuimmat ymmärtävät myös etten pidä faktojen tulkintaa sataprosenttisen totena – koska ainoa absoluuttinen tunnettu totuus on että sitä ei kukaan tiedä.

Siksi voi olla että kuka tahansa on väärässä – erikoista kyllä myös minä – mutta pelastaakseni kasvoni, en kylläkään tässä ja edellisessä lauseessa mitä nyt sanoin.

Mutta sitten meillä on varmoja – ainakin minun mielestä – empiirisiä totuuksia.

Ensimmäinen se että ilmasto muuttuu koko ajan, kukaan ei tiedä mihin, voi tulla äärimmäisen kuumaa tai jääkausi, ja ääri-ilmiöt heittelee ennustamattomasti sinne tänne.

Sitten on empiirinen fakta että musta hiili kiihdyttää jäätiköiden sulamista, meren pinnan nousua, meren lämpenemistä jne. Ja ihminen on pukannut sitä mustaa hiiltä sinne mm. öljykenttäsoihduin  mutta sitä on syntynyt myös kiihtyvästi ilmastonmuutoksen lämpenemisen vuoksi lisääntyvinä metsäpaloina joita myös jotkut bimbot tahallaan sytyttää Indonesiassa ja toiset bimbot ei tee asialle mitään.

Fossiiliset polttoaineet ja niiden vaikutus eräs fakta.

Metsän avohakkuu – joka on pahin luonnon pahoinpitely jonka ihminen tekee – jossa tuhotaan valtava lehtivihreämassa eli hiiltä sitovaa yhteyttäjää puun latvasta maahan saakka. Lisäksi se on äärimmäisin luonnon monimuotoisuuden murha jonka minä ainakaan tiedän.

Medikalisaatio.

Lisäksi fakta on että lajeja tuhoutuu.

Edelleen äärimmäisen kova fakta joka asettaa kaikista suurimman välittömän vastuun ihmisen hartioille on tämä.

Luonto perustuu toisaalta monimuotoisiin itsesäätelyjärjestelmiin ja niiden ketjuihin – sekä – evoluutiokehitykseen.

Tuosta seuraa se fakta jota ei voi kyllin alleviivata.

Kun luonnossa tapahtuu äkillisiä muutoksia niin luonto on hidas reagoimaan niihin – etenkin eliöiden ja eläinten näkökulmasta koska niiden kehitys ja sopeutumiskyky perustuu tosi hitaaseen evoluutioon. Eikä lähellekään sellaiseen tilannekohtaiseen älylliseen oivalluskykyyn kuin ihmisellä.

Äkilliset muutokset luonnossa tai hitaimmatkin tuhoavat ilmastonmuutoksen seurauksena evoluution tuloksia luonnossa. Eikä eläimillä ole usein mitään keinoa selvitä.

Tästä seuraa vääjäämättä ihmiskunnalle iso vastuu ettei se tuhoa vaan varjelee luonnon monimuotoisuutta ja myös ennallistaa sitä.

Nyt pitää kysyä – mihin helvettiin luonnon uutena olemuksena ihmiskunta päätyy kun oheisella tavalla on evoluution tulokset ja lajit tuhoutuneet.

Onko jäljellä vain nopeimmin sopeutuvat ja muuttuvat ja leviävät elollisen luonnon oliot – luokkaa koronavirus.

Onko käynyt silloin niin että evoluution tuhoaminen vei ihmiskunnan ilmastonmuutosta vieläkin pahempaan tilanteeseen näkymättömien virusten yms äärimmäisten nopeasti leviävien uhkien maailmaan.

Ja onko takana se – jota en ainakaan minä tiedä – että mitä enemmän luonnon monimuotoisuutta ja sen evoluution tuloksia tuhotaan – niin sitä vähemmän on luonnon omia keinoja joilla se pitää viruksia yms kurissa.

Joten ihmiskunta on tosi tyhmä jos se ei päätöikseen kaiken muun sille alistaen ala kantaa huolta luonnosta joka siihen ei itse pysty.

Siis – kukaan ei tiedä missä oikeastaan ollaan – mutta silti pitää toimilla tarttua niihin faktoihin joita tiedossa on.

Mutta.

Sitten on tilastoja esiin kaivavia ihmisiä jotka sanoo että asiat ovat normaaleja syklejä jne.

Mutta tilastonikkareilta puuttuu yksi muuttuja eli että ihmisen vaikutus luontoon on toista luokkaa kuin tuhansia vuosia sitten.

Ja vaikka kukaan ei ole sataprosenttisen oikeassa – niin minä en ainakaan jää olemassa olevien faktojen valossa katsomaan että toteutuuko tilastot. Minä haluan vaikuttaa siihen että noihin faktoihin puututaan.

Ja alleviivata erityisesti isoista isointa ajatusta – että luonto hitaana sopeutujana evoluutionsa hitauden takia vaikka siinä nopeat uudesti rakentuvat luonnon itsesäätelyjärjestelmät auttavatkin – selviää vähäisemmän älykkyytensä vuoksi huonosti evoluutiota tuhoavalla tavalla ilmastonmuutoksen muutoksista – JOLLOIN IHMISKUNNAN LUONNON MUUTOKSILTA VARJELEVA TOIMINTA ON TÄRKEINTÄ MITÄ PITÄÄ TEHDÄ. Sen lisäksi että ihmisen haittavaikutukset luontoon poistetaan mukaanlukien medikalisaatio, metsän avohakkuut, öljykenttien kaasusoihdut jne.

+3
eerojuhani vaarala
Ruovesi

Vanha puheenvuorokonkari jotenkin peruutti tänne.

Taisi eksistentiaalifilosofi Sartre sanoa - maailmaa ei ole tehty nähtäväksi vaan muutettavaksi.

Picasso sanoi - säännönmukaisuudesta poikkeamisesta aukeaa variaatioiden valtakunta.

Näillä mennään.......

Kehittämälläni eettis-realismin aatteella - mitä enemmän asiassa on sekä etiikkaa että realismia, sitä parempi se on ratkaisuna - etiikan peruskallio on jokaiselle elolliselle hyvä elämänkaari muita tarpeettomasti vahingoittamatta

https://jussivaaralathoughts.blogspot.com/

Puoluekantani:
Kallistun vasemmalle kun pyyhin oikealla keskeltä, ja se mikä sieltä tulee muuttuu vähitellen vihertäväksi, puhun ruotsia huonosti, enkä huuhdo persettä merivedessä kuten Soini ja käyn harvoin kirkossa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu