Miksi Putin suhtautuu niin tyynesti Suomen ja Ruotsin valitsemaan turvallisuuspoliittiseen linjaan

Miksi Putin suhtautuu niin tyynesti Suomen ja Ruotsin valitsemaan turvallisuuspoliittiseen linjaan

Vaikka se ei edes johtaisi muuhun kuin Nato-liittolaisuuteen.

Siihen on kaksi pääsyytä.

1. Venäjä näki nopeasti miten herkästi Nato-maat tulevat tänne puolustamaan tarpeen tullen. Sekä tietää sen miten iso modernimpien hävittäjien parvi löytyy tunneissa jo Pohjolan maista. Eli kynnys hyökätä on korkea – ja yllykkeet matalat sillä mitään intressiä Venäjällä hyökätä Suomeen tai Ruotsiin ei ole.

2. Toinen syy on se – että Venäjä tietää ettei Suomella ole mitään halua eikä edes syitä rähjätä sotaisasti Venäjän kanssa – eikä Venäjällä Suomen kanssa. Asukassuhdeluku 5,5 miljoonaa Suomessa ja 144 miljoonaa Venäjällä kertoo sen että Suomen on mahdotonta päästä voittajan korokkeelle – mutta aika vaikea olisi Venäjänkään vallata Suomea tietäen jo Suomen valtavan tykistönkin maailmankuulun tason. Siinä olisi kuuluisa Pyrrhoksen voitto tarjolla.

Tästä päädytään siihen – että Suomihan on Venäjän paras luoteisen maarajan vartija.

Jos Venäjä antaa niin olla. Suomen ollessa kenties Venäjän paras naapuri. Siten kuin hyvät naapurit normaalisti toisiaan kunnioittaen ovat.

Mutta kuten sanottu – paikalle pyrähtää nopeasti lännen suurten maiden joukkoja jos Venäjä alkaa uhkaamaan luoteisen rajavartijansa turvallisuutta ja työrauhaa.

Ei Suomi mihin tahansa silti suostu. Mutta siihen Suomi suostuu että Suomen itäraja pidetään rauhallisena. Se on Suomen turvallisuuspolitiikan uusi keskeinen doktriini – oltiin Natossa tai ei.

Tässä saattavat olla syyt miksi käytännössä rauha on saattanut laskeutua Suomen itärajalle jälleen pitkäksi aikaa.

Tästä näkökulmasta on vaikea käsittää myös miksi Venäjä alkaisi rähjäämään Baltian maidenkaan kanssa. Sinnekin kun löytyy lännen voimakas apu.

Sillä Suomen kaltainen rauhantila on sielläkin saavutettavissa.

Jos Venäjä siihen suhtautuu niin ja toimii niin.

Tässä mielessä on oletettavaa että Suomen ja Ruotsin uusi turvallisuuspolitiikka leviää rauhanomaisuutena myös Baltian maihin.

Koska siinä kokonaisuutena on kovasti järkeä.

Kyllä Itämerestä voi tulla helposti rauhan meri.

Jos osapuolet niin tahtoo.

0
eerojuhani vaarala

Miehellä kansainvälisyyttä suomalaisella metsälaavulla - päässä Venetsiasta ostettu lippalakki

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu