Mikä on Ukrainan sodan historiallinen suuri kuva ja tulevaisuuden näkymä

Mikä on Ukrainan sodan historiallinen suuri kuva ja tulevaisuuden näkymä

Ensinnäkin se että Venäjän pitää hävitä sota ja poistua Ukrainasta kokonaan.

Ei pidä antaa mitään sijaa ajatukselle että maailmanpolitiikkaa hoidettaisiin Putinin keinoin.

Eikä pidä antaa myöskään vähäisintäkään luuloa millekään valtiolle että se tie olisi menestyksen tie – se on osoitettava sellaisin nopein talous- ja matkustuskieltooakottein että asia tulee ko valtiolle kerralla selväksi.

Mutta sen pitää lyhyellä aikavälillä tarkoittaa myös Venäjän suhteen – että venäläisten tulee kärsiä Putinin hallinnon toimista – jotta he nousevat sitä vastaan.

Kärsimyksen talouden lisäksi tarkoittaen myös sitä – että Venäjältä ei pääse länteen lomalle lainkaan – ja että lyhyet max viikon viisumit sukulaisten luokse voivat olla sallittuja.

Mutta myös niin että halukkaat ei saa muuttaa Venäjältä pois. Sillä se on sen vaatimuksen pettämistä – että venäläisten pitää itse kääntää yhteiskuntansa suunta. Pakoon lähtemällä se ei muutu.

Jos päästämme Putinin hallinnon vastustajat muuttamaan maasta – annamme avoimen epäluottamuslauseen sille että venäläiset itse haluaisivat ja pystyisivät muuttamaan maataan. Se on heidän toivonsa pettämistä.

Venäläisten on käytävä tervehdyttävä taistelu Venäjällä.

Ihan itse.

Heidän on itse käännettävä se hirveys muuksi julmuuksineen mikä Venäjällä on vuosisatoja aina ollut – ja johon se taas lankesi Putinin toimesta.

Ja se on suuri historiallinen tulevaisuuskuva että – ei Venäjä 144 miljoonaisena maana voi olla maailman ruma takapiha – josta päästetään demokratiamieliset pakoon kauheutta maassaan.

Heidän on jäätävä  viisumi- ja maastamuuttokiellolla pakottaen sinne muuttamaan maataan.

Meidän tulee uskoa siihen ja uskoa venäläisiin että se on mahdollista.

Siksi paitsi että –  lännen pitää auttaa Ukrainaa voittamaan sota ja –  tehdä selväksi rajuin keinoin muille valtioille että Putinin tietä ei sallita ollenkaan.

Niin sen lisäksi historiantutkijoiden, psykologien ja psykiatrien maailmassa pitää käydä voimallisesti Venäjän julman valtaperinteen kimppuun – ja löytää selityksiä, huonosti toimivia vallan keinoja sekä kehittää venäläisille malleja joilla he pääsevät hirveän historiansa jatkuvasta kompastuskivestä ja kuopasta pois.

Emme voi lainkaan ryhtyä ajattelemaan että Venäjä on ruma takapiha josta haemme vain parhaat hedelmät pois – sillä 144 miljoonainen maa on aivan liian suuri ja aivan liian vaarallinen siihen – kehittyäkseen takapihallaan vaikka minkälaiseksi.

Siksi Venäjää pitää sekä pakottaa että auttaa muuttumaan.

Ja se on yksi nykymaailman suurista tulevaisuuskuvista – ehdottomasti – joka ei lopu siihen että Ukrainan sota loppuu.

 

Ps. Mutta tuo linja tarkoittaa myös että venäläiset kehittämisnäkökulmat pitää päästää läntiseen keskusteluun. Heidän näkemyksiään on kuultava ja kommentoitava.

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu