Markkinatalousvetoisessa kansantaloudessa pitäisi säädellä poliittisesti näitä asioita

 

Markkinatalousvetoisessa kansantaloudessa pitäisi säädellä poliittisesti näitä asioita

Jos jonkun asian hinta on suhteessa muihin hintoihin kohtuuttoman korkea – perustuen vain kiristysluonteiseen hinnanvedätykseen ilman muuta perusteltua syytä – on hintatasoon syytä puuttua.

Sillä se heijastuu kansantaloudessa haitallisesti muuhun kulutukseen – ja myös sitä kautta ihmisten kokemaan elämänlaatuun.

Esimerkkinä – jos vuokran alennus sadalla eurolla merkitsee sitä että voisi käydä kolme kertaa kuukaudessa ulkona syömässä ja kerran tanssimassa ravintolassa juomineen – on kyse juuri tuosta – vuokran suhteellisesti liian korkea hinta – vaikka se olisi vain 100 euroa eli 10 prosenttia vuokrasta – haittaa voimakkaasti sekä muiden alojen kysyntää että myös ihmisten elämänlaatua.

Kansantaloudessa on siis tällaisia asioita poliittisesti säädeltävä – tehtävä tulonsiirtoja niin elinkeinoelämän mahdollisuuksien kuin ihmisten elämänlaadunkin balansoimiseksi.

Mutta vastaavasti asian toista puolta – bisneksen kohtuutonta katetta pitää myös pystyä säätelemään.

On mm kohtuutonta kansantalouden kannalta että jollain yhteiskunnallisesti arvomarginaalisilla asioilla kuten vaikkapa peleillä tahkotaan miljardeja – ja samaan aikaan mielenterveyshäiriöistä kärsivät nuoret eivät pääse terapiaan.

Siis markkinatalouteen perustuvassa kansantaloudessa pitää tehdä myös tulonjakoon asti ulottuvaa arvobalansointia.

Poliittisen säätelyn kautta.

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu