Metsäkäsitys uusiksi – metsän matalajalosteisuus kiellettävä tai rasitettava verolla sen kannattavuutta

Suomi pinta-alaltaan ja pituudeltaan pienenä maana on suuri variaatio- ja kokemuspotentiaaliharvinaisuus maailmassa aina lounaissaaristosta Lapin tuntureihin saakka.

https://yle.fi/a/74-20096172

Metsien hiilinielun ja monimuotoisuuden turvaamiseksi on keino jota ei ole vielä edes ehdotettu saati käytetty.

Matalajalosteisen puun käytön kuten sellun tuotanto kielletään – tai sitä rasitetaan rankalla ympäristöverolla vieden siltä kannattavuutta.

Ja samaan aikaan tuetaan korkeajalosteista metsän käyttöä mukaan lukien luontomatkailu – sillä Suomella on ympärivuotiseen luontomatkailuun tarjota arvoja joita maailmassakin on harvoilla mailla.

Metsäkäsite pitää luoda ihan uudeksi – niin pitkälle että Suomessa ei kymmenen vuoden päästä näy missään yhtään avohakkuuaukkoa – vaan Suomen peittää ilmastakin katsoen jatkuva kaunis metsäkasvusto – jossa on sekä eläimillä että ihmisillä hyvä viettää aikaansa.

Ja matkailijoiden saada ympäri Suomen ympärivuotisesti sitä hyvää mitä luonto voi tarjota.

Kyllä näkisin esimerkiksi sen mahdolliseksi että suuretkin elokuva- tai musiikkitähdet tulevat pieneen hirsimökkiin viettämään hillalomaa – poimimaan hilloja suolta saaden luontokokemuksen vaatimattomassa asumuksessa unohtumattomalla tavalla jota eivät mistään muualta saa.

Niin että se kokemus puhdistaa heidän arvojaan ja sisäistä kokemustaan mikä on todella tärkeää. 

Sellainen tai mikä tahansa muu kokemus kuten kuutamohiihto talvella mykistää turhat arvot todellisen suuren välittömän luontokokemuksen äärellä.

Suomen metsät ja luonto voidaan pelkistää mykistäväksi kokemukseksi jollaista on muualta vaikea saada siinä kokemusvariaatiokirjossa kuin Suomen luonto voi olla joka puolella Suomea ympärivuotisesti ja ympärivuorokautisesti.

Malliesimerkkinä myös ympäri maailmaa miten metsää voi käyttää arvostavalla tavalla.

Tässä suhteessa Suomi pinta-alaltaan ja pituudeltaan pienenä maana on suuri variaatio- ja kokemuspotentiaaliharvinaisuus maailmassa aina lounaissaaristosta Lapin tuntureihin saakka.

eerojuhani vaarala

Akuutti kysymys kuuluu - onko Kiina sytyttämässä Venäjän propagandaopeilla Eurooppaan ja Aasiaan maailmansotaa

***

Pitäisikö Euroopan reunavaltioiden ampua Mainilan laukaukset - että päästään tositoimiin Venäjän nujertamiseksi.

https://yle.fi/a/74-20098829
***
Itsekkyyden etiikka - että paras on kun kaikki ajattelevat vain omaa etuaan - on ajautumassa maailmassa täydelliseen konkurssiin.

Sillä edes realiteetit ei kestä sitä saati sitten etiikka.
***
Tavallisten ihmisten tavallinen arki tuhoaa kaikista eniten ja kaikista varmimmin luontoa ja ihmiskunnan tulevaisuutta - kun he eivät osaa käyttäytyä luontoa kohtaan.

https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/7a265f25-3486-4141-aaba-2703cf46d42c

***

Lyhyt kertaus kehittämästäni eettis-realismin aatteesta ja muista ajattelutavoistani.

EETTIS-REALISMI

Eettis-realismin perusta on kaksi lausetta

1. Mitä enemmän asiassa on sekä realismia että etiikkaa - siis molempia - sitä parempi asia on ratkaisuna

2. Etiikan määritelmä - jokaiselle elolliselle hyvä elämänkaari mukaan lukien eläimet ja kasvit - muita, itseä, luonnon ja ihmisten monimuotoisuutta vahingoittamatta ja luontoa perusteettomasti vahingoittamatta.

Arvojani ovat - hyvyys, kauneus, oikeus, totuus ja kohtuus.

Ihmiskunnan pitää kasvattaa aineettomien arvojen osuutta sekä yhteiskunnassa että taloudessa - sillä aineettomat arvot ravitsevat ihmistä henkisesti ja sivistävät ihmistä - ja sen lisäksi aineettomat arvot kuluttavat ympäristöä ja luontoa minimaalisesti verrattuna materialistiseen kulutukseen. Siksi aineettomat arvot pelastavat luonnon ja ihmiskunnan - ei materialistiset arvot.

Aineettomista arvoista tärkeimpiä ovat - hoiva ja huolenpito, sosiaalisuus, kulttuuri, itsensä kehittäminen ja luontosuhde.

Ihmiskunnan pitää minusta opetella seuraavia asioita

- poikkileikkausajattelusta katteettomine yleistyksineen dynaamiseen aikajana-ajatteluun jossa poikkileikkaustieto on sen hetken kuvaus aikajanasta kun poikkileikkaus tehdään

- on opeteltava ajattelemaan asioita dynaamisina arvoketjuina

- on opeteltava kaikki asiat dynamiikkoina - niin että sekin on dynamiikkaa, pysähtynyttä dynamiikkaa, kun mikään ei liiku ja mitään ei tapahdu. Dynamiikkaa siis tarvitaan asioiden kehittämiseen ja muuttamiseen.

- ihmisen on hyvä olla kun ruuasta saatu energia virtaa sekä aivosolujen läpi merkitystä antavalla tavalla - niin että ihminen kokee elävänsä joka solullaan - lisäksi hyvä olo syntyy siitä kun ihminen on toisaalta monissa tavoitteellisissa prosesseissa - kuten toisista huolehtimassa, sosiaalisissa vuorovaikutuksissa, itseään kehittämässä kulttuurin teon ja nauttimisen prosesseissa mutta toisaalta olla pyrkimättä mihinkään vaan olla hyvässä luontosuhteessa luonnon kanssa läsnäollen. Pitää opetella ja antaa aikaa välillä itselleen - että minä olen tässä ja luonto on tuossa ja olemme läsnä toisillemme ja meillä molemmilla on hyvä olla.

Siinä tiivistelmä monista tärkeimmistä asioista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu