Kun valtioiden ja kansojen ja ihmisten arvo- ja etiikkasidos on luja – niin se on lujinta mitä voi olla

Kun valtioiden ja kansojen ja ihmisten arvo- ja etiikkasidos on luja – niin se on lujinta mitä voi olla – ja myös nopeasti reagoivalla tavalla.

Kun on siirrytty maailmanpolitiikassa  pitkästä vakaasta ajasta useiden muuttujien epävarmuuteen on ketterä harkittu liikkuvuus hyve eikä paikalleenjääminen tai sen kaipaaminen.

Oheinen Iltasanomien pääkirjoitus heijastaa sitä hätää kun vakaus ja ennustettavuus on horjunut ja luottamuksestakaan ei voi olla niin varma.

https://www.is.fi/paakirjoitus/art-2000008866965.html

Mutta ei huolta ole syytä paisutella.

Länsi ja myös Suomi on käsittämättömällä nopeudella reagoinut Venäjän hyökkäykseen.

Mutta ei riittävällä tehokkuudella viitaten lännen vähitellen lisäävään annostelumalliin Ukrainan aseistamisessa kun olisi heti pitänyt lähettää täyden skaalan arsenaali – joka on pitkittänyt sotaa kun Venäjä on ehtinyt sopeutua lännen kulloiseenkin aseapuun Ukrainalle. Sama koskee pakotteita.

Näin ollen se – että on samat arvot ja luottamus niihin molemmin puolin – paitsi Turkin ja Unkarin kohdalla, Puolan ymmärtäen jo viisastua – on pohja sille että löydetään nopeasti sekä sopimusten että operaatioiden tasolla nopeat tilanteen mukaiset ratkaisut – jopa niin että operaatiot tehdään ensin ja sopimukset vasta sitten. Ketterästi, nopeasti ja tehokkaasti.

Siksi en Suomen ja Ruotsin kannalta olisi huolissani.

Arvosidos lännen maiden välillä on niin luja Venäjän toimintaa vastaan – kuten myös Kiinan jos se vastaavaan ryhtyy.

Että jos Venäjä hyökkää Suomeen tai Ruotsiin – tulee tunneissa monta parvea parhaita hävittäjiä eri maista puolustamaan Suomea ja Ruotsia aalto toisensa jälkeen ja muut joukot myöhemmin – niin ettei Venäjällä ole mitään toivoa pärjätä hyökkäyksessään Suomea ja Ruotsia vastaan.

Kun valtioiden ja kansojen ja ihmisten arvo- ja etiikkasidos on luja – niin se on lujinta mitä voi olla – ja myös nopeasti reagoivalla tavalla.

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu