Mennäänköhän kriisitunnelmissa liikaa ellei peräti kokonaan talous edellä – unohtaen kysymys rahan aineettomasta arvotuotosta

Mennäänköhän kriisitunnelmissa liikaa ellei peräti kokonaan talous edellä – unohtaen kysymys rahan aineettomasta arvotuotosta

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009278571.html

Ja keskustelu viedään täysin oikeiston ja keskustan ja valtiovarainministeriön toimesta sille yksinkertaisimmalle ja hedelmättömimmälle tasolle – minun kukkaroni jota uhkaa verot – lainkaan kyselemättä mitä aineettomia arvoja yhteiskunta  rahasta tuottaa. Ja päädytään pelkkään talouspohjaiseen menojen leikkaukseen.

Uskotaan että ihmiset tietää miten rahansa käyttävät – mutta kun lyödään rahat kouraan että luo niillä itsellesi terveydenhuolto ilman yhtään antamaasi veroeuroa yhteiskunnalle – niin kyllä siinä harrastetaan pian magiaa, rukoilua ja kerätään yrttejä oman terveyden vuoksi. Eli on oikeistoääliökäsitys että tyyliin sähkö tulee seinästä tulee kaikki minun itseni toimesta minun kukkarostani ilman mitään edes käsitettä yhteiskunta. Ja tämä ääliöyksilöllinen asenne on aikuisen oikeasti monen oikeistotyperyksen ainoa ideologia – jota he harrastaa sen kaiken paapomisen turvassa mitä yhteuskunta heille tuottaa pienenkin hiekanmurun poistaen heidän kymmenen prinsessointipatjansa alta.

Se on täydellistä taloudellista ääliöasennetta oikeiston ja keskustan piirissä.

Sitten kuitenkin ollaan heittämässä miljardeja yhteiskunnan rahoja mihin vaan etenkin rakennushankkeeseen mukaanlukien muskeliurheilurakentaminen kunhan minun oikeistokaverille tulee hynää. Se on niin halpahintaista kaksinaamsisuutta että oikein etoo. Jossa tyhmyys on se suurin pahe.

Puuttuu siis – syvällistä oikeaa yhteiskuntatuntemusta – verorahojen aineettoman arvotuoton arviointikykyä ja etenkin sen strategista dynaamista kokonaishahmotusta – ja siinäkin sitä että tehtäisiin periodiprojekteja seurannalla että mikä vaikutus verorahoituksella on toivottuihin aineeton arvopäämääriin – josta syystä kun ei tehdä yhteiskunta on täynnä automaattiseksi asetettuja rahoituskohteita jotka jatkuu iäisyyksiin – ja joiden perässä ei ole merkintää – päivitetään seurannan tulosten perusteella tiettynä päivänä onko rahoitukselle tarvetta, onko aineettomia arvoja tarkennettava, onko jotain siirrettävä ihmisten omalle vastuulle – jossa yhteydessä pitäisi käydä kansallista, alueellista ja paikallista vuoropuhelua ja kansanäänestyksiä pannaanko tähän rahaa.

Eli panna aidosti ihmiset sen kysymyksen eteen hakuavatko ja äänestyksen jälkeen joutuvat hyväksymään että tätä ja tätä verorahoilla ostetaan ja mitä ei. Jolloin arvo- ja yhteiskuntavalistuneisuus kasvaisi tästä ääliömäisestä kukkaro-orientaatiosta.

Ja jotta tuo kaikki olisi järkevää pitäisi luoda perusteluin dynaaminen kokonaisstrategia mitä aineettomia arvoja tavoitellaan millä rahalla ja millä aikataululla ja mikä vastuu tulee yhteiskunnalle ja mikä yksityiselle ihmiselle. Ja mikä on seuranta ja päivityspäivämäärä jolloin asioiden dynamiikan kehitys tulee myös itse seurattua eikä tarvitse hakea vertailukelvotonta tietoa muista maista alleviivaavana osoituksena siitä että me emme itse seuraa.

Ei se ole mikään strategia vaan sen irvikuva että liikenneväyliä pitää parantaa yritysmaailman vuoksi tai että Helsingistä Tampereelle pitää päästä tunnissa – kun tunnin matka-aikaa vaativat lorvailee aseman kahvilassa puoli tuntia lehtiä lukien vailla mitään kiirettä tunnin junaansa – kun voisi lukea sen lehtensä ja juoda kahvinsa puolentoista tunnin junassa Helsingistä Tampereelle.

Ja tällaisia ääliöheittoprojekteja tulee kokoomuksen lingosta kuin papanoita keväthangille jäniksen ahterista.

Mitä laajempaa käsitystä mistään on tuollaisilla aika on rahaa huuruisilla projekteilla joiden vaatijat kuitenkin tärväävät aikansa turhuuksiin vaatien yhteiskunnan maksamaan miljardeja siitä että siirtävät ajankäyttönsä tärväämisen yhteiskunnan kustannukseksi tunnin juniin ja samaan aikaan vaativat verojen leikkausta kun he itse synnyttävät miljardireikiä kansantalouteen ääliöprojekteillaan – ihan kuin se vaikuttaisi olevan arvo- ja arvostelukyvytöntä oikeistoyleistynyttä tyhmyyttä. Pitääkö vasemmalta laidalta kaikki ajatella kun oikeisto ei osaa.

Ja samalla työnnetään tuo ääliöyleistys aika on rahaa kaikkien niskaan jossa downshiftaus on yhä yleisempää. Monilla ihmisillä ei ole kiirettä – kun he osaavat elää ajassa – eikä juokse sen yli ja ohi tietämättä edes miksi ja mihin.

Oikeistolla se paha vika että se elää juosten eikä se edes tiedä miksi ja minne kun se kyky ymmärtää aineettomia arvoja ohi rahan ja materian on niin toivottoman olematonta.

Eikä varsinkaan ulotu yhteiskunnan tasolle

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu